Štiti li Plenković liberalizam?

FOTO: Gov.hr
26.3.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
3

Štiti li Plenković liberalizam?

Na ovom portalu moglo se više puta pročitati kritika na račun Plenkovićeve vlade. I zaista, s liberalnih pozicija za to je više puta bilo prilike, ponajviše u slučaju spašavanja Agrokora. Nominalno vlada centra ili desnog centra, demokršćanske orijentacije, zadržala je socijalističku praksu plaćanja svega i svačega, spašavanja loših, gušenja tržišta i prisutnosti države u sferama društva gdje država nema što tražiti. Mogli bismo zaključiti kako je politika Plenkovićeve vlade u suprotnosti ako ne s osnovnim, onda s bitnim načelima političkog i ekonomskog liberalizma.

Međutim, u ovom članku želim stvari postaviti drugačije: u kolikoj mjeri Plenkovićeva vlada štiti liberalizam, odnosno koliko je Plenkovićeva vlada obrana za ono malo liberalizma što u Hrvatskoj ima.

Polazim od nekoliko pretpostavki. Prva je da je politika umijeće mogućeg. Plenković nije stvorio problem Agrokora, glomazni državni aparat ili socijalna prava. Došao je na vlast kroz stranku koja nipošto nije liberalna. Dosljedno provođenje nekih drugačijih politika ne bi ga na vlasti održalo dugo. Druga je pretpostavka kako su socijalne osnove liberalizma u Hrvatskoj prilično slabe. Dugu tradiciju autokracije, političku kulturu i socijalnu bazu ne treba posebno objašnjavati. Treća pretpostavka je da je današnja Hrvatska, uz sve deficite, ipak liberalna demokracija! Svi oni koji doista podupiru takav politički sustav ipak imaju u Hrvatskoj nešto za izgubiti! Očito nećemo provoditi reforme koje bi nam donijele liberalnu državu, društvo i ekonomiju, ali valja se nadati kako nećemo raditi korak unazad!

Možda u okolnostima i vremenima u kojima živimo trebamo biti zadovoljni defanzivnim položajem u kojemu čuvamo neki bijedni rezultat koji imamo. Poraz od 2-1 bolji je od poraza 5-0!


S takvog gledišta Plenković može biti branitelj onoga što imamo. To nije samo status quo u raspodjeli moći u državi, već ipak određen stupanj političke stabilnosti, političkog liberalizma i tragova liberalizma u ekonomiji. Od koga to Plenković brani Hrvatsku navodim niže. Redoslijed je u skladu s opasnošću koju predstavljaju.

Od koga nas štiti Plenković, pitate se?

1. Od Živog zida

Prvo mjesto opasnosti drži Živi zid. Njihove su ideje protivne osnovnim konceptima liberalne ekonomije uz niz diletantskih prijedloga kako promijeniti svijet. Osim što poništava osnove ekonomskog liberalizma, preuzimanje vlasti od strane Živog zida vjerojatno bi donijelo „scenarij Venezuela“. Najveća su opasnost jer za razliku od drugih, ne samo da bi poništavali vrijednosti liberalizma, nego bi izazvali i veliku neimaštinu, rasulo i nerede.

2. Od populističke struje HDZ-a

Na drugom mjestu je Plenkoviću suprotstavljena struja iz HDZ-a. Skupina koja tvrdi da baštini izvorne ideje HDZ-a i koja naokolo dijeli drugima domoljubne lekcije u pravilu ima problema i s političkim i ekonomskim liberalizmom. Jačanje njihovog utjecaja donosi scenarij Mađarske ili Rusije, neliberalnu demokraciju s nizom autoritarnih tendencija, jačanje države nasuprot društva i otuđenje iz skupine naprednih država svijeta.

3. Od loše oporbe

Na trećem mjestu je oporba – SDP. Uz nejasan program i neprepoznatljivo vodstvo oporba ne ostavlja dojam da može voditi zemlju bolje od Plenkovića, ali ostavlja dojam da bi slabije bila sposobna braniti zemlju od antiliberala. Konstelacija snaga u društvu ne ide oporbi u prilog. Dok je kakav-takav HDZ na vlasti barem na ulicama nema ratnih veterana. Dakle, njezina defanzivna sposobnost je slabija pa je sama mogućnost pobjede oporbe opasnost za ono što imamo.

4. Od ultrakonzervativaca

Na četvrtom mjestu su vjerski fanatici. Oni mogu biti u koaliciji s prvom ili drugom opasnošću i tako „progurati“ neki od svojih zahtjeva. Teško je zamisliti da u potpunosti preuzmu zemlju jer ih vjerojatno ni većina vjernika ne podržava. Njihovo neprijateljstvo prema političkom liberalizmu je neskriveno i jačanje njihovog utjecaja donosi scenarij Francove Španjolske.

5. Od neoustaša

Na petom mjestu su neoustaše. Mala skupina koja u određenim okolnostima može jačati svoj utjecaj. U nekim uvjetima može biti udružena s opasnostima pod brojem 2 i 4, pa čak i brojem 1. Njihov bi se utjecaj ipak ograničio na reviziju prošlosti i eventualna kršenja načela političkog liberalizma. Scenarij retuširana povijest.

Dakle, svi oni koji imaju simpatije za neku od navedenih opasnosti, ne trebaju voljeti Plenkovića. Doduše, ako ih nije briga za liberalizam trebalo bi ih biti za životni standard prosječne osobe u Venezueli, Rusiji ili Francovoj Španjolskoj, ali valjda tako nešto žele kad to zagovaraju. Za sve one koje je briga ovaj tekst može biti predmet za razmišljanje što imamo, što možemo imati i što možemo izgubiti. A ako je golub na grani i slabi su nam izgledi da ga uhvatimo trebamo čuvati vrapca u ruci. Inače će nam i on umaći.Novo na Liberalu

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mnogi čitatelji nisu razumjeli zašto se Trudeau ima potrebu ispričati. Misle da je riječ o pretjeranom teroru političke korektnosti, ali nije.

Zašto je maskiranje u crnca rasistički čin?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Euroskeptici jako vole pljuvati Europu govoreći da je ona nedemokratska. Ali Juncker i Tusk ne mogu zatvoriti vrata ovog parlamenta, podsjeća vođa RE-a.

Verhofstadt spustio euroskepticima: ʼAko želite uspoređivati nešto sa Sovjetskim Savezom, pokažite prstom u Westminsterʼ

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mora se ispričavati zbog stvari koje su nekoć bile normalne ili bezazlene i to bi ga moglo stajati gubitka izbora.

Trudeau je žrtva vlastite gluposti

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Skandinavski model će nam dati izbor da radimo i nakon 65. godine - tko želi. Međutim, to će teško moći spasiti mirovinski sustav od kolapsa.

Kosor predlaže skandinavski model za mirovinski sustav. Možda je to najbolje za sve, ali hoće li biti dovoljno?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Još nedavno su bili zadovoljni represivnim državnim aparatom. Sada više nisu...

LGBT portal, koji je slavio kazneni progon homofoba iz Zadra, sada cvili zbog represivnog državnog aparata

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Riječ 'zlorabitelji' ušla je u hrvatski rječnik kao sinonim za male poduzetnike i obrtnike koji 'varaju' državu plaćajući manji porez nego što je to Vlada zamislila da bi trebali.

Želite se riješiti zlorabitelja? Smanjite porezno opterećenje!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Medijima kruže naslovi kako su paušalni obrti masovno 'varali državu'. To nije točno, ljudi koriste zakonske mogućnosti.

Ne, paušalci nisu varali državu. Novi zakon će ih poslati u ilegalu

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Premijer je potvrdio da novinari trebaju imati posebne privilegije u tretmanu države, a predsjednica podsjeća na Staljina.

Katastrofalne reakcije Kolinde i Plenkovića: Državni vrh se ismijava iz naših prava

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Po čemu je Duhaček vrjedniji od Čolakovića i zašto u Hrvatskoj nećemo još dugo imati lijepe stvari

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Novinar Indexa, koji je podržavao kažnjavanje Slavonca zbog pjevanja nepodobnog bećarca pred policajkom, kažnjen je zbog vrijeđanja policije i moralnih osjećaja građana.

Novinar Indexa uhićen i kažnjen po zakonu koji je sam podržavao

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Najznačajnije i najopsežnije djelo u karijeri velikog klasičnoliberalnog mislioca, koje je jednako aktualno i dan-danas.

Prije 70 godina objavljena je Misesova ʼLjudska akcijaʼ: ʼSamo pojedinac misli. Samo pojedinac razumije...ʼ

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Sindikati koriste svake izbore za reketarenje vlasti kako bi poboljšali materijalne uvjete svojih štićenika. Pritom najviše nastradaju upravo njihovi štićenici.

Demokratski ciklusi reketarenja

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: