Socijalna pomoć treba biti znatno veća, ali postrožite kriterije!

27.9.2016.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Socijalna pomoć treba biti znatno veća, ali postrožite kriterije!


PIŠE Mario Nakić

Jutarnji list je objavio kako Ministarstvo socijalne politike i mladih priprema značajne izmjene za korisnike socijalne pomoći koja bi se tijekom 2017. godine trebala povećati za 20 posto. Tako će osnovna socijalna pomoć za radno nesposobnog samca s 920 porasti na 1.104 kune mjesečno, a radno sposobni samci će umjesto 800 primati 960 kuna. Četveročlana će obitelj umjesto dosadašnjih 1.920 primati 2.304 kune.

Moram reći da ova tehnička vlada previše radi za jednu tehničku vladu koja je davno izgubila potporu većine u parlamentu. Zašto jednostavno ne uzmu kolektivni plaćeni godišnji i tako učine uslugu svima? Pogotovo ministarstvo Bernardice Juretić, ono će nam napraviti više štete dok nema legitimitet od svih dosadašnjih ministarstava u "stabilnim" vladama. Jer u civiliziranim zemljama, kad padne vlada, odnosno kad izgubi potporu parlamenta, onda nema novih prijedloga zakona, nema novih propisa, onda se radi samo ono najnužnije za kakvo-takvo funkcioniranje države. Zašto baš naši birokrati moraju dokazivati svoju radišnost?

No, da se vratim na temu - socijalna pomoć. Nas liberale često smatraju socijalno neosjetljivima jer nismo pobornici onoga što nazivaju "redistribucija bogatstva" (zapravo je riječ o zakonitoj pljački tuđe privatne imovine). Nismo pobornici visokih poreza od kojih se manji dio izdvaja i na socijalnu pomoć.

Baš suprotno takvim predrasudama, ja smatram da je čovjekova ne samo želja i potreba, već i odgovornost prema vlastitim mogućnostima pomagati susjedu u nevolji. Društvo mora skrbiti za nemoćne, ipak smo ljudi. Naravno da bih više volio kad bi se socijalna pomoć isplaćivala od novca prikupljenog na dobrovoljnoj bazi, a ne od prisilnih poreza, ali što ću? Živimo u demokraciji i dok god većina vjeruje da je prisilno ubiranje poreza i onda njihova preraspodjela prema volji političara dobra stvar, nemamo izbora.

Ja sam za povećanje socijalne pomoći, odnosno za to da ona bude tolika da osobe koje je primaju mogu dostojanstveno živjeti. A to znači barem 5 puta veća nego sada.

Kako to postići bez povećavanja poreza i državne potrošnje? Vrlo jednostavno: postrožite kriterije. Trenutačno oko 104.000 Hrvata prima socijalnu pomoć među kojima je većina radno sposobnih. Zašto bi itko radno sposoban živio na tuđi račun? Neka traži posao. Dakle, samo objektivno radno nesposobno stanovništvo, građani s invaliditetom koji ne mogu konkurirati na tržištu rada, bolesni i nemoćni - samo oni. I da vidite kako bi se taj broj smanjio deseterostruko. To znači da bi svakome od njih država mogla dati dovoljno novca da ima za normalan život i da može platiti stručnu skrb po potrebi.

A Centar za socijalnu skrb sa svojim službama ima smisla koliko i Zavod za zapošljavanje - nula. Te službe jednostavno ukinuti, napraviti da čovjek automatski ako izgubi posao kao tehnološki višak ima pravo još 2 mjeseca na socijalnu pomoć (dakle sve s iste točke kao i socijala) dok traži novi posao. I to je to. Mislim da bismo tako na najbolji mogući način pomogli sugrađanima u nevolji da žive, a ne preživljavaju, potakli bismo tržište rada i čak napravili značajnu uštedu u državnom proračunu.

Sve bi moglo biti puno jednostavnije, zar ne?

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!
Liberal nije komercijalni portal, ne financira se korporativnim oglašavanjem niti iz državnog proračuna. Jedini način da ostanemo politički i ekonomski neovisni je uz tvoju pomoć. Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.
VIŠE IZ RUBRIKE:
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i programer. Osnivač Liberala. Voli pisanje, filozofiju, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Web shop
PRIKAŽI VIŠE
Pretraži Liberal
Unesite pojam koji želite pretražiti
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Udruga "Liberal.hr"
O UDRUZI | UČLANI SE | DONIRAJ

PODRŽITE LIBERAL.HR:

IBAN za donacije: HR5923900011101229527
Model plaćanja: 00, poziv na br. primatelja: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: