FOTO: HRT/screenshot
ČITATELJI OCIJENILI
5

Socijalna pomoć treba biti znatno veća, ali postrožite kriterije!

PIŠE Mario Nakić
27.9.2016.

Socijalna pomoć treba biti znatno veća, ali postrožite kriterije!


PIŠE Mario Nakić

Jutarnji list je objavio kako Ministarstvo socijalne politike i mladih priprema značajne izmjene za korisnike socijalne pomoći koja bi se tijekom 2017. godine trebala povećati za 20 posto. Tako će osnovna socijalna pomoć za radno nesposobnog samca s 920 porasti na 1.104 kune mjesečno, a radno sposobni samci će umjesto 800 primati 960 kuna. Četveročlana će obitelj umjesto dosadašnjih 1.920 primati 2.304 kune.

Moram reći da ova tehnička vlada previše radi za jednu tehničku vladu koja je davno izgubila potporu većine u parlamentu. Zašto jednostavno ne uzmu kolektivni plaćeni godišnji i tako učine uslugu svima? Pogotovo ministarstvo Bernardice Juretić, ono će nam napraviti više štete dok nema legitimitet od svih dosadašnjih ministarstava u "stabilnim" vladama. Jer u civiliziranim zemljama, kad padne vlada, odnosno kad izgubi potporu parlamenta, onda nema novih prijedloga zakona, nema novih propisa, onda se radi samo ono najnužnije za kakvo-takvo funkcioniranje države. Zašto baš naši birokrati moraju dokazivati svoju radišnost?

No, da se vratim na temu - socijalna pomoć. Nas liberale često smatraju socijalno neosjetljivima jer nismo pobornici onoga što nazivaju "redistribucija bogatstva" (zapravo je riječ o zakonitoj pljački tuđe privatne imovine). Nismo pobornici visokih poreza od kojih se manji dio izdvaja i na socijalnu pomoć.

Baš suprotno takvim predrasudama, ja smatram da je čovjekova ne samo želja i potreba, već i odgovornost prema vlastitim mogućnostima pomagati susjedu u nevolji. Društvo mora skrbiti za nemoćne, ipak smo ljudi. Naravno da bih više volio kad bi se socijalna pomoć isplaćivala od novca prikupljenog na dobrovoljnoj bazi, a ne od prisilnih poreza, ali što ću? Živimo u demokraciji i dok god većina vjeruje da je prisilno ubiranje poreza i onda njihova preraspodjela prema volji političara dobra stvar, nemamo izbora.

Ja sam za povećanje socijalne pomoći, odnosno za to da ona bude tolika da osobe koje je primaju mogu dostojanstveno živjeti. A to znači barem 5 puta veća nego sada.

Kako to postići bez povećavanja poreza i državne potrošnje? Vrlo jednostavno: postrožite kriterije. Trenutačno oko 104.000 Hrvata prima socijalnu pomoć među kojima je većina radno sposobnih. Zašto bi itko radno sposoban živio na tuđi račun? Neka traži posao. Dakle, samo objektivno radno nesposobno stanovništvo, građani s invaliditetom koji ne mogu konkurirati na tržištu rada, bolesni i nemoćni - samo oni. I da vidite kako bi se taj broj smanjio deseterostruko. To znači da bi svakome od njih država mogla dati dovoljno novca da ima za normalan život i da može platiti stručnu skrb po potrebi.

A Centar za socijalnu skrb sa svojim službama ima smisla koliko i Zavod za zapošljavanje - nula. Te službe jednostavno ukinuti, napraviti da čovjek automatski ako izgubi posao kao tehnološki višak ima pravo još 2 mjeseca na socijalnu pomoć (dakle sve s iste točke kao i socijala) dok traži novi posao. I to je to. Mislim da bismo tako na najbolji mogući način pomogli sugrađanima u nevolji da žive, a ne preživljavaju, potakli bismo tržište rada i čak napravili značajnu uštedu u državnom proračunu.

Sve bi moglo biti puno jednostavnije, zar ne?Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Plakat sa slikom jabuke koju nagrižu crvi podsjetio je mnoge na nacističku propagandu protiv Židova.

Izbori u Švicarskoj: Konzervativci optuženi za kopiranje nacističke propagande, zelene stranke u porastu

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Čehoslovački vođa Dubček pokušao je reformirati socijalizam. To se Sovjetima nije svidjelo pa su im poslali 2.000 tenkova...

Na današnji dan: Sovjeti ugušili Praško proljeće u krvi - okupacija Čehoslovačke

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mogla je odbiti rad u veleposlanstvu, zaposliti se u privatnom sektoru i pisati na Facebooku što želi.

Ne, suspenzija rasističke diplomatkinje nema nikakve veze sa slobodom govora

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Seksualna orijentacija nije uvjetovana svjetonazorom niti je svjetonazor uvjetovan seksualnom orijentacijom. Zašto onda LGBT udruge promiču jednu ekstremističku ideologiju?

Zašto CroL-u smeta slobodno tržište?

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ova dva pitanja su ključna u otkrivanju liberala od ostalih. Gotovo nepogrešivo...

Tko je liberal, a tko nije? Postoji jedan vrlo jednostavan i brz način da to otkrijete...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Donedavno se o tome govorilo isključivo u libertarijanskim krugovima, a sada su tu ideju počeli širiti i političari s puno širim spektrom birača.

Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: