FOTO: VisitSplit
ČITATELJI OCIJENILI
4

Splitski jugonostalgičari nariču zbog onoga što su sami stvorili

PIŠE Branimir Perković
15.5.2017.

Splitski jugonostalgičari nariču zbog onoga što su sami stvorili

"Mogli smo možda pretpostaviti, ali teško smo mogli znati da ćemo živjeti u vremenu u kojem nema knjiga“ – pretenciozna i isprazna prva rečenica kolumne Miše Živaljića objavljene na portalu Dalmacija danas, u kojoj nariče nad sudbinom 156 godina stare knjižare Morpurgo u Splitu.

Ima u tom kratkom tekstu svega, od standardnog jugonostalgičarskog povezivanja svega što im se ne sviđa s privatizacijom (ili, kako kaže Miše, postprivatizacijom), od proglašenja gubitka knjige u Splitu kao da je, eto, svaka pisana riječ netragom nestala zatvaranjem jedne knjižare iako Split ima 10 javnih knjižnica u širem području grada te Sveučilišnu knjižnicu, a svaki fakultet (od njih dvanaest) ima svoju knjižnicu, do usporedbe gubitka jedne knjižare s nacističkim spaljivanjem knjiga. Da ti se srce slomi.

Realno, Morpurgo je služio samo za kupovinu školskih knjiga i školskog materijala, pitanje je je li ikoji pravi Splićanin tamo kupio knjigu, a da nije bila udžbenik, u zadnjih nekoliko godina. Toliko je loša bila ponuda. U digitalno doba, kad se do knjige može doći u par klikova i to često besplatno, a ako baš netko voli tvrdi format nije nikakav problem naručiti relativno jeftinu knjigu preko interneta, koju bi u istim knjižnicama kao što je Morpurgo platio puno skuplje iako ti ova dolazi iz druge zemlje, naricati nad propasti jedne knjižare nema smisla.

Morpurgo je bio loša knjižara. Prvo, kao i sve Algoritmove knjižare, ponuda je bila jako loša. Godinama su se nudili naslovi koje nitko nije htio čitati i takvi naslovi se stavljali u izloge dok su se kvalitetni naslovi skoro sramežljivo sakrivali. Zasigurno je bilo onih koji su to primijetili te uputili dobronamjernu kritiku knjižničarima, ali ta politika se nije mijenjala.

Jedini gubitak koji će nastati propašću Morpurga je taj što će sada mame iz centra trebati ići malo dalje do shopping centara da bi kupile udžbenike i školski pribor. Jer Morpurgo je od toga živio, to nije bilo nikakvo kulturno sastajalište intelektualnih umova kao što to gore spomenuti kolumnist želi prikazati, neće intelektualci Splita izgubiti ništa. Split neće postati ništa gori grad nego što je zbog toga, ništa gluplji. Još će to biti grad u kojem je Kerum favorit za gradonačelnika.

Stvar je ustvari jednostavna, Morpurgo je bila loša knjižara s lošim izborom knjiga koja je plaćala veliku najamninu i očekivala da će bez nuđenja bolje usluge od knjižara u shopping centrima, internate i slično, ili drugačijim inovativnijim iskustvom kupovanja knjige, opstati. Zašto bi netko platio 20% veću cijenu za knjigu i hodao do centra grada ako isti naslov može dobiti u knjižari koja se nalazi u shopping centru po 20% nižoj cijeni ili za djelić cijene imati istu knjigu preko interneta ili je pak naručiti iz druge zemlje uz nižu cijenu. Morpurgo (tj. Algoritam) nije shvatio da ne može opstati bezličnim dilanjem loših knjiga na skupoj lokaciji dok konkurencija nudi isti proizvod po nižoj cijeni i uz niže troškove. Nisu shvatili da, ako žele zadržati potrošače, trebaju ponuditi nešto inovativno, nešto drugačije, nekakvo originalno iskustvo, tj. opravdati svoje visoke cijene. Upravo je jedan od razloga propasti Algoritma taj što su za knjižare plaćali visoku najamninu na prestižnim lokacijama a da nisu nudili ništa više od prosječnih knjižara u shopping centrima.

Nema apsolutno nikakvog razloga za jugonostalgičarsko naricanje o nekakvoj postprivatizaciji, nacistima, Egiptu, zazivanje Krleže i Kafke i slično. Jedina stvar koja se dogodila je da je propao jedan loš poslovni model. Radi se isključivo o businessu, ništa više. Knjige nisu nestale, knjiga se neće manje kupovati (iako ih se u Morpurga baš nije ni kupovalo), Split neće biti ništa gluplji, knjige neće nestati.

Zadnjih nekoliko rečenica otkriva svu patetičnost naricanja o propasti jedne loše knjižare. Citiram, "Stravični svijet Georgea Orwella, u kojem zaglupljivanjem naroda kontroliraš cijeli svijet? Trgnite me iz ovog i recite da sanjam! Zar mi mislimo da nećemo uskoro svi nestati kao i te knjige?!". Nitko nije nestao, g. Živaljiću, knjige su još tu, razbacane po Splitu, samo što ih nitko ne čita. A kako je Morpurgo radio od 1860. godine i prema Vama je toliko važan da će bez njega Split ili ber njegova kultura nestati, kako onda da Morpurgo nije uspio od Splita stvoriti grad u kojem Kerum neće biti gradonačelnik? Morpurgo je slika Splita, star, loše vođen, živi od sezone do sezone (Split turističke, a Morpurgo školske) i ispunjavaju ga nekvalitetni artikli.

Da se razumijemo, isto se može reći za velik broj gradova i u Hrvatskoj i regiji i upravo oko toga nariču najviše oni koji podržavaju politike i ideologije koje su i stvorile društvo koje poznajemo. A to društvo je kao loši naslov s lijepim koricama. Turisti kada dođu nekoliko dana u Hrvatsku dive se njenim koricama, međutim mi koji smo tu znamo da je sadržaj nekvalitetan. A razlog tomu su upravo ti koji sada nariču o ustaškoj guji, postprivatizaciji, imaginarnom neoliberalizmu i slično.

Komunisti i jugonostlgičari, kako ste sijali tako i žanjete. Ne glumite sada moralne vertikale, propast jedne knjižare nije kriva što imamo bolesno društvo, krivi su oni koji su do sada vladali, a dobar dio 20. stoljeća to ste bili vi. Da niste stvarali društvo koje cijeni jednoumlje - a ne pluralizam, da niste stvarali društvo koje cijeni kolektivizam - a ne individualizam, da niste stvarali društvo koje cijeni nepotizam - a ne izvrsnost, da niste stvarali društvo koje cijeni konformizam - a ne buntovništvo, ljudi bi kupovali više knjiga i sada ne biste morali naricati oko Morpurga.

Novo na Liberalu

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Stručnjak za obrazovanje je predbacio beogradskom reperu što vrijeđa žene i prostači. Njegovi primjeri dobre glazbe, poput Prljavaca i Azre, nikada to nisu radili?

Jokić bi djecu učio plagiranju, prostačenju i seksizmu: ʼDobro je dok su našiʼ

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rat protiv droge se nastavlja iako je od početka osuđen na propast.

U Americi je više uhićenja zbog posjedovanja marihuane nego zbog svih nasilnih djela zajedno

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rekao je političarkama koje su pripadnice manjina, da se 'vrate u zemlje iz kojih su došle'. Većina tih političarki je rođena u SAD-u.

Trump je uspio nadmašiti samoga sebe: Je li ovo najodvratnija izjava nekog američkog predsjednika u povijesti?

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Tvrdi da nije fer što je preko ljeta croissant u njegovom mjestu trostruko skuplji nego u Zagrebu.

Načelniku Murtera se ne sviđa zakon ponude i potražnje, poziva državu da uradi nešto

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Željko Glasnović poziva vladu da proglasi ratno stanje i pošalje vojsku na granicu zbog migranata. Očito ne vidi problem u zločinu koji bi se lako mogao dogoditi.

Gospodine generale, hoćete li Vi biti taj koji će prvi zapucati na nenaoružane ljude na granici?

Politika

PIŠE: TOMISLAV STIPIĆ

Sad se ispričava članovima HNS-a zbog ulaska u koaliciju s HDZ-om, a on je predsjedao sjednicom kada su donijeli odluku o ulasku u tu koaliciju.

Naknadna pamet Matije Posavca

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Jedino moralno i odgovorno što Andrej Plenković u ovom trenutku može napraviti bilo bi raspisivanje prijevremenih izbora.

Ovoj vladi ne treba rekonstrukcija nego potpuna dekonstrukcija

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rand Paul uputio je prijedlog zakona u Senatu kojim bi se legalna imigracija u SAD učetverostručila.

Protiv ilegalne imigracije može se boriti na drugi način - olakšavanjem legalne imigracije

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Boris Jokić predlaže uvođenje novog obaveznog predmeta u škole - suvremena glazba. Misli da klince treba navesti da slušaju glazbu koju on smatra kvalitetnom.

Ne, klinci neće slušati ʼbolju glazbuʼ ako im stari profesori budu govorili što trebaju slušati

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Još jedan veliki američki lanac restorana ide u stečaj, a kao glavni razlog naveli su povećanje minimalca u nekim dijelovima zemlje.

Većina Amerikanaca za povećanje minimalca, ali ekonomisti se protive

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mnogi su se razveselili kad su čuli da će Poljska ukinuti porez mladim radnicima. Ali priča je drugačija...

Što se zapravo krije iza ʼukidanja poreza na dohodakʼ mladima u Poljskoj?

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Oni su vlasnici firme, stvorili su dug od 200 milijuna eura, a sad prosvjeduju ispred HDZ-a i očekuju empatije javnosti.

Aluminij Mostar je novi Muljanik: Neka se radnici probaju zaposliti bez stranačke iskaznice

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: