ČITATELJI OCIJENILI
3

Prostitucija je posao kao i svaki drugi, ali ima jedan problem

PIŠE Mario Nakić
14.11.2017.

Više od istog autora
Neoliberalni sindikalist promijenio ploču, ali se opet zapleo
Mrsić popljuvao prijedlog da se umirovljenicima omogući rad. Evo zašto nije u pravu
Jedini saborski zastupnik koji si može priuštiti opravdavanje izrabljivanja radnika
Mediji provode javni linč nad nevinim čovjekom i pomažu državi da ga dokrajči. Njegov grijeh? Branio se od provalnika.
Tolušić treba ponuditi ostavku i spasiti naciju od daljnje štete
NASA: Požari u Brazilu su ove godine ispod prosjeka. Otkud onda medijima suprotne informacije?
Kako je Urugvaj od siromaštva postao najbrže rastuća ekonomija Južne Amerike
7 apsurda i logičkih pogrešaka u Mostovom prijedlogu najrestriktivnijeg zakona u EU
Sekularnost države nije pitanje zbog kojeg bismo se trebali dijeliti
Mill vs. Mises ili liberalizam protiv liberalizma
Nećete vjerovati, ali u Hrvatskoj se priprema prosvjed protiv smanjenja državne potrošnje
Razbijanje predrasuda: Slobodno tržište je sastavni dio islamskog nauka
Najbolji slogan na ovim izborima ima Pupovčev SDSS: Isprovocirao desnicu, podigao prašinu i potvrdio svrhu
Trudeau je žrtva vlastite gluposti
Treba li se Josipović ispričati zbog komentara o katoličkoj džamahiriji?
Dvije afričke zemlje prihvatile slobodno tržište, razvijaju se brže od drugih
Kada su porezi opravdani i koliko trebaju iznositi?
Ovo su pravi heroji: Ljudi koji su poginuli za mir
Kako bi Hrvatska izgledala da nema globalizacije?
[FOTO] Ove dvije karte najbolje pokazuju koliko je socijalizam loš

Prostitucija je posao kao i svaki drugi, ali ima jedan problem


PIŠE Mario Nakić

Ne pišem ovo da bih promovirao nezakonite radnje, baš suprotno. Nemojte se baviti prostitucijom jer je zakonom zabranjeno i država će vas gadno kazniti! OK?

Međutim, o lošim i štetnim zakonima trebamo raspravljati.


Iz naslova članka objavljenog na portalu Express.hr "ZG prostitucija: Za dan s tajkunima zaradim 1000 eura!" moglo bi se pogrešno zaključiti kako žene koje se bave prostitucijom lako zarađuju velike novčane svote. Međutim, u samom članku gdje neke zagrebačke prostitutke otkrivaju pojedinosti svoga ilegalnog biznisa, jasno je da to nije baš tako.

"Muškarac srednjih godina bahato je ušetao u sobu. Svukao se i legao na stol. Bio je ponosan na svoju muškost, koja je stršala ispod bijelog frotirnog ručnika. Bilo mi je zlo od pogleda na njegov trbuh i salo koje se razlilo po stolu. Htio je da ga zadovoljavam rukom i zovem tatica. Pitala sam se što bi mama rekla da zna što ovaj striček očekuje od mene. Pravila sam se da ne vidim s kojom namjerom je došao, a on je na svoj trbuh stavio 100 eura. Šutjela sam... Dodao je još sto i čekao... Na kraju je na njemu bilo 500 eura, a ja sam šutjela. Naljutio se i rekao mi: ‘Šta je, mala, oćeš iljadu, a?’ Odustao je..."

Baš poput bilo kojeg drugog posla, ni ovaj nije lak. I taj se posao mora voljeti i ne može ga raditi svatko. To je stvar osobnih izbora i afiniteta. Baš poput drugih poslova, ni u ovome ne može svatko isto zaraditi. Sve su to karakteristike bilo kojeg posla u privatnom sektoru. Ja cijenim svakoga tko je u stanju pošteno zaraditi za život i svoju obitelj. Prostitutka nikoga ne ugrožava, nikoga ne prisiljava da koristi njene usluge niti je ona prisiljena to raditi.

Međutim, u prostituciji postoji jedan veliki problem za osobe koje od toga žive, a taj je problem stvorila država. Prostitutka nema nikakvu pravnu sigurnost kod obavljanja svoga posla jer je zakonom zabranjen. Mora se osloniti na makroa i vjerovati mu, a to makroi često iskorištavaju pa ucjenjuju prostitutke ili im uzimaju veći dio zarade. Ona ga ne može tužiti zbog toga jer bi svaka prijava državnim organima značila njeno kažnjavanje.

Da prostitucija nije zakonom zabranjena, mnoge bi prostitutke (one poduzetnije) mogle komotno raditi bez makroa. Same bi sebi mogle pronalaziti klijente i ugovarati s njima poslove baš poput bilo kojeg drugog posla. U slučaju da je neki klijent prevari, mogla bi tražiti zadovoljštinu putem suda. Ne bi imala nikakvog problema da prijavi prevaru ili nasilje koje bi eventualno doživjela, a država bi u tom slučaju kaznila nasilnike i prevarante, a ne žrtvu.

Bez obzira što mislili osobno o tom poslu, legalizacija prostitucije je stvar ljudskih prava. Svatko od nas je gospodar svoga tijela i treba imati pravo upravljati njime kako želi, a to znači ako netko želi prodavati seksualne usluge i ima onih koji ih žele kupiti - to je njihova stvar i država se tu ne bi smjela miješati. Zabrana prostitucije, baš poput zabrane droga, znači da država polaže ekskluzivno pravo upravljanja našim tijelom.

Jedina zakonska regulativa prostitucije trebala bi biti ona koja ograničava pružanje seksualnih usluga samo na punoljetne osobe i to je to!
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: