Ugledni mediji i borci za socijalnu pravednost na društvenim mrežama u misiji da vam unište život

21.1.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Ne morate doslovno ništa činiti. Samo budite bijeli, muškog roda, po mogućnosti kršćani. To je sve što je potrebno za sočnu priču koja će vas prikazati kao Hitlera.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Starica se branila sjekirom od napadača; sud u Karlovcu zaključio da su jednako krivi
Trumpova izjava o Saudijskoj Arabiji naljutila Amasha i Paula: ʼOvo je apsolutno odvratnoʼ
Konzervativci žele nacionalizirati vaše tijelo
Ovaj marksistički manifest je pripremala bivša Vlada, a onda je došao Hasanbegović...
Sjećate se kad su rekli da ukidaju pečat? Nisu ga ukinuli
Trudeau iznenadio SJW-e: ʼImam jedan izazov za vas...ʼ
Fidel Castro: Nepoznat točan broj njegovih žrtava, mnoge nisu popisivali
Pogledajte kako je ovaj profesor ostavio feministicu bez teksta
Hrvati u Mostaru najavili prosvjed, tražit će princip ʼjedan čovjek - jedan glasʼ?
Filozofi su kao šatoraši: Bune se samo kad njihovi nisu na vlasti
Peticija za zabranu rada nedjeljom, ponedjeljkom, utorkom i srijedom
Wikileaks otkrio: Hillary i dalje mrzi gayeve
Kakva je to država koja vlastitom narodu ne dopušta referendum?
Kako je HDZ postao glavni pokrovitelj utopije o novoj socijalističkoj revoluciji
Izbori u Švicarskoj: Konzervativci optuženi za kopiranje nacističke propagande, zelene stranke u porastu
Pučka pravobraniteljica okrivljuje poslodavce i privatni sektor za sve što je napravila država
Kako su novinari zatupljivali Hrvate: Piketty kao 'vodeći svjetski ekonomist' i spasitelj
ʼCentar za demokraciju i ljudska pravaʼ nezadovoljan što Hrvati ne vole antifašizam, traži od države da ih prisili
Kako se kaže - Пенава ili Pjenava?
Struka u Skandinaviji preporučuje građanima da NE nose maske. Evo zašto...

Ugledni mediji i borci za socijalnu pravednost na društvenim mrežama u misiji da vam unište život

Ne morate doslovno ništa činiti. Samo budite bijeli, muškog roda, po mogućnosti kršćani. To je sve što je potrebno za sočnu priču koja će vas prikazati kao Hitlera.
PIŠE Mario Nakić

I najugledniji američki mediji lako padnu na podvale s društvenih mreža bez provjere istinitosti ako se narativ slaže s njihovim političkim stavom. Pokazalo se to još jednom proteklih dana, ovaj put možda najočitije dosad, nakon što su CNN i New York Times pokrenuli ono što će se pretvoriti u kampanju javnog linča usmjerenu protiv djece koja su se našla na krivom mjestu u krivo vrijeme. Njihovi grijesi: pohađaju katoličku školu, svi su muškog roda, većinom su bijelci i neki od njih su nosili kape s natpisom "Make America great again" što je bio predizborni slogan predsjednika Donalda Trumpa.

Ovo zadnje obilježje bilo je glavni okidač da CNN i New York Times naprave sočnu priču. Na temelju jednominutnog videoklipa i izjave starijeg Indijanca, bez provjere istinitosti njegovog viđenja i izjava ostalih sudionika događaja, CNN je zaključio kako su nepristojni srednjoškolci "okružili starijeg Indijanca Nathana Phillipsa, veterana Vijetnamskog rata" te su mu se ružno izrugivali. Sve što se iz tog videa moglo zaista vidjeti, to je scena u kojoj Phillips udara po bubnju dok masa srednjoškolaca pleše i pjeva u njegovom ritmu. Jedan od njih stajao je pred njim i izgledalo je kao da ga ne želi pustiti da prođe. Phillips je izjavio da su bili neprijateljski raspoloženi i da su vikali "Izgradite zid!" (aludirajući na Trumpov zid) iako se to u tom videu ne čuje.

To je bilo dovoljno da krene paljba. Twitter je eksplodirao. Urednici medija, filmski redatelji, glumci, novinari, brojne popularne osobe - redom su osuđivali nepristojno ponašanje djece prema starijem ratnom veteranu. No, nije stalo na tome. Ubrzo su uslijedile žestoke uvrede na rasnoj, rodnoj i vjerskoj osnovi. "Pogledajte tu facu, kao da kaže 'Ja sam bijel, bogat i muško sam. Moje postojanje briše tvoje iskustvo!'", jedan je u nizu sličnih komentara aludirajući na učenika u prvom planu. Uspoređivali su ih sa segregacijom 1950-ih, nazivali ih rasistima i bijelim supremistima. Zatim su tražili otkrivanje njegovog identiteta pa identitet njegovih roditelja. Objavili su kontakt njihove škole. Djeca su učenici katoličke srednje škole koja je potom izdala priopćenje za javnost u kojem oštro osuđuje njihovo ponašanje i najavljuje suspenziju učenika.


Dva dana kasnije, pojavile su se nove snimke s događaja. Ukupno 4 snimke iz različitih perspektiva. I sa svakom novom snimkom postajalo je jasnije da je CNN pogriješio. Konačno, jučer je Reason objavio snimku koja traje gotovo dva sata (bez edita), koja je pokazala široki kontekst. Učenici su organizirano sa školom sudjelovali u Maršu za život nakon čega su čekali autobuse ispred Lincolnovog spomenika. Dok su čekali, suprotstavila im se ekipa "Crnih Izraelaca", to je možda najbizarnija vjerska skupina u Americi koja otvoreno promiče rasizam i homofobiju. Sat vremena su vrijeđali okupljene srednjoškolce, dovikujući im da su pederi, krivovjerci i slično.

Klinci nisu odgovorili na uvrede uvredama nego su počeli pjevati kao da navijaju kako bi nadglasali skupinu koja ih je došla provocirati. Potom dolazi treća skupina - Indijanci - koja ulazi među srednjoškolce, a njihov vođa udara po bubnju. Srednjoškolci nisu niti u jednom trenutku vikali "Podigni zid" kao što je Phillips tvrdio. Nisu ga okružili i nisu mu prepriječili put. Imao je dosta mjesta da prođe pored njih, ali je baš, iz nekog nepoznatog razloga, odlučio unijeti se u facu jednom dječaku i udarati po bubnju pred njegovim licem nekoliko minuta. Ako je itko nepristojan, to je bio Phillips. Skoro svatko bi takvu gestu shvatio kao agresiju i pravo je čudo što je dječak izdržao mirno. Zamislite da vama netko bez pitanja dođe tako blizu i još palicom vam pred glavom udara po bubnju. Što biste učinili? Ali mladić je ostao miran, u jednom mu se trenutku nasmijao kao da želi smiriti situaciju. To su zlobni umovi protumačili kao ruganje ili tko zna što.

Djeca nisu sveci i vjerojatno je i među njima bilo nekih koji se nisu ponijeli najprimjerenije, ali definitivno ne zaslužuju izbacivanje iz škole, salve najgorih uvreda i prijetnji.

Pokazalo se da su najugledniji mediji pogriješili. Ne samo da su krivo procijenili događaj i ljude, već su potpuno zamijenili pozitivce i negativce u priči. Novinarka CNN-a, koja je prva objavila tu priču, na Twitteru je jasno dala do znanja da uopće ne želi ni pogledati duži video. Za njih su klinci krivi po defaultu - jer su bijeli, muški, katolici s Trumpovom kapom. Dakle - doslovno Hitler!

Kod nas sličan narativ voli gurati i Index koji je očekivano prenio tu lažnu vijest, a na Facebooku su dobili i očekivane mrzilačke komentare usmjerene protiv katolika ili "katolibana" kako mnogi ovdje vole reći. Riječ je o klasičnom širenju mržnje. Budući da u Hrvatskoj gotovo da nema pripadnika drugih rasa, američka "politika identiteta" koja je jako popularna među tamošnjom ljevicom, ovdje se mora svesti isključivo na vjeroispovijest.

Roditelji učenika koji su pogrešno demonizirani najavljuju tužbe protiv medija i svih koji su sudjelovali u tome. I imaju potpuno pravo jer ovdje je sve bilo prilično jasno od početka da je postojao motiv u medijima i na društvenim mrežama da se djeca demoniziraju i defamiraju isključivo zbog njihove rasne, rodne i vjerske pripadnosti. Da je slučaj obratan i da je neki bijeli ratni veteran tako s bubnjem prišao mladom Indijancu i nekoliko minuta ga praktički maltretirao pred prijateljima, isti ti mediji i "borci za socijalnu pravednost" na društvenim mrežama bi na jednak način napadali tog starijeg veterana što maltretira djecu. U tom slučaju bi čak i imali neke kvalitetne argumente i razloge za napade, ali poanta je da njima nije stalo do osobnog integriteta ikoga, oni su zaglibili u igri identiteta. To je vrlo ružna, opasna igra puna rasizma, seksizma i mržnje.

Javno sramoćenje ljudi zbog njihovih nepristojnih i neprikladnih djela ponekad ima smisla i može biti pozitivno, pogotovo u društvu poput američkog koje štiti pravo čovjeka da bude diskriminator, rasist i šupak. Ustav štiti građane od države, ali ne i od javnosti. Svatko treba računati na javnu osudu ako se javno ponaša prema drugima loše zbog njihove rase, roda ili slično. Ali ovaj slučaj je pokazao da to javno sramoćenje, ako se temelji na nepotpunim dokazima ili krivim pretpostavkama, može biti kontraproduktivno.

Djeci je učinjena nemjerljiva šteta, možda su im trajno uništeni životi jer su milijuni diljem svijeta povezali njihova lica sa zlodjelom. U ovom slučaju, rulja kojoj je, kao, stalo do "socijalne pravednosti", pokazala je da su oni puni rasnih i rodnih predrasuda. Među njima ima političara, novinara, glumaca i ostalih javnih osoba. Neki od njih su se ispričali javno kad su vidjeli cijeli video, ali većina to neće učiniti, nego će sljedeći put opet skočiti na isti način kad vidi nekog bijelog muškarca ili dječaka s Trumpovom kapom.

Nisam Trumpov fan i nemam visoko mišljenje o njegovim sljedbenicima, mislim da svatko tko prati Liberal to dobro zna. Ali zbog ovakvih stvari mi je drago što je Trump pobijedio jer druga strana očito ne zaslužuje ništa bolje. Trump je dobrim dijelom njihov proizvod, on je rezultat ovakvih javnih pritisaka i radikalne lijeve politike. Ljudima je toga dosta. To nije teško shvatiti.

DODATAK: Index je objavio i kada je izašao drugi video, kao što je to učinio i CNN. Ne znam koliko ih to može opravdati jer je već iz prvog videa, koji je proširen preko lažnog i sumnjivog računa na Twitteru, bilo jasno da puno toga u priči nedostaje i da nije moguće donijeti takav sud na osnovu tog materijala, ali su svejedno to učinili.

 

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: