Zbog koga i čega se zatvaraju srednje škole? Zbog zdravlja sigurno ne...

9.12.2020.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Zbog koga i čega se zatvaraju srednje škole? Zbog zdravlja sigurno ne...


PIŠE Mario Nakić

Grad Zagreb je prije par dana objavio rezultate antigenskog testiranja učenika viših razreda zagrebačkih osnovnih škola i učenika srednjih škola. Među svih 1925 testiranih učenika, samo je 31 pozitivan (1,6 posto).

Kad bi se promatrale samo srednje škole, pozitivnih učenika je 19 ili 2,2 posto.

Od 365 testiranih djelatnika škola, njih 12 ili 3,3 posto ih je pozitivno. Među djelatnicima srednjih škola, njih 7 ili 4,7 posto ih je bilo pozitivno na koronavirus.

Iz ovih podataka mogu se lako izvući neki zanimljivi zaključci:

1. Škole nisu mjesta izbijanja i širenja zaraze koronavirusom

Škole su sigurne od korone. Riječ je o učenicima koji idu već 3 mjeseca u školu, a sada je među njima pozitivnih samo 1,6 posto. Da asimptomatski pozitivni učenici lako prenose zarazu na svoje kolege, stopa zaraženih bi bila znatno veća.

2. Učenici teško mogu prenijeti virus na učitelje

S obzirom na izrazito nisku stopu zaraženosti i među učiteljima, jasno je da asimptomatski učenici nisu prijenosnici virusa na starije.

A što su gradske i državne vlasti iz toga zaključile? Zaključile su da sve srednje škole prelaze na online nastavu! I to radi 2,2 posto asimptomatski zaraženih učenika i 4,7 posto asimptomatski zaraženih profesora. Nevjerojatno!

Usprkos znanstvenim dokazima o tome kako su škole prilično sigurna mjesta gdje se koronavirus ne širi, a koja se pojavljuju svako malo (najnovije njemačko istraživanje podijelio je Nenad Bakić), hrvatske vlasti uporno rade sve suprotno od onoga što struka nalaže.

Zbog koga se to radi? Zbog novinara, Đikića i ponekih političara, poglavito likova poput Kolarića i Čačića. Ali dobro znamo da njih to neće zadovoljiti jer osnovne škole još uvijek rade.

Hoće li to suzbiti širenje virusa? Otprilike kao i prethodne mjere - obavezne maske, zatvaranje kafića, restorana i teretana. Naravno, neće suzbiti ništa osim normalnog obrazovanja. Ali za to više nikoga nije ni briga. Što će sljedeće zatvoriti, to je jedino pitanje.

 

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: