FOTO: Pametno/Facebook
ČITATELJI OCIJENILI
3

Puljak je za pravo na izbor, ali samo za žene i samo da abortiraju

PIŠE Mario Nakić
8.9.2016.

Puljak je za pravo na izbor, ali samo za žene i samo da abortiraju


PIŠE Mario Nakić

Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno u nedavnom je intervjuu za Večernji list, na pitanje o Mostu odgovorila da Mostovci žele "vratiti Hrvatsku u Srednji vijek" te da "nameću svoj svjetonazor građanima".

"Mi želimo modernu, otvorenu, tolerantnu, sekularnu i građansku Hrvatsku u kojoj se poštuju osnovna ljudska prava, prava svih manjina, pravo žene na izbor…", izjavila je Puljak.

Ova je izjava kontradiktorna i kontroverzna na više razina. Prvo, kaže da su za "osnovna ljudska prava" naglašavajući "pravo žene na izbor"...Najosnovnije i prvo ljudsko pravo je pravo na život. Kakvo je to "pravo žene na izbor"? Naravno, misli na abortus, ali progresivni ljevičari nikada neće to tako reći. Abortus je - de facto - nasilni prekid tuđeg života. Ako se zalažeš za abortus, onda nisi za "osnovna ljudska prava" jer očito nisi za pravo svih na život.

Pravo na izbor? Znači li to da možemo birati kako ćemo potrošiti svoj novac od bruto plaće? Ne, zato što Pametno nije za privatizaciju zdravstva ni mirovinskog sustava. Dakle, nisu za pravo na izbor. Odnosno, ona je za pravo na izbor, ali samo žene - i to samo da abortira.:)

Zalaganje za pobačaj i nije neki predizborni adut u zemlji gdje pobačaj nije zabranjen. Što onda gospođa Puljak želi? Da postane obavezan? Zanimljivo, taj Most, koji ona optužuje da "nameće svoj svjetonazor" nije zabranio pobačaj. Predsjednik Mosta Božo Petrov je u više navrata rekao da je protiv pobačaja, ali nije ga htio zabraniti kad je došao na vlast. Isto tako, Petrov nije ljubitelj ni homoseksualnih brakova (što se može naslutiti jer dolazi iz krugova onih koji su pokrenuli referendum o braku), pa opet nije dirao Zakon o životnom partnerstvu kad je došao na vlast.

Dakle, nije Most taj koji nameće svoj svjetonazor narodu. Prije bih rekao da je predsjednica stranke Pametno ta koja bi rado nametala svoj svjetonazor.

Osim toga, gospođa Puljak spominje i neka "manjinska prava" (bilo bi jako zabavno da to jednom pojasni) te "sekularnu državu". Ovo mi je posebno fora - sekularna država. Mrzim biti taj koji će vam donijeti svježe vijesti, ali Hrvatska već je sekularna država - i po Ustavu i u praksi. Sekularna država znači da nijedna religija nema moć nad državom i da državni zakoni nisu crkveni, da Crkva ne sudjeluje u donošenju zakona. Ako vas zanima kako izgleda država koja nije sekularna, posjetite Iran ili Saudijsku Arabiju. Hrvatska zaista JE sekularna i to nitko normalan ne može osporiti. Ako mislite da je vjeronauk kao izborni predmet u školi povreda sekularnosti (što, naravno, nije), onda trebate to reći i Austrijancima, Nijemcima te mnogim drugim narodima koji provode istu ili sličnu praksu u svome državnom školstvu.

Mnogi ljevičari vide problem u tome što neki crkveni djelatnici dosta često komentiraju politiku. Da, Ustav im to dozvoljava kao i svim ostalim udruženjima, organizacijama i pojedincima. I Katolička crkva, kao i svaka druga organizacija, i njeni djelatnici mogu komentirati društveno-politička zbivanja baš poput mene i vas. Što je u tome loše? To je poanta sekularne države, sekularna država nije isto što i ateistička. Stranka koja se poziva na zaštitu ljudskih prava i sloboda trebala bi poticati njihovo prakticiranje, zar ne?

Borba za abortus u zemlji gdje se abortus bez problema i zabrana obavlja od njena osnutka, borba za sekularnost u zemlji koja je sekularna od osnutka - i nije neka borba za ljudska prava. Ako se želite stvarno boriti za ljudska prava, onda se počnite zalagati za ona prava koja nam jesu uskraćena - a to je pravo na izbor (privatizacija zdravstvenog i mirovinskog sustava), vaučerizacija školstva...A budući da želite održati državni monopol na spomenutim poljima, bolje ne spominjite zalaganje za "ljudska prava i slobode". Jer ispadate smiješni.

Sviđa ti se članak? Podrži rad kolumnista Liberala!
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: BORNA BJEDOV

Kako u isto vrijeme pomoći ljudima kada financijski posrnu da ne padnu na dno i motivirati ih da ne ostanu doživotno ovisni o državnoj pomoći?

Negativni porez na dohodak - staro rješenje za vječni problem

Ekonomija

PIŠE: HRVOJE MARKOVIĆ

Često čujemo zahtjeve za nacionalizaciju bankarskog sektora zato što strani vlasnici banaka iznose dobit iz Hrvatske. Kako bi bilo da su te banke u državnom vlasništvu?

Kako bi bilo da su banke u Hrvatskoj državne?

Ljudska prava

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Problem sa zaštićenim najmoprimcima u Hrvatskoj puno je širi. Država je zakazala u zaštiti privatnog vlasništva.

Tko je kriv što ljudi ne mogu koristiti vlastite nekretnine?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Stjepan Radić se okreće u grobu, ali on više ionako nije ikona za vodstvo HSS-a. Njihove su ikone sada oni koji su protjerivali i zatvarali HSS-ovce.

Beljak se slaže s HDZ-om: Hrvatsku je uništio neoliberalizam!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Francuska svejedno uvodi porez za najveće tehnološke gigante na svojoj nacionalnoj razini, a isto će učiniti i Španjolska. Koliko je to dobra ideja?

Irska i skandinavske zemlje nisu dozvolile uvođenje novog poreza na razini EU. Evo zašto je to važno...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Frankovićeva izjava da će zabraniti prodaju na gradskoj površini ako netko ponudi više od Grada vrlo je jasna poruka privatnom sektoru koji Grad Dubrovnik vidi kao svoju konkurenciju.

Grad Dubrovnik se baca u nekretninski biznis i ugostiteljstvo, a gradonačelnik privatnicima prijeti zabranom

Zanimljivosti

PIŠE: LIBERAL.HR

Povod je bio Trumpov tvit, a Greenpeace sada tvrdi da Patrick Moore nije bio njihov osnivač iako su još donedavno imali njegovo ime na popisu osnivača.

Greenpeace optužio jednoga od svojih osnivača da je ʼkupljenʼ jer je kritizirao Green New Deal

Politika

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Ministrica koja godinama postavlja suluda pravila zbog kojih mnogi poduzetnici nisu mogli povući novac iz EU fondova, sada ne prolazi državna pravila. Fali joj jedan papir.

Ministricu stigla njena karma. Trebamo li stvarno imati razumijevanja za tu isteklu vozačku?

Politika

PIŠE: DAVOR NAĐI

Ministar rada i mirovinskog sustava je dao dvije prilično nesuvisle izjave u kojima pobija sam sebe.

Pavić: Vlada ne može dekretom odrediti plaću od 7.500 kn, ali može od 3.000 kn

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

U županiji s tolikom koncentracijom uhljeba, održavanje demokratskih izbora nema smisla.

U Ličko-senjskoj županiji dvije trećine zaposlenih je uhljebljeno u javnom sektoru. Izbori su besmisleni.

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Usprkos optužbama nekih bivših zaposlenica kako tvrtka diskriminira žene, istraživanje je pokazalo da su muškarci bili godinama slabije plaćeni od ljepšeg spola.

Seksizam u Googleu: Istražili optužbe da plaćaju žene slabije pa došli do iznenađujućeg zaključka

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska dobrim dijelom živi od turizma, ali u medijima se svake godine ponavljaju isti mitovi o štetnosti koje turizam sa sobom nosi.

Razbijanje standardnih hrvatskih mitova o turizmu

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: