4 razloga zašto škola u Hrvatskoj neće potrajati

20.8.2020.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Domoljub je svatko tko ostaje u Hrvatskoj, a nije uhljeb
OPG-ima državna agencija ne priznaje ponudu iz SAD-a jer nema pečata i PDV-a
Lokalni šerifi ljuti što više neće moći reketariti taksiste
Bliže nam se izbori za EU parlament. Zašto su bitni i kome uopće dati glas?
Politifact: Ekonomska kriza nije bila rezultat rezanja poreza
Top 5 najopasnijih predizbornih obećanja za našu ekonomiju
Aluminij Mostar je novi Muljanik: Neka se radnici probaju zaposliti bez stranačke iskaznice
HRW: Kineska vlast čini zločin protiv čovječnosti nad muslimanskom manjinom
The Economist izabrao Francusku za zemlju godine, evo zašto
Vlasta Delimar je za ravnopravnost napravila više od svih feminističkih udruga
Ono kad je Mises rekao Friedmanu i drugim protržišnim ekonomistima: ʼVi ste hrpa socijalista!ʼ
Priče iz Caracasa: ʼMi ovdje gladujemo, pacijenti u bolnici umiru zbog redukcije struje, nedostaje lijekova i liječnika...ʼ
Antifašisti o antifašizmu: protiv slobodnog tržišta i privatnog vlasništva
Priča o sudskoj pobjedi Zagrepčanke protiv Microsofta zapravo je tužna priča o hrvatskom ZOR-u
Dan Europe nema veze s antifašizmom. Evo što Europa danas slavi...
Švicarci će glasati o ukidanju zračnih snaga. Liberali su protiv
Profesor na Pravnom fakultetu tvrdi da su skandinavske zemlje socijalističke
U ime mira i Marxa: Politički aktivisti koji za sebe tvrde da su progresivni
Tko je kriv za lošiju Nutellu i što može Borzan napraviti?
Neke stvari je nemoguće opravdati. Molim vas, nemojte ni pokušavati...

4 razloga zašto škola u Hrvatskoj neće potrajati


PIŠE Mario Nakić

Kad se neko školsko ili predškolsko dijete razboli, kad uhvati neki virus, onda ne ide u školu ili vrtić dok ne ozdravi. Tako je to bilo dosad, i u mojoj generaciji i u sljedećim generacijama koje su dolazile. Nitko od toga nije radio frku čak ni za vrijeme epidemija koje su nas znale poharati.

Ali ovaj virus, koronavirus, ima posebni tretman. Jako teško ćemo ga moći razlikovati od obične gripe ili prehlade, tvrde stručnjaci, ali zato ćemo se drukčije odnositi prema njemu. Sva dosadašnja znanstvena saznanja o covidu ukazuju na to da su djeca najsigurnija. Samo 3 posto zaraženih su školska i predškolska djeca, a među njima samo 2 posto ih razvije teže simptome. Znači da za djecu koronavirus je puno manja prijetnja od gripe. Osim toga, pada u vodu i argument da bi djeca mogla biti prijenosnici bolesti na starije ukućane za koje je taj virus rizičniji, budući da još nema znanstvene potvrde da je neko dijete prenijelo virus na stariju osobu.

Svejedno, ovo je korona pa odbacite razum i logiku. Ako se pokaže da je neko školsko dijete pozitivno na covid, neće samo ono izostati s nastave (iako nije bolesno), već će zatvoriti cijelu školu. I ne samo tu školu, zatvorit će sve škole u Hrvatskoj. Mislite da pretjerujem? Onda ste prespavali zadnjih 6 mjeseci života na ovom planetu.

Za manje od tri tjedna djeca bi trebala krenuti u škole. Tako bar kaže vlada, zasad. Još nisu poznate sve pojedinosti nastave u onome što novinari vole nazivati "novo normalno" (proživljavaju leptiriće u trbuhu svaki put kad to napišu, kladim se), ali možemo pretpostaviti da će hrvatska birokracija učiniti sve da školske dane učini nastavnicima, a pogotovo djeci, kao pakao na zemlji: obavezne maske, bolesni razmak među djecom, testiranja, samoizolacije itd.

No, usprkos svim tim "mjerama" koje mogu i vjerojatno će nametnuti, teško da će škola potrajati dulje od mjesec dana. Za to postoje četiri glavna razloga:

1. Sindikat učitelja

Jedna stvar koju trebate znati o državnim i javnim službenicima - oni ne vole svoj posao. Znam, sad će netko uletjeti s onim "to nije istina, ja znam nekoga tko jako voli..." bla bla. Da, postoje časne iznimke, ali one samo potvrđuju pravilo - državni službenici ne vole svoj posao. A učitelji su po tom pitanju ne samo pravi predstavnici takve državne službe, već i glavni "i hate my job" proponenti. Sve što su radili zadnjih 5 godina, a možda i dulje, dokazuje tu moju tvrdnju. Oni vole novac, nemojte da vas to zavara, vole plaću i ona im nikad nije dovoljno visoka. Ali ako vole primati visoku plaću, to ne znači da vole ići na posao. Ne vole.

Sad će možda netko reći "Kakve to veze ima što ne vole, kao da ih netko pita. Raditi se mora". E, ne mora. Kad je riječ o učiteljima, ne mora. Oni kad neće raditi, onda ne rade. Mjesecima. Pa i godinama. Plaća ide, bez brige, čak se i povećava. Ali raditi ne moraju. I neće. Jer tako oni žele.

2. Novinari

Novinari su bili glavna sila iza nametanja lockdowna i zatvaranja škola prvi put. Zašto ne bi to učinili opet? Zar netko ozbiljno vjeruje da će Matija Babić i njegovi križari na Indexu mirno gledati kako djeca idu u školu i da ništa neće poduzeti? Nema šanse.

I nije samo Index u igri, praktički svaki mainstream medij ima svoga konja za tu utrku, svi oni već oštre pera za boj. Bit će dovoljan jedan pozitivni đak, jedan! Kad se ova klika udruži u svetoj misiji zatvaranja škola, svjedočit ćemo neviđenom manifestu patetike i apsurda, prekomjernom bombardiranju koje ni Margaret Thatcher ne bi izdržala, a kamoli bogec Plenki.

3. Njemačka

Čak i kad bi nastavnici nekim čudom pristali ići svakog radnog dana na posao i kad bi novinari nekim, još većim čudom, odustali od svoje agende #zatvorisve, tu je faktor Njemačke. Naši ljudi iz nekog razloga vide uzor svakoj politici u Njemačkoj. Struka u HDZ-ovom Stožeru je ozbiljno uvjeravala građane kako maske ne štite nikoga od zaraze, ali kad je Njemačka uvela obvezu maski odjednom je i naša struka promijenila mišljenje. Jer "Kako mogu Nijemci?". To je ultimativni argument nakon kojeg više nema rasprave.

Za Hrvate, Njemačka je pojam svega: uspjeha, bogatstva, dobre politike. Nemojte me krivo shvatiti, i ja smatram Njemačku bogatom i uspješnom zemljom, ali to ne znači da je sve što njemačka vlada napravi automatski dobro i da to trebamo kopirati. Angela Merkel i njena vlada nisu zaslužni za njemački uspjeh, to su učinili lideri prije njih. Merkel i njena vlada su učinili više štete nego koristi. Pa opet, sve što Merkel napravi, mi nekako moramo kopirati jer..."A kako može Njemačka?".

Sad potpuno mogu shvatiti i kako je Hrvatska lako pala pod utjecaj Hitlera u 2. svjetskom ratu i zašto su mu mnogi Hrvati vjerovali. Pa..."Kako Nijemci?" - eto, to je valjda bio argument. I danas, kad bi Njemačka dobila nekog novog Hitlera, Hrvatska bi joj vjerojatno bila prva saveznica ili vazal, svejedno.

Aktualna njemačka vlada ima malo žešće etatističke sklonosti ka represivnim mjerama. Uopće neće biti čudno ako Njemačka prva u Europi zbog rasta zaraze zatvori škole. Kad se to dogodi, to će učiniti i Hrvatska jer..."A kako mogu Nijemci?".

4. Država

Last but not least, tu su hrvatska vlada i premijer Andrej Plenković. Oni nisu spremni za ovakve pothvate i nisu sposobni odgovoriti na kritike kojih će sigurno biti (vidi točke 1, 2 i 3). Plenković se i dosad dokazao kao političar koji nije lider i nije sposoban nijednoj interesnoj skupini reći "NE". Dosad je popuštao svim zahtjevima sindikata javnih službenika, tako će i sada. Dosad je popuštao svim pritiscima medija, tako će i sada. Nije ovoj vladi stalo do interesa djece i roditelja, a kamoli do edukacije hrvatskih građana. Njemu je stalo samo do vlasti i "stabilnosti". Sve će napraviti za to. Žrtvovati školsku godinu je samo mala cijena za zadržavanje stabilne vlasti i mira s medijima.

Zbog svega nabrojanog, dame i gospodo, škola nema šanse. Dajem joj mjesec dana maksimalno. Ako izdrži tako dugo, to će biti uspjeh.

Vezano
Pobornici strožih mjera nisu svjesni svoga utjecaja na širenje epidemije
Preliminarno izvješće: Učinci lockdowna u SAD-u
Dnevna poslanica Đikića Hrvatima
Što o Koronafestu kaže prava struka - psihijatar Torre: ʼMi ne živimo već 9 mjeseci, živi koronaʼ
Hrvatska treba postrožiti mjere. Evo zašto...
Povučena velika američka studija o korisnosti maski protiv covida, situacija se nije razvijala prema planu
Zašto usporedba kuge i korone nema nikakvog smisla
Čačić je od ožujka do studenog negdje izgubio 18 respiratora. Sad šizi
3 najčešće teorije zavjere o koroni
Varaždinska županija financira druženja umirovljenika u jeku epidemije
Evo kako Nova TV obmanjuje javnost o koroni i slovenskim mjerama
Propast taktike zastrašivanja: Većina Hrvata protiv lockdowna i policijskog sata, povjerenje u ʼstručnjakeʼ jako nisko
Prijedlog Vladi i Stožeru: Informiranje o koronavirusu može biti vjerodostojnije, jasnije i transparentnije
Privatni sportski centar u Varaždinu odbija zatvaranje usprkos preporuci Stožera: ʼTo što tražite od nas je protuustavnoʼ
Udri jače, banijače!
Švedska strategija pod udarom kritičara u zemlji i izvan nje, ali Šveđani sada vjeruju Tegnellu više no ikada
Korona je najveći problem za Hrvatsku - misli 9% građana
Nekoliko podataka o zdravstvu koje trebate znati da biste sagledali širu sliku
Tko je kriv za rast broja ʼslučajevaʼ? Naravno, vi! A tko drugi?
Epidemiološke mjere Liberala (2): Kako steći imunitet na medijsku histeriju
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: