Mjere u školama: Nema razumnog ni znanstvenog opravdanja za maltretiranje djece i nastavnika

8.9.2020.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mjere u školama: Nema razumnog ni znanstvenog opravdanja za maltretiranje djece i nastavnika


PIŠE Mario Nakić

Anders Tegnell, glavni državni epidemiolog u Švedskoj, već je u nekoliko navrata odbio zahtjeve pojedinih grupa i oporbenih političara da preporuči građanima nošenje maski. Njegov argument je da bi to bilo kontraproduktivno.

"Još uvijek nema dovoljno znanstvenih dokaza da platnene maske u široj upotrebi utječu na suzbijanje virusa. Osim toga, maske mogu biti kontraproduktivne jer ljudima daju lažni osjećaj sigurnosti pa se ne pridržavaju distance. Mi smatramo da je držanje distance najbolji način izbjegavanja zaraze i to je ono što preporučujemo građanima", rekao je Tegnell.

Tegnell je proteklih mjeseci često bio kritiziran u praktički svim hrvatskim medijima. Bio je na meti naše, ali i međunarodne, javnosti zato što nije uveo lockdown kao što su to učinile druge zemlje. No, sada smo svjedoci naglog "buđenja" kada i najveći ideolozi lockdowna, poput "stručnjaka" s Indexa, priznaju da je lockdown učinio mnogo štete. Oni malo iskreniji i koji znaju da ljudi mogu pogriješiti, priznaju i da je lockdown bio "monumentalna pogreška". Dakle, Tegnell je od početka bio u pravu.

Ako je bio u pravu po pitanju lockdowna, zašto mu ne vjerujemo kad je riječ o maskama? Jer podaci o širenju zaraze i smrtnosti idu u prilog njegovoj tezi.

Od uvođenja obaveznih maski u javnom prijevozu početkom srpnja i u trgovinama sredinom srpnja zaraza covidom u Hrvatskoj se povećala preko 500 posto, a broj umrlih preko 200 posto. Da je istina da maske "štite", kao što tvrde novinari i političari, onda bi se i zaraza i broj umrlih valjda smanjili, a ne višestruko povećali. Pred uvođenje maski imali smo manje od 50 novozaraženih dnevno, sjećate se?

Hrvatska je u tome samo dio šireg svjetskog pravila. Španjolska i Peru, koji imaju možda najstrože propise o maskama i gdje maske morate nositi gotovo posvuda, od uvođenja tih propisa vidjeli su eksploziju zaraze i porast broja umrlih.

S druge strane Švedska, koja nije imala lockdown i nikada nije preporučila maske široj populaciji, već mjesec dana ima upola manji broj umrlih od covida na 100.000 stanovnika od Hrvatske. Švedska sada ima manje umrlih na 100.000 stanovnika i od svojih susjeda - Danske i Norveške. U ukupnoj smrtnosti od covida SAD je prestigao Švedsku.

Švedska je valjda jedina zemlja u Europi koju uopće nije pogodio drugi val:


Broj novozaraženih u Švedskoj - od veljače do danas


Broj umrlih od covida u Švedskoj dnevno - od veljače do danas

U travnju, kada je epidemija u Švedskoj bila na vrhuncu i cijeli svijet ih je napadao što nisu uveli lockdown, Tegnell je odgovorio kritičarima da je korona za njega "maraton, a ne sprint" i da će na kraju broj umrlih na 100.000 stanovnika biti svuda sličan bez obzira na mjere. Tada mu nije skoro nitko vjerovao, ali, kako se sada stvari razvijaju, lako bi se moglo pokazati da je bio u pravu.

Hrvatski mediji su tada oduševljeno pisali o "peticiji 2.000 švedskih znanstvenika koji traže od vlade da uvede oštrije mjere". Prvo, to je bila bezobrazna izmišljotina koronaša iz Jutarnjeg koju su onda prenijeli i drugi jer tih 2.000 potpisa nitko nije vidio. Nije ih bilo 2.000 nego 22-oje. Dakle, 22 švedska znanstvenika su tražila lockdown. Nedavno su ti znanstvenici priznali da su pogriješili i povukli svoje zahtjeve, ali to naši koronaši nisu htjeli prenijeti.

Dakle, vjerojatno najstručniji epidemiolog u svijetu, kojeg su napadali i kritizirali, a pokazuje se da je u svemu bio u pravu, vam kaže da su maske kontraproduktivne, ali ne. Mi mu ne vjerujemo. Mi više vjerujemo stručnjacima s Indexa koji su nam predviđali 1.500 umrlih do kraja rujna. Koliko to ima smisla?

Kad je riječ o maskama, koronaši se vole pozivati na ovo američko istraživanje gdje su uzeli podatke iz 15 američkih saveznih država koje su uvele obavezu nošenja maski. Zaključili su da je stopa oboljelih u prosjeku pala i da su stoga maske opravdane. Međutim, nisu uzeli u obzir činjenicu da je u svim tim državama stopa zaraženosti već bila u silaznoj putanji i prije odluke o obaveznim maskama. Osim toga, nema usporedbe s drugim državama, onima koje nisu uvele taj propis. Vjerojatno zato što je i u tim državama stopa zaraženih u padu.

S druge strane, dokaza da maske nemaju nikakav utjecaj na širenje virusa je mnogo više i oni su čvršći (pogledaj ovdje, ovdje i ovdje).

Otkud onda tolika zaluđenost maskama i vjera da noseći masku "štitite zdravlje drugih"? Jednostavno, riječ je o lijepoj priči koju su ljubitelji represije iskoristili protiv vas. Isti oni, koji se inače vole pozivati na znanost, pali su na vlastitom testu i umjesto znanosti prihvatili dogmu, religiju.

Obavezno nošenje maske za djecu je još besmislenije. Djeca nisu rizična skupina, većinom ne osjećaju nikakve simptome i nije dokazano da šire zarazu na starije. Iako su naši mediji širili paniku o "asimptomatičkim prijenosnicima", tako da ispadne da je svatko mogući bioterorist i da moramo stalno biti u strahu, znanost ipak kaže drukčije. Mogućnost prijenosa nije isključena, ali je izrazito mala. Ovo istraživanje kaže da je osoba, pozitivna na covid bez simptoma, bila u kontaktu s 455 ljudi. Nije uspjela prenijeti virus ni na jednu osobu.

Koronaši će reći "Ali šansa da se dijete razboli ili prenese virus na nekog starijeg i dalje nije isključena".

Da, nije isključena i vjerojatno nikad neće ni biti isključena. Ali postoji nešto što se zove razumni rizik. Kada šaljemo djecu u školu, ona su izložena prometu. U tom prometu uvijek postoji šansa da dijete strada. Ta je šansa jako mala, ali je ne možemo isključiti. Svejedno, svakog dana šaljemo dijete u školu, a to je zato što prihvaćamo toliki rizik. Rizik od ozbiljnijeg obolijevanja ili od prijenosa zaraze na starije vjerojatno nije veći od rizika da će dijete stradati u prometu. Taj rizik se isplati preuzeti i zbog tog rizika nema smisla maltretirati djecu i nastavnike bilo kakvim posebnim mjerama koje mogu imati daleko ozbiljnije negativne posljedice na zdravlje i obrazovanje.

S obzirom na realnu opasnost od koronavirusa, ali i negativne posljedice koje mogu besmislene mjere imati na djecu, njihovo zdravlje i društveni život, nema razumnog niti znanstvenog opravdanja za bilo kakvo maltretiranje učenika i nastavnika. U Švedskoj se škola odvija normalno kao da epidemije nema, jedina razlika koju su napravili je što više nastave na otvorenom i u većim učionicama. Učinimo jednom, za promjenu, pravu stvar i ugledajmo se u one koji su ispravno odgovorili na epidemiju od početka, bez panike i paranoje. Ako su već odrasli ispali totalni idioti, poštedimo barem djecu tih gluposti.

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!
Liberal nije komercijalni portal, ne financira se korporativnim oglašavanjem niti iz državnog proračuna. Jedini način da ostanemo politički i ekonomski neovisni je uz tvoju pomoć. Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.
VIŠE IZ RUBRIKE:
DRUŠTVO
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i programer. Osnivač Liberala. Voli pisanje, filozofiju, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Web shop
PRIKAŽI VIŠE
Pretraži Liberal
Unesite pojam koji želite pretražiti
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Udruga "Liberal.hr"
O UDRUZI | UČLANI SE | DONIRAJ

PODRŽITE LIBERAL.HR:

IBAN za donacije: HR5923900011101229527
Model plaćanja: 00, poziv na br. primatelja: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: