Štiti li Plenković liberalizam?

FOTO: Gov.hr
26.3.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
3

Štiti li Plenković liberalizam?

Na ovom portalu moglo se više puta pročitati kritika na račun Plenkovićeve vlade. I zaista, s liberalnih pozicija za to je više puta bilo prilike, ponajviše u slučaju spašavanja Agrokora. Nominalno vlada centra ili desnog centra, demokršćanske orijentacije, zadržala je socijalističku praksu plaćanja svega i svačega, spašavanja loših, gušenja tržišta i prisutnosti države u sferama društva gdje država nema što tražiti. Mogli bismo zaključiti kako je politika Plenkovićeve vlade u suprotnosti ako ne s osnovnim, onda s bitnim načelima političkog i ekonomskog liberalizma.

Međutim, u ovom članku želim stvari postaviti drugačije: u kolikoj mjeri Plenkovićeva vlada štiti liberalizam, odnosno koliko je Plenkovićeva vlada obrana za ono malo liberalizma što u Hrvatskoj ima.

Polazim od nekoliko pretpostavki. Prva je da je politika umijeće mogućeg. Plenković nije stvorio problem Agrokora, glomazni državni aparat ili socijalna prava. Došao je na vlast kroz stranku koja nipošto nije liberalna. Dosljedno provođenje nekih drugačijih politika ne bi ga na vlasti održalo dugo. Druga je pretpostavka kako su socijalne osnove liberalizma u Hrvatskoj prilično slabe. Dugu tradiciju autokracije, političku kulturu i socijalnu bazu ne treba posebno objašnjavati. Treća pretpostavka je da je današnja Hrvatska, uz sve deficite, ipak liberalna demokracija! Svi oni koji doista podupiru takav politički sustav ipak imaju u Hrvatskoj nešto za izgubiti! Očito nećemo provoditi reforme koje bi nam donijele liberalnu državu, društvo i ekonomiju, ali valja se nadati kako nećemo raditi korak unazad!

Možda u okolnostima i vremenima u kojima živimo trebamo biti zadovoljni defanzivnim položajem u kojemu čuvamo neki bijedni rezultat koji imamo. Poraz od 2-1 bolji je od poraza 5-0!S takvog gledišta Plenković može biti branitelj onoga što imamo. To nije samo status quo u raspodjeli moći u državi, već ipak određen stupanj političke stabilnosti, političkog liberalizma i tragova liberalizma u ekonomiji. Od koga to Plenković brani Hrvatsku navodim niže. Redoslijed je u skladu s opasnošću koju predstavljaju.

Od koga nas štiti Plenković, pitate se?

1. Od Živog zida

Prvo mjesto opasnosti drži Živi zid. Njihove su ideje protivne osnovnim konceptima liberalne ekonomije uz niz diletantskih prijedloga kako promijeniti svijet. Osim što poništava osnove ekonomskog liberalizma, preuzimanje vlasti od strane Živog zida vjerojatno bi donijelo „scenarij Venezuela“. Najveća su opasnost jer za razliku od drugih, ne samo da bi poništavali vrijednosti liberalizma, nego bi izazvali i veliku neimaštinu, rasulo i nerede.

2. Od populističke struje HDZ-a

Na drugom mjestu je Plenkoviću suprotstavljena struja iz HDZ-a. Skupina koja tvrdi da baštini izvorne ideje HDZ-a i koja naokolo dijeli drugima domoljubne lekcije u pravilu ima problema i s političkim i ekonomskim liberalizmom. Jačanje njihovog utjecaja donosi scenarij Mađarske ili Rusije, neliberalnu demokraciju s nizom autoritarnih tendencija, jačanje države nasuprot društva i otuđenje iz skupine naprednih država svijeta.

3. Od loše oporbe

Na trećem mjestu je oporba – SDP. Uz nejasan program i neprepoznatljivo vodstvo oporba ne ostavlja dojam da može voditi zemlju bolje od Plenkovića, ali ostavlja dojam da bi slabije bila sposobna braniti zemlju od antiliberala. Konstelacija snaga u društvu ne ide oporbi u prilog. Dok je kakav-takav HDZ na vlasti barem na ulicama nema ratnih veterana. Dakle, njezina defanzivna sposobnost je slabija pa je sama mogućnost pobjede oporbe opasnost za ono što imamo.

4. Od ultrakonzervativaca

Na četvrtom mjestu su vjerski fanatici. Oni mogu biti u koaliciji s prvom ili drugom opasnošću i tako „progurati“ neki od svojih zahtjeva. Teško je zamisliti da u potpunosti preuzmu zemlju jer ih vjerojatno ni većina vjernika ne podržava. Njihovo neprijateljstvo prema političkom liberalizmu je neskriveno i jačanje njihovog utjecaja donosi scenarij Francove Španjolske.

5. Od neoustaša

Na petom mjestu su neoustaše. Mala skupina koja u određenim okolnostima može jačati svoj utjecaj. U nekim uvjetima može biti udružena s opasnostima pod brojem 2 i 4, pa čak i brojem 1. Njihov bi se utjecaj ipak ograničio na reviziju prošlosti i eventualna kršenja načela političkog liberalizma. Scenarij retuširana povijest.

Dakle, svi oni koji imaju simpatije za neku od navedenih opasnosti, ne trebaju voljeti Plenkovića. Doduše, ako ih nije briga za liberalizam trebalo bi ih biti za životni standard prosječne osobe u Venezueli, Rusiji ili Francovoj Španjolskoj, ali valjda tako nešto žele kad to zagovaraju. Za sve one koje je briga ovaj tekst može biti predmet za razmišljanje što imamo, što možemo imati i što možemo izgubiti. A ako je golub na grani i slabi su nam izgledi da ga uhvatimo trebamo čuvati vrapca u ruci. Inače će nam i on umaći.

VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
O autoru
Dr.sc. Vladimir Filipović, povjesničar i politolog. Radi kao docent na Libertas međunarodnom sveučilištu. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mislav Kolakušić ima najrealnije šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. Ovo nije podrška već upozorenje.

Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otvorene granice su istinski liberalni koncept koji su u prošlom stoljeću najviše promicali neki konzervativni političari.

Otvorene i zatvorene granice

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: