Čačić je od ožujka do studenog negdje izgubio 18 respiratora. Sad šizi

11.11.2020.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Čačić je od ožujka do studenog negdje izgubio 18 respiratora. Sad šizi


PIŠE Mario Nakić

"Imamo 30 respiratora, što bi značilo da se županijski zdravstveni sustav može nositi i sa 600 zaraženih u jednom trenutku", rekao je Radimir Čačić, varaždinski župan 27. ožujka, govorivši o tadašnjem stanju zdravstvenog sustava u Varaždinskoj županiji.

Početkom ovog mjeseca, kada se koronavirus naglo proširio na sjeveru Hrvatske, više se ne spominje 30 nego 12 respiratora.

"Došli smo do točke pucanja. Zaraženih je puno, mi respiratora nemamo, Dubrava ne prima. U mat-poziciji smo. Gdje da smjestimo ozbiljno bolesne? Jedino je rješenje raditi odabir tko će na respirator. Tko neće, a treba, umire", rekao je isti čovjek 2. studenog, zatraživši respiratore od države.

"Hitno ih trebaju poslati kome trebaju. Nema vremena za sastančenja. Traže se prava, sistemska rješenja", zahtijeva Čačić.

Tada je ministar Vili Beroš obećao u dva dana poslati još tri respiratora Varaždinskoj županiji, a župan Čačić je najavio da će iskoristiti takozvani "Fond župana", u kojemu je milijun kuna županijske rezerve, i kupiti pet novih respiratora koji su odmah trebali biti instalirani.

Postavlja se pitanje gdje je Varaždinskoj županiji nestalo 18 respiratora kada su od ožujka do studenog s 30 došli na 12.

No, čak i ako to zaboravimo, opet matematika ne štima. S tri respiratora od Ministarstva i 5 novih trebalo bi ih sada biti 20. U priopćenju za javnost iz Opće bolnice Varaždin 10. studenog kažu da ta bolnica raspolaže s 18 stacioniranih i još 6 transportnih respiratora te da im stižu još dva.

Podsjetimo, do same eksplozije epidemije covida u Varaždinskoj županiji udruge umirovljenika normalno su provodile programe druženja koje financira Varaždinska županija. Kad je epidemija eksplodirala, za to su okrivili "neodgovorne mlade ljude koji odbijaju prihvatiti mjere". A te mjere često znače zabranu rada i gubitak posla.

 

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: