Rat lubenicama: Kako država može zaštititi domaćeg proizvođača?

7.8.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
3

Rat lubenicama: Kako država može zaštititi domaćeg proizvođača?

Puna država seljaka, nigdje prijelaza ni vrata - to bi mogla biti nova, aktualna verzija zagonetke koju smo davno apsolvirali u školi. Da država sa svojim pretjeranim intervencionizmom može samo nanijeti štetu potvrdilo se i ovih dana izbijanjem „Rata lubenica“.

Odlukom o povećanju naknade za fitosanitarnu kontrolu voća i povrća pri uvozu iz „trećih zemalja“ za čak 22 puta, Ministarstvo poljoprivrede brzo je izazvalo protumjeru s „treće strane“ kojom je znatno otežan izvoz naših poljoprivredno–prehrambenih proizvoda. Ne samo otežan, već zbog obveznog pregleda s rokom od 30 dana naša roba će morati čekati u skladištima minimalno 30 dana prije nego se može staviti na police srpskih dućana.

Nije ovo ni prvi ni zadnji put da se nadmudrujemo sa susjedima, samo je mali problem što od silnog mudrovanja ništa mudro nismo naučili. Kao što seljak njivu pršće insekticidom kako bi uništio korov, tako i naš ministar donosi odluku kojom želi pomoći hrvatskom seljaku. Pa ministre – promašili ste terapiju, a čini mi se i dijagnozu!

Sami postavili pravu dijagnozu

Sami nezadovoljni seljaci iz doline Neretve su prepoznali problem i „napalili“ ministra da donese spasiteljsku odluku. Žaleći se na niže uvozne cijene lubenica i ostalog povrća više su puta istaknuli da „oni ne mogu konkurirati proizvođačima iz Srbije, Makedonije i Grčke“. Seljaci su jasno postavili dijagnozu – nekonkurentnost.

Ministre, jeste li se upitali zašto i pored puno većih subvencija hrvatski seljak ne može konkurirati srpskom? Možda i jeste, ali očigledno ne znate!

Upravo posljednja Odluka o povećanju cijene fitosanitarnog pregleda jasno govori o dugogodišnjoj pogrešnoj strategiji hrvatske poljoprivrede. Naučeni samo za posezanjem u tuđi džep, politička kreativnost resornog ministarstva je svedena isključivo na mjere otežanja, umjesto olakšanja poslovanja. Ministre, da bi hrvatskog seljaka učinili konkurentnim smanjite mu namete, olabavite pravilnike i uredbe, liberalizirajte tržište, stavite Poljoprivredno savjetodavnu službu u funkciju proizvođača, mijenjajte Zakon o zadrugama, smanjite naknade za navodnjavanje, uskladite potrebe obrazovnog sustava s potrebama na tržištu rada i povežite ih s proizvođačima...I vucite za rukav guvernera Vujčića, a ne inspektore!

Kako bi država mogla pomoći domaćem poljoprivredniku

Osnovna vodilja ministarstva bi trebala biti stalna borba za olakšanje i smanjenje troškova u poljoprivrednoj proizvodnji. Poljoprivreda je djelatnost koja u velike ovisi o nepredvidivim klimatskim faktorima, a većina cijena se formira na burzama. Pod uvjetom da zna svoj posao, proizvođač može minimalno utjecati na visinu prihoda. Za uspjeh u poslu mu preostaje brinuti se o rashodovnoj strani – troškovima koje mora smanjiti želi li biti konkurentan.

Kako država NE pomaže domaćem poljoprivredniku

Ministarstvo se zadnjih godina prilično potrudilo napisati nemali broj pravilnika pa ne možemo baš reći da se nije ništa radilo. Napravilo se puno posla kako bi seljaka tjerali da uči štimati dizne na prskalici, da popunjava očevidnike o motornim uljima i pravi zapisnike o trulim plodovima, da u zadžepku ima spremnih 50 kn biljega za JBx obrazac, da plaća kiriju u udaljenom gradu jer mu dijete neće u upravno-pravnu školu koja mu je tu pred nosom, da mu traktorska prikolica mora svijetliti kao kuća obitelji Salaj u Čazmi, da mora imati ogromnu garažu za sve moguće strojeve jer ih ne smije iznajmiti, pa sve do ispitivanja gromobranskih instalacija i sutrašnjeg poreza za tu istu garažu! I još puno toga, i na svakom ćošku – i na onom ćošku na kojem visi baždareni vatrogasni aparat!

Povećati konkurentnost, ali kako?

Hrvatska sa svojim kontinentalnim i mediternaskim dijelom ima potencijala proizvoditi puno više hrane. Danas smo samo u malom broju poljoprivrednih proizvoda samodostatni te smo osuđeni na uvoz. Konkurencija je žestoka – s jedne strane visoko subvencionirana proizvodnja u EU, a s druge strane proizvodnja s niskim troškovima iz „trećih zemalja“. Jasno je da ključ konkurentnosti leži u povećanju profitabilnosti s naglaskom na smanjenju rashodovne strane, računajući prije svega na one troškove na koje država ima prevashodni utjecaj.

Još jedna pogreška naše Vlade

Ovih dana smo se zbog još jedne odluke našli na udaru EU komisije, a radi izmjene EU pravila za poticaje za održavanje pašnjaka. Ministar je i u ovom slučaju „na svoju ruku“ prekršio preuzete međunarodne obveze. S ovakvim, sve češćim naglim i drastičnim promjenama pravila u poslovanju, kakvu li poruku šaljemo svima onima koji žele investirati u Hrvatskoj? Bilo da je riječ o stranim ili domaćim investitorima. Hrvatska, ukoliko želi investicije u gospodarstvu, mora osigurati široku otvorenost prema svim tržištima. Kao zasebno, zatvoreno tržište, neće nikad i neće nikome biti interesantna za ulaganja (izuzmemo li turizam). Osnovni preduvjet pored otvorenosti tržišta je pravna sigurnost. Investitor i svatko tko radi i posluje u Hrvatskoj mora biti siguran da ga vozač kamiona krcat jabukama za preradu neće zvati u dva u jutro zbog nemogućnosti prelaska granice. Tako se ne može raditi.

Tek kad Ministarstvo poljoprivrede i Vlada budu pasli manje trave s pašnjaka, a ovcama ostavili nešto više sijena, u zagonetnim lubenicama više neće biti nesretnih seljaka. Tada će seljaci prodavati svoje mlijeko, jabuke i lubenice – punoj školi đaka!
VIŠE IZ RUBRIKE:
EKONOMIJA
HRVATSKA
O autoru
Anđelko Balaban je doktor veterinarske medicine. Kao načelnik Općine Jagodnjak u Baranji tražio je smanjenje poreza na dohodak i prvi ukinuo porez na tvrtku. Po napuštanju funkcije odrekao se 6 mjeseci naknade, osnovao tvrtku i prepustio se neizvjesnosti na tržištu. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: DAVID DIMSITA

Zbunjena Francuskinja, koja je prevarena za smještaj, optužila je Booking.com, a mnogi su zaključili i kako bi država tu trebala nešto učiniti.

Je li Booking.com odgovoran za probleme Francuza na Hvaru?

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Događa se masivna politizacija ekoloških tema, gdje najveći mediji manipuliraju podacima i dezinformiraju javnost.

NASA: Požari u Brazilu su ove godine ispod prosjeka. Otkud onda medijima suprotne informacije?

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ono što neki hrvatski političari nazivaju incidentom ima sva obilježja terorističkog napada.

Napad na kafiće kod Knina treba okarakterizirati kao terorizam

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Plakat sa slikom jabuke koju nagrižu crvi podsjetio je mnoge na nacističku propagandu protiv Židova.

Izbori u Švicarskoj: Konzervativci optuženi za kopiranje nacističke propagande, zelene stranke u porastu

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Čehoslovački vođa Dubček pokušao je reformirati socijalizam. To se Sovjetima nije svidjelo pa su im poslali 2.000 tenkova...

Na današnji dan: Sovjeti ugušili Praško proljeće u krvi - okupacija Čehoslovačke

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mogla je odbiti rad u veleposlanstvu, zaposliti se u privatnom sektoru i pisati na Facebooku što želi.

Ne, suspenzija rasističke diplomatkinje nema nikakve veze sa slobodom govora

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Seksualna orijentacija nije uvjetovana svjetonazorom niti je svjetonazor uvjetovan seksualnom orijentacijom. Zašto onda LGBT udruge promiču jednu ekstremističku ideologiju?

Zašto CroL-u smeta slobodno tržište?

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ova dva pitanja su ključna u otkrivanju liberala od ostalih. Gotovo nepogrešivo...

Tko je liberal, a tko nije? Postoji jedan vrlo jednostavan i brz način da to otkrijete...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Donedavno se o tome govorilo isključivo u libertarijanskim krugovima, a sada su tu ideju počeli širiti i političari s puno širim spektrom birača.

Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: