Služiti se djecom i igrati na emocije da bi iznudio povećanje poreza - loša ideja

6.9.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
4

Služiti se djecom i igrati na emocije da bi iznudio povećanje poreza - loša ideja

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović uputio je za sjednicu Gradskog vijeća prijedlog za povećanje prireza za 50%, točnije s 10 na 15%. U obrazloženju takvog poteza se navodi da se porezni prihodi grada smanjuju, a istodobno značajan dio funkcija decentralizira. Glavno opravdanje je rast potreba za komunalnim uslugama kao što su POS (Društveno poticana stanogradnja), otkupi zemljišta, koncertna dvorana itd., što pred Grad stavlja potrebu "stvaranja dodatnih prihoda".


Klikni na sliku za uvećani pregled

Gradonačelnik je izjavio da ne očekuje otpor prijedlogu te da je postignuto suglasje s Kerumovom HGS-om. Valjda podsjetiti da je i prošli gradonačelnik, tadašnji SDP-ovac Ivo Baldasar, pokušao isto još početkom 2016., ali nije imao političku podršku ni unutar vlastite stranke.

Ispada da je navodno "desni" HDZ ustvari više "lijevo" od SDP-a, bar u Splitu. Ustvari, izgleda da je HDZ Split na čelu s Oparom istinski čuvar socijalizma. Zanemarimo li isprazna ideološka prepucavanja, HDZ se stvarno po ekonomskim pitanjima nalazi više lijevo od SDP-a, stoga bi bilo najlogičnije da se u naziv Hrvatska demokratska zajednica ubaci i riječ "socijalistička". HDSZ, Hrvatska demokratska socijalistička zajednica, pravi štovatelji tradicije, socijalističke tradicije.

Prisjetimo se i da je nedavno Banovina (ime zgrade u kojoj je smještena splitska gradska uprava) tražila da se do 31. kolovoza prijave nekretnine na području grada Splita. Prijetili su da će u protivnom naplatiti porez po najvišoj stopi. Opara se kasnije ograđivao od tog zahtjeva, ali sada je sasvim jasno da jedini način na koji Opara misli da može poboljšati stanje u Splitu je podizanje poreza i daljnja krađa sugrađana, što naziva "stvaranje dodatnih prihoda".

- U 2018. godini planiramo da sva djeca od prvog do osmog razreda imaju besplatne udžbenike - istaknuo je Krstulović Opara, koji kaže da ne odustaje ni od božićnica. Standardno nisko udaranje na emocije i opravdavanje nove porezne presije djecom. Budimo iskreni, taj „dodatni prihod“ će biti potrošen na nova uhljebljivanja, nabavke novog voznog parka, izmišljanje novih projekata koji će se dijeliti politički podobnima i sl. Djeca Opari služe samo kao sredstvo za mazanje očiju.

"Ne želim da ovaj grad stagnira", kaže Opara, a kako je socijalist po svim parametrima, misli da je jedini način da grad ne stagnira ako se uvedu novi porezi. Socijalist ne zna drugačije. Za socijalista je gospodarstvo zero-sum game, tj. jedan kolač koji se redistribuira. Ako Grad uzme veći dio kolača prirezom, grad će prosperirat. Ne pada im na pamet da stvore uvjete da se sam kolač poveća jer su ekonomski nepismeni. Opara i oni koji podržavaju novi prirez su zaista najveći socijalistički sinovi grada Splita.

- Želimo kvalitetan prijevoz, nogostup, sređene ulice, to treba platiti kroz prirez i to oni koji najviše imaju - kazao je Krstulović. Druže Krstuloviću, sve će to propasti ako ljudi jednostavno isele iz Splita, a oni to masovno čine, među kojima je i autor ovog članka. Ne selimo jer nije kvalitetan prijevoz, jer nisu sređene ulice, nogostupe i slično. Selimo jer nema posla osim konobarenja i kuhanja. Naravno, i iznajmljivanje svake nekretnine koju imaš, ali nemaju svi nekretnine po Splitu. Mi koji nemamo smo prisiljeni odlaziti zbog nedostatka posla. Napravite ugodnu poslovnu klimu u gradu, da se vrati i nekadašnja proizvodnja u grad, a ne samo turizam. Turizam je lijep, nemojte me krivo shvatiti, ali od turizma se ne živi, od njega se životari. Turizam ne može biti osnova gospodarskog razvoja jedne europske države. A udjel turizma u BDP-u RH je 18%, što je stavlja u grupu s Maltom (14,5 posto) i Ciprom (13,2 posto) dok se turistima najpopularnija Španjolska u svom BDP-u, unatoč krizi, na turizam oslanja sa svega 4,4 posto BDP-a, a udio turizma u BDP-u ostalih europskih turističkih velesila u rasponu je od talijanskih i francuskih 2,1 posto do njemačkih 1,1 post. Znači ni jednoj državi EU, pa ni onima koje su turistički jače od Hrvatske, turizam nije osnova gospodarstva. Jednostavno, veliki grad i država ne mogu živjeti od njega, on može biti odlična nadopuna, ali nikako osnovna djelatnost. Ali socijalisti vole turizam, jer na turizmu se može odlično parazitirati, njega je lako oporezivati i iz njega izvlačiti „dodatne prihode“ bez da je potrebno veliko znanje kako posložiti ekonomske politike da djeluju poticajno za gospodarsku djelatnost. Zato ga Hrvati i vole.

Iznenađeni ste što stranka koja je imala slogan "Protiv novih poreza!" uvodi naveliko nove poreze, porez na nekretnine i 50% povećanje prireza u drugom najvećem gradu u zemlji? Ja bih volio da sam iznenađen, ali sve što je do sada HDZ i lokalno i nacionalno radio je bilo održavanje starog sistema, svojevrsni socijalizam u novom ruhu. Bilo bi lijepo da se HDZ ugleda na „sestrinske“ stranke u SAD-u i zapadnoj Europi, konzervativce i demokršćane koji zagovaraju fiskalnu disciplinu, „konzervativnu“ ekonomsku politiku, smanjivanje države, liberalizaciju, smanjenje poreza i poboljšanje uvjeta za poslovanje. Kako HDZ stoji u svakom ekonomskom pogledu dijametralno suprotno od modernog konzervativizma i demokršćanstva, mogu li se uopće nazivati „desnom“ strankom kada je sasvim jasno da su po provođenju ekonomskih politika bili i ostali socijalistička stranka? Ali, tako nam je kako nam je, umjesto da imamo domaću verziju Margaret Thatcher u stožernoj stranci desnice, mi imamo Oparu.

 

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!
Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.
VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
EKONOMIJA
HRVATSKA
Ocijeni članak
UKUPNA OCJENA
1
2
3
4
5
Ocjenjivanje sadržaja omogućeno je samo članovima Udruge Liberal.hr. Učlanite se - kliknite ovdje - da biste mogli ocjenjivati tekstove i dobili pristup drugim dijelovima portala za članove.
O autoru
Branimir Perković je diplomirao ekonomsku politiku i financijska tržišta na Sveučilištu u Splitu. Komentator i analitičar na projektu Liberal.hr >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Pretraži Liberal
Unesite pojam koji želite pretražiti
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Udruga "Liberal.hr"
O UDRUZI | UČLANI SE | DONIRAJ

PODRŽITE LIBERAL.HR:

IBAN za donacije: HR5923900011101229527
Model plaćanja: 00, poziv na br. primatelja: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: