FOTO: HRT/screenshot
ČITATELJI OCIJENILI
5

Socijalna pomoć treba biti znatno veća, ali postrožite kriterije!

PIŠE Mario Nakić
27.9.2016.

Više od istog autora
Macron najavio novu seriju reformi: ʼOva država troši lude količine love na socijalne programeʼ
Što je dozvoljeno Jupiteru, nije i volu
Ljevica ima svoju Markićku, zove se Boris Jokić
Tko plaća političarima put u Rusiju? Pitajte Klasića!
Socijalizam 21. stoljeća: Kako će Ray Ban i iPhone revolucionari srušiti kapitalizam
Lokalni šerifi ljuti što više neće moći reketariti taksiste
Neka netko javi Aneli da se uvijek može vratiti na selo
Nakon zabrane rada nedjeljom 80 radnika u najvećem podgoričkom trgovačkom centru već dobilo otkaz
Trump zadao prvi udarac režimu u Pjongjangu: Kina uvodi sankcije Sj. Koreji
Nova europska politička grupacija, čiji će član vjerojatno biti i Živi zid, ima samo jedan zajednički cilj
Amerikanci ne mogu imenovati nijedan objektivni medij kojem vjeruju
Neoliberalni sindikalist promijenio ploču, ali se opet zapleo
Hoće li Kolindu sukob s desnicom koštati pobjede na izborima?
Novo istraživanje: Uzroci rasta ekonomske nejednakosti u SAD-u i Rusiji
Kad se ženske kvote okrenu protiv žena
Škoro ne kuži da građani već imaju referendum o radu nedjeljom, održava se svake nedjelje u trgovinama
Najbolji slogan na ovim izborima ima Pupovčev SDSS: Isprovocirao desnicu, podigao prašinu i potvrdio svrhu
Nastavak: Je li liberalizam suprotstavljen katoličkom socijalnom nauku?
Želiš biti ateist u Saudijskoj Arabiji? To je 10 godina zatvora i 2.000 udaraca bičem
Ovo je neugodno: Kako je kolumnist Novog lista pokušao opravdati vandalizam

Socijalna pomoć treba biti znatno veća, ali postrožite kriterije!


PIŠE Mario Nakić

Jutarnji list je objavio kako Ministarstvo socijalne politike i mladih priprema značajne izmjene za korisnike socijalne pomoći koja bi se tijekom 2017. godine trebala povećati za 20 posto. Tako će osnovna socijalna pomoć za radno nesposobnog samca s 920 porasti na 1.104 kune mjesečno, a radno sposobni samci će umjesto 800 primati 960 kuna. Četveročlana će obitelj umjesto dosadašnjih 1.920 primati 2.304 kune.

Moram reći da ova tehnička vlada previše radi za jednu tehničku vladu koja je davno izgubila potporu većine u parlamentu. Zašto jednostavno ne uzmu kolektivni plaćeni godišnji i tako učine uslugu svima? Pogotovo ministarstvo Bernardice Juretić, ono će nam napraviti više štete dok nema legitimitet od svih dosadašnjih ministarstava u "stabilnim" vladama. Jer u civiliziranim zemljama, kad padne vlada, odnosno kad izgubi potporu parlamenta, onda nema novih prijedloga zakona, nema novih propisa, onda se radi samo ono najnužnije za kakvo-takvo funkcioniranje države. Zašto baš naši birokrati moraju dokazivati svoju radišnost?

No, da se vratim na temu - socijalna pomoć. Nas liberale često smatraju socijalno neosjetljivima jer nismo pobornici onoga što nazivaju "redistribucija bogatstva" (zapravo je riječ o zakonitoj pljački tuđe privatne imovine). Nismo pobornici visokih poreza od kojih se manji dio izdvaja i na socijalnu pomoć.

Baš suprotno takvim predrasudama, ja smatram da je čovjekova ne samo želja i potreba, već i odgovornost prema vlastitim mogućnostima pomagati susjedu u nevolji. Društvo mora skrbiti za nemoćne, ipak smo ljudi. Naravno da bih više volio kad bi se socijalna pomoć isplaćivala od novca prikupljenog na dobrovoljnoj bazi, a ne od prisilnih poreza, ali što ću? Živimo u demokraciji i dok god većina vjeruje da je prisilno ubiranje poreza i onda njihova preraspodjela prema volji političara dobra stvar, nemamo izbora.

Ja sam za povećanje socijalne pomoći, odnosno za to da ona bude tolika da osobe koje je primaju mogu dostojanstveno živjeti. A to znači barem 5 puta veća nego sada.

Kako to postići bez povećavanja poreza i državne potrošnje? Vrlo jednostavno: postrožite kriterije. Trenutačno oko 104.000 Hrvata prima socijalnu pomoć među kojima je većina radno sposobnih. Zašto bi itko radno sposoban živio na tuđi račun? Neka traži posao. Dakle, samo objektivno radno nesposobno stanovništvo, građani s invaliditetom koji ne mogu konkurirati na tržištu rada, bolesni i nemoćni - samo oni. I da vidite kako bi se taj broj smanjio deseterostruko. To znači da bi svakome od njih država mogla dati dovoljno novca da ima za normalan život i da može platiti stručnu skrb po potrebi.

A Centar za socijalnu skrb sa svojim službama ima smisla koliko i Zavod za zapošljavanje - nula. Te službe jednostavno ukinuti, napraviti da čovjek automatski ako izgubi posao kao tehnološki višak ima pravo još 2 mjeseca na socijalnu pomoć (dakle sve s iste točke kao i socijala) dok traži novi posao. I to je to. Mislim da bismo tako na najbolji mogući način pomogli sugrađanima u nevolji da žive, a ne preživljavaju, potakli bismo tržište rada i čak napravili značajnu uštedu u državnom proračunu.

Sve bi moglo biti puno jednostavnije, zar ne?Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: