ČITATELJI OCIJENILI
3

Prostitucija je posao kao i svaki drugi, ali ima jedan problem

PIŠE Mario Nakić
14.11.2017.

Više od istog autora
Ovo su pravi heroji: Ljudi koji su poginuli za mir
Ako je Đikić u pravu, smrtnost od Covid-19 je između 0,05 i 0,1 posto
Kolinda pokazala da možemo osuditi oba zločinačka režima, ne moramo izabrati jedan
3 razloga zašto je temeljni dohodak dobra ideja
Goranka Jureško i Jutarnji list trebaju objasniti građanima otkud Hrvatskoj 11,5 milijardi eura
Balkanski sindrom - uzroci, simptomi i posljedice
Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj
Imamo novi SUBNOR: Kako sam optužen za četnikovanje, velikosrpstvo i veleizdaju RH
Novo istraživanje: Ovo su zemlje u koje najviše radnika želi emigrirati
Facebook uveo rigorozna pravila, zabranjuje sve što se može povezati sa seksom
Nakon 9 mjeseci trgovinskog rata, i SAD i Kina trpe gubitke
HNS priznaje da vrši pritisak na HRT
Plenković pred UN-om za požare i poplave u Hrvatskoj okrivio klimatske promjene
Pred legalizaciju marihuane bivši policajci i političari ulaze u biznis s marihuanom
Sveučilišni profesor oprao Bernija Sandersa: 'Korporacije ne plaćaju porez!'
Šveđanke za povećanje broja silovanja okrivljuju mušku prirodu i odgoj
Konzervativna ikona šokirala fanove stavom o abortusu: 'Ja sam pro-choice...'
Nova grčka vlada najavljuje zaokret: ʼGrčka će postati najprivlačnija država za strane investitoreʼ
U Saudijskoj Arabiji ženski robot ima veća prava od žena
Čovjek se zapalio fosilnim gorivom da bi ukazao na problem fosilnih goriva

Prostitucija je posao kao i svaki drugi, ali ima jedan problem


PIŠE Mario Nakić

Ne pišem ovo da bih promovirao nezakonite radnje, baš suprotno. Nemojte se baviti prostitucijom jer je zakonom zabranjeno i država će vas gadno kazniti! OK?

Međutim, o lošim i štetnim zakonima trebamo raspravljati.


Iz naslova članka objavljenog na portalu Express.hr "ZG prostitucija: Za dan s tajkunima zaradim 1000 eura!" moglo bi se pogrešno zaključiti kako žene koje se bave prostitucijom lako zarađuju velike novčane svote. Međutim, u samom članku gdje neke zagrebačke prostitutke otkrivaju pojedinosti svoga ilegalnog biznisa, jasno je da to nije baš tako.

"Muškarac srednjih godina bahato je ušetao u sobu. Svukao se i legao na stol. Bio je ponosan na svoju muškost, koja je stršala ispod bijelog frotirnog ručnika. Bilo mi je zlo od pogleda na njegov trbuh i salo koje se razlilo po stolu. Htio je da ga zadovoljavam rukom i zovem tatica. Pitala sam se što bi mama rekla da zna što ovaj striček očekuje od mene. Pravila sam se da ne vidim s kojom namjerom je došao, a on je na svoj trbuh stavio 100 eura. Šutjela sam... Dodao je još sto i čekao... Na kraju je na njemu bilo 500 eura, a ja sam šutjela. Naljutio se i rekao mi: ‘Šta je, mala, oćeš iljadu, a?’ Odustao je..."

Baš poput bilo kojeg drugog posla, ni ovaj nije lak. I taj se posao mora voljeti i ne može ga raditi svatko. To je stvar osobnih izbora i afiniteta. Baš poput drugih poslova, ni u ovome ne može svatko isto zaraditi. Sve su to karakteristike bilo kojeg posla u privatnom sektoru. Ja cijenim svakoga tko je u stanju pošteno zaraditi za život i svoju obitelj. Prostitutka nikoga ne ugrožava, nikoga ne prisiljava da koristi njene usluge niti je ona prisiljena to raditi.

Međutim, u prostituciji postoji jedan veliki problem za osobe koje od toga žive, a taj je problem stvorila država. Prostitutka nema nikakvu pravnu sigurnost kod obavljanja svoga posla jer je zakonom zabranjen. Mora se osloniti na makroa i vjerovati mu, a to makroi često iskorištavaju pa ucjenjuju prostitutke ili im uzimaju veći dio zarade. Ona ga ne može tužiti zbog toga jer bi svaka prijava državnim organima značila njeno kažnjavanje.

Da prostitucija nije zakonom zabranjena, mnoge bi prostitutke (one poduzetnije) mogle komotno raditi bez makroa. Same bi sebi mogle pronalaziti klijente i ugovarati s njima poslove baš poput bilo kojeg drugog posla. U slučaju da je neki klijent prevari, mogla bi tražiti zadovoljštinu putem suda. Ne bi imala nikakvog problema da prijavi prevaru ili nasilje koje bi eventualno doživjela, a država bi u tom slučaju kaznila nasilnike i prevarante, a ne žrtvu.

Bez obzira što mislili osobno o tom poslu, legalizacija prostitucije je stvar ljudskih prava. Svatko od nas je gospodar svoga tijela i treba imati pravo upravljati njime kako želi, a to znači ako netko želi prodavati seksualne usluge i ima onih koji ih žele kupiti - to je njihova stvar i država se tu ne bi smjela miješati. Zabrana prostitucije, baš poput zabrane droga, znači da država polaže ekskluzivno pravo upravljanja našim tijelom.

Jedina zakonska regulativa prostitucije trebala bi biti ona koja ograničava pružanje seksualnih usluga samo na punoljetne osobe i to je to!

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: