Hoće li austrijski liberali ući u vladu preko Kurza?

FOTO: Wikipedia
29.9.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

U Austriji su održani izvanredni parlamentarni izbori. Prema izlaznim anketama, Kurz će opet biti premijer, a liberali su prošli bolje nego prije 2 godine.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hoće li austrijski liberali ući u vladu preko Kurza?

U Austriji su održani izvanredni parlamentarni izbori. Prema izlaznim anketama, Kurz će opet biti premijer, a liberali su prošli bolje nego prije 2 godine.
PIŠE Mario Nakić

Od ponovljenih izbora u Austriji, prema rezultatima izlaznih anketa, najviše će profitirati dosadašnji premijer Sebastian Kurz i njegova Narodna stranka (konzervativci), ali i zeleni i liberali. Najveći gubitnici ovih izbora su desni populisti.

Kurzovi narodnjaci osvajaju 37 posto glasova, što je znatno više nego na redovnim izborima prije dvije godine kada su osvojili 31 posto. Drugi su socijaldemokrati s 23 posto, a na treće mjesto pala je Slobodarska stranka bivšeg premijerovog zamjenika Heinza-Christiana Strachea koja je s 28 pala na 16 posto. Ovakav strmoglavi pad populista sasvim je očekivan, s obzirom da je upravo njihov čelnik izazvao prijevremene izbore svojom aferom zbog koje je Kurz raspustio vladu.

Na trećem mjestu su zeleni koji sada osvajaju čak 12 posto glasova (na prošlim izborima imali su tek 4 posto), a četvrti je liberalni Neos koji je prošli put osvojio 5, a sada bi mogao osvojiti 8 posto.

Ovi rezultati pokazuju da će se odnos snaga u parlamentu malo promijeniti, ali premijer ostaje Kurz. No, s kime će ovaj put koalirati? Ponovna koalicija s desnim populistima je opet moguća, iako je riječ o već kompromitiranoj vezi koja sasvim sigurno ne bi prošla bez sankcija birača. Sa socijaldemokratima u "veliku koaliciju" Kurz vjerojatno neće. Preostaje mu koalicija sa zelenima i liberalima, što je također realna mogućnost. To bi možda bila i najbolja kombinacija. Austrijski liberali traže smanjenje poreznog opterećenja na rad i dobit, a zeleni traže nove regulacije zbog okoliša. Pitanje je samo hoće li Kurz pristati na njihove uvjete.

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: