Što nam opsesija masonerijom govori o nama?

22.2.2020.
ČITATELJI OCIJENILI
4

Što nam opsesija masonerijom govori o nama?

Zadnjih nekoliko dana gotovo da nema sata, a da neki portal ili drugi medij ne progovori na temu masonskih loža u Hrvata. Na društvenim mrežama je to tema o kojoj se sigurno najviše piše i raspravlja te je zasjenila događaje poput inauguracije predsjednika Milanovića, kontroverzne izvedbe himne, opasnosti od širenja Koronavirusa, serije svirepih ubojstava, pa sve do unutarstranačke borbe za izbor novog vodstva HDZ-a.

Nakratko bih se osvrnuo na ostavku glavnog državnog odvjetnika, g. Jelenića, iako je to posebna tema o kojoj se dade puno raspravljati.

Netko će reći da, kao pripadnik masonskoj loži, državni odvjetnik ne može neovisno i nepristrano djelovati, dok će drugi reći da takva logika nalaže i potencijalnu pristranost u slučaju da je državni odvjetnik dinamovac ili hajdukovac. Da ne spominjemo neke druge lobije za koje se smatra da im pripadnost toj zajednici omogućuje snažnu međusobnu podršku i privilegiran pristup različitim potrebama i interesima. Tako se priča da su "lovci" međusobno najumreženiji lobi i da si međusobno najviše pomažu. Ili, što da je, na primjer, državni odvjetnik gay? I za ljude ovakove seksualne orijentacije se priča da imaju jak lobi. Bi li i u tom slučaju odvjetnikova neovisnost i nepristranost bila dovedena u pitanje i može li u slučaju da je gej ili lovac obavljati dužnost državnog odvjetnika?

No, ima li u nas što krivlje od PRAVOsuđa? Vjerojatno ova "afera" s članstvom u udruzi građana ne bi bila niti primjećena da naš PRAVOsudni sustav djeluje nepristrano i neovisno. Da u zatvor ne šalje bolesnika sa šačicom lišća marihuane, a kroz prste gleda sinovima moćnika, klasičnim kriminalcima s vrećama opijata, pištoljima i moćnim jurilicama. Da ne kažnjava vlasnika restorana zbog bakšiša u vrijednosti jedne i pol coca–cole, istovremeno dopuštajući pojedincima da "križaljkom" predstečajne nagodbe izbjegnu plaćanje obaveza vrijednosti do nekoliko dječjih vrtića.

Da, naravno da je KRIVOsuđe ključni problem nedostatka povjerenja, kako u institucije ove države, tako i u same čelnike tih istih institucija. Percepciju javnosti u slučaju Jelenić trebalo je potvrditi ostavkom te je državni vrh svojim prijetnjama i doveo do ostavke g. Jelenića. Nažalost, ne radi lošeg rada državnog odvjetništva i evidentnih pogodovanja kojima smo imali svjedočiti, a ono što smo doznali zahvaljujući istraživačkom novinarstvu samo je vrh velike sante leda, nego zbog pripadnosti jednoj neovisnoj udruzi, koja ni u kom pogledu ne ovisi o državi te stoga nije niti pod kontrolom pravih gospodara.

Upravo zato, pravi gospodari života i smrti, dana i noći, upiru prst u nekolicinu neovisnih, slobodnih pojedinaca, koji imaju svoju agendu koja je van dosega njihove kontrole i njihova utjecaja.

I da se vratim na početak ove priče, za očekivati je da u državi u kojoj je duh kolektivizma utkan u spiralu života u svakoj jezgri naše živuće stanice, zajedništvo koje okuplja slobodne pojedince koji pod velom tajne djeluju na različite načine i u široj zajednici, smatraju herezom. Gospodari svega i ničega, samo su trebali uprijeti prstom i potpaliti lomaču u koju će svaki "obićni mali ćovijek" baciti svoju grančicu. Neka lov na vještice zasjeni svaki ćošak na kojem nas čeka nasmješeni državni inkasator, narogušeni inspektor i pretili savjetnik.

Narod će u konačnici opet presuditi.

Sve što nam je malo poznato, automatski je i opasno. Svaki stranac je potencijalni neprijatelj, a ukoliko netko ne želi skinuti zavjesu u svojoj spavaćoj sobi, mora da nešto prikriva i da smjera nešto što nije "dozvoljeno". Svatko se zgraža zavjese, ali bi provirio kroz prozor. U isto vrijeme i odbojno i neodoljivo privlačno. Odbojno zbog sklonosti teorijama zavjere i velikim urotama, ali i zbog nedostižnosti biti članom takve zajednice. Međutim, kada bi netko pozvao tako nekog "isključivog" u ložu, postalo bi mu neodoljivo privlačno pa bi mu imponiralo biti u takvom društvu.

Možemo li tu kolektivnu opsesiju masonerijom pripisati sklonosti velike većine ka ksenofobiji i egalitarizmu, s jedne, te kompleksom manje vrijednosti, s druge strane?

Nismo li država koja, za razliku od drugih civiliziranih zemalja, svake godine ima sve manje i manje pripadnika drugih naroda, vjera, rasa?

Nismo li država u kojoj smo svi isti, ali nismo jednaki – umjesto da je obratno!

Nismo li narod koji je, prema mišljenju većine, u svemu najbolji i najposebniji, najtalentiraniji i najpametniji?

Rekao bih da jesmo. Zato smo i ushićeni, i opsjednuti, i zgroženi tamo nekakvim masonima. I takvi iskompleksirani, ksenofobični, s perverznim apetitom prema uravnilovci, a sa zgražanjem prema meritokratskim načelima, prije ćemo prigrliti starog neprijatelja, nego prihvatiti ruku nepoznatog prijatelja.

VIŠE IZ RUBRIKE:
DRUŠTVO
HRVATSKA
O autoru
Anđelko Balaban je doktor veterinarske medicine. Kao načelnik Općine Jagodnjak u Baranji tražio je smanjenje poreza na dohodak i prvi ukinuo porez na tvrtku. Po napuštanju funkcije odrekao se 6 mjeseci naknade, osnovao tvrtku i prepustio se neizvjesnosti na tržištu. >>VIŠE
Vezano
Kako je Liberal potaknuo državne institucije da zaštite transrodnu ženu od prijetnji
Preporučujemo
Porezna uprava smislila nove načine da privatnicima zagorča život. Ako je ovo ʼrasterećenjeʼ...
Obersnel ljut što više ne može reketariti taksiste
Mit o izumiranju socijalne države, 2. dio: Razvijene države povećavaju poreznu presiju
Hrvatska ima veći udio žena u poduzetništvu od Švedske, Njemačke i Švicarske
Porezni obveznici traže od države da transparentno objavi sva jamstva kojima su političari zadužili građane
Digitalni porez nema veze s pravdom i neće pogoditi velike korporacije nego male biznise i startupe
Plenković se kiti tuđim perjem i busa u prsa dok Hrvatska zaostaje
Sveta Nedelja ukida naknadu za taksiste i smanjuje paušal u turizmu na zakonski minimum
Europska liberalna grupacija promijenila svoje ime; evo zašto...
Grad Dubrovnik se baca u nekretninski biznis i ugostiteljstvo, a gradonačelnik privatnicima prijeti zabranom
The Economist: Što su liberali učinili za nas?
Vaclav Klaus: Kako smo reformirali češko gospodarstvo
Europska unija - gospodarski div između SAD-a i Kine
Efekt leptira ili što ima ekonomija zajedničko s klimatologijom
Venezuela će nacionalizirati tvornicu žitarica koja želi prekinuti proizvodnju
Bjelovar i Sveta Nedelja nastavljaju protržišne mjere. Neka se drugi gradovi ugledaju!
Kako se države suočavaju s klimatskim izazovima: Oporezuju građane pa subvencioniraju zagađivače
Misesovi izgubljeni spisi: Opljačkao ih Gestapo, zaplijenio Staljin...
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: