Služiti se djecom i igrati na emocije da bi iznudio povećanje poreza - loša ideja

FOTO: Facebook
6.9.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
4

Služiti se djecom i igrati na emocije da bi iznudio povećanje poreza - loša ideja

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović uputio je za sjednicu Gradskog vijeća prijedlog za povećanje prireza za 50%, točnije s 10 na 15%. U obrazloženju takvog poteza se navodi da se porezni prihodi grada smanjuju, a istodobno značajan dio funkcija decentralizira. Glavno opravdanje je rast potreba za komunalnim uslugama kao što su POS (Društveno poticana stanogradnja), otkupi zemljišta, koncertna dvorana itd., što pred Grad stavlja potrebu "stvaranja dodatnih prihoda".


Klikni na sliku za uvećani pregled

Gradonačelnik je izjavio da ne očekuje otpor prijedlogu te da je postignuto suglasje s Kerumovom HGS-om. Valjda podsjetiti da je i prošli gradonačelnik, tadašnji SDP-ovac Ivo Baldasar, pokušao isto još početkom 2016., ali nije imao političku podršku ni unutar vlastite stranke.

Ispada da je navodno "desni" HDZ ustvari više "lijevo" od SDP-a, bar u Splitu. Ustvari, izgleda da je HDZ Split na čelu s Oparom istinski čuvar socijalizma. Zanemarimo li isprazna ideološka prepucavanja, HDZ se stvarno po ekonomskim pitanjima nalazi više lijevo od SDP-a, stoga bi bilo najlogičnije da se u naziv Hrvatska demokratska zajednica ubaci i riječ "socijalistička". HDSZ, Hrvatska demokratska socijalistička zajednica, pravi štovatelji tradicije, socijalističke tradicije.

Prisjetimo se i da je nedavno Banovina (ime zgrade u kojoj je smještena splitska gradska uprava) tražila da se do 31. kolovoza prijave nekretnine na području grada Splita. Prijetili su da će u protivnom naplatiti porez po najvišoj stopi. Opara se kasnije ograđivao od tog zahtjeva, ali sada je sasvim jasno da jedini način na koji Opara misli da može poboljšati stanje u Splitu je podizanje poreza i daljnja krađa sugrađana, što naziva "stvaranje dodatnih prihoda".

- U 2018. godini planiramo da sva djeca od prvog do osmog razreda imaju besplatne udžbenike - istaknuo je Krstulović Opara, koji kaže da ne odustaje ni od božićnica. Standardno nisko udaranje na emocije i opravdavanje nove porezne presije djecom. Budimo iskreni, taj „dodatni prihod“ će biti potrošen na nova uhljebljivanja, nabavke novog voznog parka, izmišljanje novih projekata koji će se dijeliti politički podobnima i sl. Djeca Opari služe samo kao sredstvo za mazanje očiju.

"Ne želim da ovaj grad stagnira", kaže Opara, a kako je socijalist po svim parametrima, misli da je jedini način da grad ne stagnira ako se uvedu novi porezi. Socijalist ne zna drugačije. Za socijalista je gospodarstvo zero-sum game, tj. jedan kolač koji se redistribuira. Ako Grad uzme veći dio kolača prirezom, grad će prosperirat. Ne pada im na pamet da stvore uvjete da se sam kolač poveća jer su ekonomski nepismeni. Opara i oni koji podržavaju novi prirez su zaista najveći socijalistički sinovi grada Splita.

- Želimo kvalitetan prijevoz, nogostup, sređene ulice, to treba platiti kroz prirez i to oni koji najviše imaju - kazao je Krstulović. Druže Krstuloviću, sve će to propasti ako ljudi jednostavno isele iz Splita, a oni to masovno čine, među kojima je i autor ovog članka. Ne selimo jer nije kvalitetan prijevoz, jer nisu sređene ulice, nogostupe i slično. Selimo jer nema posla osim konobarenja i kuhanja. Naravno, i iznajmljivanje svake nekretnine koju imaš, ali nemaju svi nekretnine po Splitu. Mi koji nemamo smo prisiljeni odlaziti zbog nedostatka posla. Napravite ugodnu poslovnu klimu u gradu, da se vrati i nekadašnja proizvodnja u grad, a ne samo turizam. Turizam je lijep, nemojte me krivo shvatiti, ali od turizma se ne živi, od njega se životari. Turizam ne može biti osnova gospodarskog razvoja jedne europske države. A udjel turizma u BDP-u RH je 18%, što je stavlja u grupu s Maltom (14,5 posto) i Ciprom (13,2 posto) dok se turistima najpopularnija Španjolska u svom BDP-u, unatoč krizi, na turizam oslanja sa svega 4,4 posto BDP-a, a udio turizma u BDP-u ostalih europskih turističkih velesila u rasponu je od talijanskih i francuskih 2,1 posto do njemačkih 1,1 post. Znači ni jednoj državi EU, pa ni onima koje su turistički jače od Hrvatske, turizam nije osnova gospodarstva. Jednostavno, veliki grad i država ne mogu živjeti od njega, on može biti odlična nadopuna, ali nikako osnovna djelatnost. Ali socijalisti vole turizam, jer na turizmu se može odlično parazitirati, njega je lako oporezivati i iz njega izvlačiti „dodatne prihode“ bez da je potrebno veliko znanje kako posložiti ekonomske politike da djeluju poticajno za gospodarsku djelatnost. Zato ga Hrvati i vole.

Iznenađeni ste što stranka koja je imala slogan "Protiv novih poreza!" uvodi naveliko nove poreze, porez na nekretnine i 50% povećanje prireza u drugom najvećem gradu u zemlji? Ja bih volio da sam iznenađen, ali sve što je do sada HDZ i lokalno i nacionalno radio je bilo održavanje starog sistema, svojevrsni socijalizam u novom ruhu. Bilo bi lijepo da se HDZ ugleda na „sestrinske“ stranke u SAD-u i zapadnoj Europi, konzervativce i demokršćane koji zagovaraju fiskalnu disciplinu, „konzervativnu“ ekonomsku politiku, smanjivanje države, liberalizaciju, smanjenje poreza i poboljšanje uvjeta za poslovanje. Kako HDZ stoji u svakom ekonomskom pogledu dijametralno suprotno od modernog konzervativizma i demokršćanstva, mogu li se uopće nazivati „desnom“ strankom kada je sasvim jasno da su po provođenju ekonomskih politika bili i ostali socijalistička stranka? Ali, tako nam je kako nam je, umjesto da imamo domaću verziju Margaret Thatcher u stožernoj stranci desnice, mi imamo Oparu.

 


Vezano
Ova vlada se nikako ne može odmaknuti od socijalizma
Institucije i cehovska udruženja u službi siledžija i njihovih kartela
Reforma na hrvatski način: Umjesto rasterećenja - opterećenje
Ovako su govorili HDZ-ovci: ʼSlijede oštri rezovi i otpuštanja, velika porezna reforma...ʼ I, što je s time?
Kuščević treba letjeti iz vlade; ne zbog vila, već zbog svoje gluposti
Splitska vlast objavljuje rat turizmu
Zašto bi kandidatura vođe najgore hrvatske vlade bila dobra za Hrvatsku
Problemi u HDZ-u i Živom zidu rezultat su izbornog sustava koji favorizira autokrate i sprječava demokratičnost
Pobjednici i gubitnici
Resslerova obećanja su kao da ih je prepisao od Marasa ili Tomaševića
Zašto ću podržati referendumsku inicijativu Živog zida
Pavić i Plenković se prave ludi: Ne bi bio problem raditi do 67 kad bi takav zakon vrijedio za sve
Kako su umirovljenici shvatili da ih država pljačka
Ovo nije humano: Beljak htio ispasti faca, Plenkovićev ministar ga uništio...
Lokalni šerifi ljuti što više neće moći reketariti taksiste
Poslovanje najvećih hrvatskih gradova: Kršenje zakona i nepravilnosti koje se ponavljaju iz godine u godinu
Firma koja će navodno ulagati milijarde u Uljanik i 3. maj ne plaća ni komunalnu naknadu
Ovo su kandidati koji namjeravaju smanjiti javnu potrošnju i lokalne namete
Sveta Nedelja ukida prirez i još neke lokalne namete: ʼNeka stanovnici gradova s višim porezima dosele kod nas!ʼ
Bjelovar i Sveta Nedelja nastavljaju protržišne mjere. Neka se drugi gradovi ugledaju!
Novo na Liberalu

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Prošlo je 5 godina kako je pokrenuo filantropsku inicijativu za poboljšanje uvjeta i bolju informatičku naobrazbu u hrvatskim školama...

Bakić obilježava 5. godišnjicu IRIM-a: ʼEdukacija je najveći izjednačavač prilikaʼ

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ovo je jedan od najočitijih primjera uredničke manipulacije kako se neki hrvatski mediji trude ulizati vladajućima.

Manipulacija: U naslovu kažu da građani podržavaju Kujundžićeve poreze, a pitali su samo troje ljudi

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

A samo je rekao da su za cijenu Thompsonovog koncerta tri grada mogla postati transparentna.

Kovač prima prijeteće i uvredljive poruke od Thompsonovih fanova: ʼTi si četnik i jugokomunist!ʼ

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Nakon napada novinara Fox Newsa i predsjednika Trumpa, Universal je otkazao izlazak filma The Hunt.

Američki konzervativci dokazali da su pahuljice: Zbog njihovih osjećaja otkazan film

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Ministri Marić i Kujundžić opravdavaju povećanje trošarina na alkohol i cigarete ulaganjem u zdravstvo. Koliko je to utemeljeno?

Pušači već uplaćuju u proračun trostruko više od troškova njihovog liječenja, ali novac ne završi u zdravstvu

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: