U Slavonskom Šamcu trgovine nisu radile nedjeljom...dok jedan poduzetnik nije shvatio da mu se to ne isplati.

5.4.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Zabrana rada nedjeljom ne može funkcionirati tamo gdje postoji potražnja kupaca koji žele kupovati nedjeljom, to je temeljni tržišni zakon.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Ako pobačaj bude zabranjen, zahvalite to ovakvim aktivisticama
Verbalni delikt: Nekoć je to radila partija, a sad novinari
Zašto me Dalija Orešković nije oduševila
[ANKETA] Tražimo liberalnog kandidata za predsjednika RH
Oni su ʼwokeʼ: DM se hvali ukidanjem plastičnih vrećica. Dobro pogledajte ovu fotografiju...
Što se više isplatilo narodima: imperijalizam ili mirotvorstvo?
Kako nam sindikati podvaljuju laži uz pomoć loših novinara
Država je dovela do katastrofalnog stanja medijskih sloboda, a novinari žele još više države
Sada bi valjda svima trebalo biti jasno da Trump nije prijatelj slobodnog tržišta
Ne, suspenzija rasističke diplomatkinje nema nikakve veze sa slobodom govora
Na ljevici se vodi građanski rat za ženski WC: Feministice protiv trans aktivista, padaju uvrede, prijeti se gulazima
Prednjače Putin, ʼustašeʼ i ʼŠiptariʼ: Tri srpska tabloida u prošloj godini proizvela 700 lažnih vijesti na naslovnicama
Google opisao pro-life film kao propagandu, a nacistički propagandni film kao povijesni/ratni
Našisti 2017.: Izjave zbog kojih smo se lani hvatali za glavu
Kako smo uspjeli, objavivši znanstvena istraživanja i činjenice, razljutiti ljude u Saboru i Vladi
Ovi likovi zaboravljaju da poljoprivreda nije državna služba
ʼKonoplju proglasiti strateškom biljkom, slobodan uzgoj u neograničenim količinama i prodaja bez oporezivanjaʼ
Tko je gluplji - Most ili HSLS?
Index pokušao objasniti zašto je Duhaček vrjedniji od Čolakovića. Još više su se zakopali...
Sveučilište u Kaliforniji objavilo primjere mikroagresija, nisu baš normalni...

U Slavonskom Šamcu trgovine nisu radile nedjeljom...dok jedan poduzetnik nije shvatio da mu se to ne isplati.

Zabrana rada nedjeljom ne može funkcionirati tamo gdje postoji potražnja kupaca koji žele kupovati nedjeljom, to je temeljni tržišni zakon.
PIŠE Mario Nakić

Iako je udruživanje u kartele, odnosno sklapanje sporazuma među konkurentima na istom tržištu zabranjeno zakonom u svakoj uređenoj državi iz jasnog razloga - a to je zaštita prava potrošača - sve je više lokalnih šerifa u Hrvatskoj koji iniciraju kartele da bi postigli jeftine političke poene. Zabrana rada nedjeljom se pokušava provući kao "dobrovoljni sporazum među poduzetnicima".

Riječ je o protuustavnim i protuzakonitim odlukama na koje Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ne reagira valjda zato što ne želi dirati lokalne šerife. Ali ni njihova moć nije beskonačna.

Branislav Milinović, načelnik Općine Slavonski Šamac, pohvalio se svojim mještanima krajem rujna prošle godine da je na inicijativu Općine postignut dogovor o neradnoj nedjelji i blagdanima među vlasnicima trgovina mješovitom robom i pekarnica na njihovom području. Ova lokalna regulacija potrajala je svega pet mjeseci, odnosno dok jedan od poduzetnika uključenih u taj sporazum nije zaključio kako mu nerad nedjeljom nije isplativ.

Čovjek se morao opravdavati općinskoj vlasti i sumještanima jer su ga prozvali zbog "izigravanja dogovora" pa im je lijepo objasnio da rade samo on i njegova supruga. Oni žele raditi nedjeljom, tko im to može zabraniti?

Očito je da potražnja postoji i da potrošači žele kupovati pekarske proizvode nedjeljom jer su ubrzo svoje dućane odlučili otvoriti i drugi.

Što radi općinski načelnik? Ljut zbog propale inicijative (čija je zakonitost upitna), sve svaljuje na poduzetnika koji je shvatio da neradnom nedjeljom gubi prihode. Lokalni portali ga deru, optužuju da je izigrao dogovor, čitatelji mu prijete paljenjem objekta itd.

Meni ovo izgleda kao čist slučaj za tužbu. Poduzetnik ima svaku osnovu da traži odštetu zbog srozavanja ugleda i pokušaja utjecanja na njegove poslovne odluke. Priča o izigravanju sporazuma je šuplja jer sporazum bi lako mogao biti protuzakonit i protuustavan. Da nije pristao na njega, optužili bi ga da on jedini ne želi neradnu nedjelju i opet bi mu pokušali srozati ugled.

Riječ je o grubom kršenju građanskih prava i Ustava, u prvom redu prava na rad i slobodu poduzetništva, gdje lokalna vlast ucjenjuje poduzetnike i pokušava utjecati na njihove poslovne odluke. Ako poslovne odluke poduzetnika nisu po volji lokalnih šerifa, onda ih ovi javno prozivaju kako bi naštetili njihovom poslovanju. Kao da je nešto sramotno što je čovjek odlučio otvoriti svoja vrata kupcima i raditi o vlastitom trošku.

Nadam se da će takve boljševičke prakse jednom u Hrvatskoj prestati i da će građani shvatiti da više ne živimo u totalitarnom sustavu. Svaki poduzetnik ima pravo donositi poslovne odluke kakve želi i za koje smatra da su u njegovom poslovnom interesu. A hoće li on raditi, koliko i u koje vrijeme - to ovisi o potrošačima. Da mještani Slavonskog Šamca žele da dućani ne rade nedjeljom, ne bi kupovali nedjeljom. Svaki drugi način kontrole je kršenje njihovih prava, kao i prava samih poduzetnika čija je svrha udovoljiti željama kupaca.

 


VIŠE IZ RUBRIKE:
EKONOMIJA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: