Hrvate karantena nije obeshrabrila: U ožujku i travnju 15 posto manje samoubojstava nego lani

14.5.2020.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Stopa zaposlenosti: Hrvatska najgora među zemljama istočne EU, čak 30% gora od Estonije
Liberalizam nekad i sad - kako mu ljevičari pokušavaju promijeniti značenje
Seksizam u Googleu: Istražili optužbe da plaćaju žene slabije pa došli do iznenađujućeg zaključka
Dosad najbolji prijedlog protiv iseljavanja: ʼPoslodavcima omogućiti lakše otpuštanje i zapošljavanje radnikaʼ
Što se više isplatilo narodima: imperijalizam ili mirotvorstvo?
Ima nešto jako bolesno u ovoj reklami Amsterdamske koalicije
Bojkotirate Nike zbog Trumpa? Evo još nekih kompanija koje biste trebali bojkotirati
Hoće li šećerni porez smanjiti pretilost u Hrvatskoj? Evo što kažu znanstvena istraživanja...
Sud ih kaznio zbog izrabljivanja radnica iako radnice tvrde da nisu izrabljene
Miletić vrijeđa našu inteligenciju ako ozbiljno misli da ćemo povjerovati u nevinost IDS-a
Hrvatska marksistica ljuta na Žižeka što je pristao debatirati s Petersonom: ʼS njima nema razgovoraʼ
Doprinos za zdravstvo u Hrvatskoj je već sada veći nego u većini drugih zemalja
Švedska općina skoro bankrotirala zbog socijalne pomoći za izbjeglice
Ženski marš u Kaliforniji otkazan zbog prevelikog udjela bijelih sudionica
Populističko-populistička koalicija u Italiji postigla dogovor, ovo su mjere koje najavljuju
Kako su Hrvati otkrili da privatno poduzetništvo ima humanu svrhu
Je li ovaj ekonomski analitičar dao najbolji prijedlog rješenja za zdravstvo?
Zabrana burke u Nizozemskoj propala od prvog dana: Zakon koji nitko ne želi provoditi
Desna medijska scena si zabija autogolove i čini ogromnu uslugu lijevim uhljebima
Macron - revolucija o kojoj Hrvati ne smiju ništa znati

Hrvate karantena nije obeshrabrila: U ožujku i travnju 15 posto manje samoubojstava nego lani


PIŠE Mario Nakić

Što se može dogoditi kada prisilno zaključate ljude u kuće i šopate ih lošim vijestima i paranojom? Psiholozi diljem svijeta su upozoravali na negativne posljedice koje mogu doći s karantenom, a mnogi su se bojali i porasta broja samoubojstava.

Istraživanje provedeno u 26 europskih zemalja pokazalo je da rast nezaposlenosti za više od 3 posto dovodi do rasta broja samoubojstava za 4,5 posto. Također, stručnjaci su predviđali i značajan rast samoubojstava uzrokovanih usamljenošću.

Stoga sam uputio upit MUP-u za informacije o samoubojstvima u ožujku i travnju te u istom razdoblju prošle godine. Iz njihovog odgovora možemo zaključiti da je karantena Hrvatima došla kao blagoslov, a ne prokletstvo.

Tijekom ožujka i travnja u Hrvatskoj su počinjena 73 samoubojstva ili 15 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, kad ih je bilo 86. Još veći pad zabilježen je u broju pokušaja samoubojstva, kojih je ove godine u promatranom razdoblju bilo 97 ili 17 posto manje nego lani, kada ih je bilo 119.

Tražio sam i podatke o nasilju u obitelji. U ožujku i travnju ove godine prijavljeno je ukupno 227 kaznenih djela obiteljskog nasilja, što je rast od 27,5 posto. Međutim, prekršaja iz članka 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji bilo je 7 posto manje nego lani u istom razdoblju. Iz MUP-a naglašavaju da je ukupno žrtava kaznenih djela i prekršaja iz nasilja u obitelji ove godine bilo manje.

Iz MUP-a, u nepotpisanom odgovoru, poslali su nam sljedeći tekst:

"Iako je evidentiran nešto veći broj kaznenih djela, ne radi se o ukupnom porastu nasilja obzirom je u promatranom razdoblju 2019. godine zabilježeno ukupno 1.825 žrtava kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji dok je u istom razdoblju 2020. godine zabilježeno njih 1.765.

Veći broj prijava kaznenih djela rezultat je naših napora u senzibilizaciji i edukaciji policije koje smo provodili tijekom prošle godine, a kako bi policijski službenici određena kažnjiva ponašanja prepoznavali i pravilno kvalificirali kroz kazneno-pravnu umjesto prekršajno - pravnu reakciju. Ovime se i počiniteljima i žrtvama šalje jasnu poruku o stavu države prema nasilju u obitelji.

Naglašavamo da je suzbijanje nasilja na štetu bliskih osoba odnosno članova obitelji tijekom trajanja epidemije prioritet u represivnim postupanjima svih operativnih struktura MUP-a RH s jasnim ciljem redukcije ovih neprihvatljivih ponašanja pojedinaca.

Ohrabrujemo žrtve, kao i građane koji imaju saznanja o nasilju, da svoja saznanja prijave policiji. Žurna intervencija može se zatražiti pozivom na 192, dok se saznanja mogu dostaviti putem on-line aplikacije za prijavu zlostavljanja djece Red Button ili putem elektronske pošte policija@mup.hr .

S ciljem senzibilizacije javnosti i zahtjeva za transparentnim izvješćivanjem o statističkim pokazateljima pojavnosti obiteljskog nasilja, na web stranici MUP-a RH, 29. ožujka 2019. postavljen je Kalendar nasilja, koji uz savjete i informacije građanima doprinosi daljnjoj edukaciji i senzibilizaciji javnosti za ovaj društveni problem. Pozivamo građane da posjete našu web stranicu i dodatno se informiraju o znakovima i posljedicama nasilja u obitelji, obvezama i procedurama postupanja policije, zaštitnim mjerama i drugim savjetima žrtvama.

Također, s ciljem osvješćivanja javnosti, ovo Ministarstvo objavilo je priopćenje Sigurnost djece i obitelji u doba koronavirusa.

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece grada Zagreba i digitalnom agencijom Degordian pokrenulo je kampanju „Iza vrata“ usmjerenu upravo na povećanje društvene vidljivosti nasilja i poticanje građana da nasilje odmah prijave policiji. Od velikog nam je značaja adekvatan odaziv medija kao partnera u prenošenju kampanje putem svojih kanala."

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: