FOTO: HRT/screenshot
ČITATELJI OCIJENILI
5

Socijalna pomoć treba biti znatno veća, ali postrožite kriterije!

PIŠE Mario Nakić
27.9.2016.

Socijalna pomoć treba biti znatno veća, ali postrožite kriterije!


PIŠE Mario Nakić

Jutarnji list je objavio kako Ministarstvo socijalne politike i mladih priprema značajne izmjene za korisnike socijalne pomoći koja bi se tijekom 2017. godine trebala povećati za 20 posto. Tako će osnovna socijalna pomoć za radno nesposobnog samca s 920 porasti na 1.104 kune mjesečno, a radno sposobni samci će umjesto 800 primati 960 kuna. Četveročlana će obitelj umjesto dosadašnjih 1.920 primati 2.304 kune.

Moram reći da ova tehnička vlada previše radi za jednu tehničku vladu koja je davno izgubila potporu većine u parlamentu. Zašto jednostavno ne uzmu kolektivni plaćeni godišnji i tako učine uslugu svima? Pogotovo ministarstvo Bernardice Juretić, ono će nam napraviti više štete dok nema legitimitet od svih dosadašnjih ministarstava u "stabilnim" vladama. Jer u civiliziranim zemljama, kad padne vlada, odnosno kad izgubi potporu parlamenta, onda nema novih prijedloga zakona, nema novih propisa, onda se radi samo ono najnužnije za kakvo-takvo funkcioniranje države. Zašto baš naši birokrati moraju dokazivati svoju radišnost?

No, da se vratim na temu - socijalna pomoć. Nas liberale često smatraju socijalno neosjetljivima jer nismo pobornici onoga što nazivaju "redistribucija bogatstva" (zapravo je riječ o zakonitoj pljački tuđe privatne imovine). Nismo pobornici visokih poreza od kojih se manji dio izdvaja i na socijalnu pomoć.

Baš suprotno takvim predrasudama, ja smatram da je čovjekova ne samo želja i potreba, već i odgovornost prema vlastitim mogućnostima pomagati susjedu u nevolji. Društvo mora skrbiti za nemoćne, ipak smo ljudi. Naravno da bih više volio kad bi se socijalna pomoć isplaćivala od novca prikupljenog na dobrovoljnoj bazi, a ne od prisilnih poreza, ali što ću? Živimo u demokraciji i dok god većina vjeruje da je prisilno ubiranje poreza i onda njihova preraspodjela prema volji političara dobra stvar, nemamo izbora.

Ja sam za povećanje socijalne pomoći, odnosno za to da ona bude tolika da osobe koje je primaju mogu dostojanstveno živjeti. A to znači barem 5 puta veća nego sada.

Kako to postići bez povećavanja poreza i državne potrošnje? Vrlo jednostavno: postrožite kriterije. Trenutačno oko 104.000 Hrvata prima socijalnu pomoć među kojima je većina radno sposobnih. Zašto bi itko radno sposoban živio na tuđi račun? Neka traži posao. Dakle, samo objektivno radno nesposobno stanovništvo, građani s invaliditetom koji ne mogu konkurirati na tržištu rada, bolesni i nemoćni - samo oni. I da vidite kako bi se taj broj smanjio deseterostruko. To znači da bi svakome od njih država mogla dati dovoljno novca da ima za normalan život i da može platiti stručnu skrb po potrebi.

A Centar za socijalnu skrb sa svojim službama ima smisla koliko i Zavod za zapošljavanje - nula. Te službe jednostavno ukinuti, napraviti da čovjek automatski ako izgubi posao kao tehnološki višak ima pravo još 2 mjeseca na socijalnu pomoć (dakle sve s iste točke kao i socijala) dok traži novi posao. I to je to. Mislim da bismo tako na najbolji mogući način pomogli sugrađanima u nevolji da žive, a ne preživljavaju, potakli bismo tržište rada i čak napravili značajnu uštedu u državnom proračunu.

Sve bi moglo biti puno jednostavnije, zar ne?

VIŠE IZ RUBRIKE:
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dok druge stranke pričaju o liberalizmu i kako bi on trebao funkcionirati, HSLS će u Bjelovaru pokazati kako liberalizam funkcionira.

Hrebak: ʼKad mi netko kaže da je lijevo-liberalan, meni se kosa diže na glaviʼ

Politika

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Prve impresije na predstavljanje predsjedničkog kandidata, poznatog pjevača Miroslava Škore.

Škoro nije totalna katastrofa, ali nije ni netko tko će donijeti ozbiljan pomak

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Biljana Borzan je cijelu svoju predizbornu kampanju izgradila na borbi za jednaku Nutellu. Pokazalo se da nije bila baš iskrena...

Istraživanje EK: Nema dokaza o različitom sastavu Nutelle u Njemačkoj i Hrvatskoj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: