Što znači streloviti rast Živog zida? Narod je očajan, a Sabor je natjecanje u populizmu

FOTO: Facebook
9.12.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Što znači streloviti rast Živog zida? Narod je očajan, a Sabor je natjecanje u populizmu


PIŠE Mario Nakić

Prema zadnjem istraživanju Crodemoskopa Živi zid je postao treća politička snaga u Hrvatskoj. Tijekom prošlih mjesec dana to je jedina stranka, među najpopularnijima, koja je zabilježila rast potpore dok su HDZ, SDP i Most zabilježili pad popularnosti. I dok se mediji čude ovom strelovitom skoku i objašnjavaju ga "protestnom konzistentnošću" saborskih zastupnika Živog zida, ja u ovom trendu vidim nešto jako zabrinjavajuće.

Što predstavlja stranka čija potpora strelovito raste? Popularnost su postigli borbom protiv "stranih" banaka, obećavajući oprost dugova koji se može realizirati samo nacionalizacijom tih "stranih" banaka. Obećavaju blagostanje tiskanjem novca i inflacijom, glavni su izvor lažnih vijesti kojem sve veći broj poklonika nekritički vjeruje, a njihov je glavni cilj da Hrvatska ne sklopi međunarodne sporazume o trgovini sa svijetom. Što će nam to kad Slavonija može hraniti cijelu Hrvatsku?

Takvo je razmišljanje pogubno za ekonomiju, takva politika bi nas uništila nakon par mjeseci jer niti je uvoz loš, niti je međunarodna trgovina loša, niti je hrvatsko gospodarstvo nesposobno za izvoz na Zapad, niti Slavonija može "hraniti cijelu Hrvatsku". Ali ovakve našističke ideje, u kojima prednjači Živi zid, jesu nešto najgore što se dogodilo našoj politici i narodu. Uspon Živog zida znači da je narod propao ne samo materijalno, nego i moralno i intelektualno, u svakom pogledu.

U zadnje vrijeme Živi zid se zalaže protiv poreza, ali to je stranka koja je prva za nacionalizaciju svega živog i neživog. Kako uskladiti tako moćnu državu i neoporezivanje? Jednostavno, njihovo rješenje je sustav poput onoga na Kubi. Država se brine za sve: besplatno obrazovanje i zdravstvo, još ti nađe posao kad završiš školu i onda na tom poslu provedeš cijeli radni vijek. Neće vam reći da ćete primati plaću manju od 30$ i da si nećete moći priuštiti nikakav "luksuz" koji prosječni Hrvat i danas, u ovakvoj polusiromašnoj državi svakodnevno koristi - poput interneta, relativno modernih automobila i slične "sitnice".

Ako potražimo izvor našističkih ideja Živog zida i njihovog još osebujnijeg članstva, stvari postaju zanimljivije. Otkud tolika mržnja prema uvozu, "stranoj" robi, "stranom" kapitalu i "stranim" investicijama? Otkud tolika mržnja prema Zapadu koja ide čak do te mjere da bi oni prekinuli trgovinsku suradnju hrvatskih gospodarstvenika sa Zapadom?

Dok se diljem Europe populariziraju krajnje desne populističke stranke, kod nas Živi zid prolazi "ispod radara" jer njihovu retoriku će malo tko doživjeti kao krajnje desni populizam. Zašto? Zato što ne napadaju isključivo Srbe i muslimane, što je glavna odlika hrvatskih ekstremnih desničara. Živi zid otvoreno ne voli - strance. Zapadnjake. Pod izgovorom da su to "imperijalisti", "kolonizatori" itd. Provjerite malo nacističku retoriku 1930-ih i izjave Adolfa Hitlera i vidjet ćete da su njegovi motivi bili vrlo slični: antikapitalizam, nazivao je Zapad imperijalistima i širio antagonizam prema Zapadu i njegovim masonima koje je često volio prozivati.

Nacionalsocijalizam u svom izvornom obliku može se uspoređivati s retorikom Živog zida. Iako živozidaši, bar zasad, ne ističu nikakve teritorijalne pretenzije prema drugim narodima niti rasizam, iako nemaju izražen antisemitizam, istaknuti članovi Živog zida priznaju svoju privrženost nekim Hitlerovim stavovima. Ne zaboravimo, glavni Hitlerov argument za antisemitizam bio je u činjenici da su mnogi Židovi u Njemačkoj bili bogati vlasnici obrta, trgovci i bankari. Njegova prva ekonomska odluka bila je posebni porez na bogatstvo koji su morali plaćati Židovi koji su imali neki biznis. Dakle, gradio je slavu na zavisti siromašnog naroda koji je tražio krivce u unutarnjim i vanjskim neprijateljima, a najlakše ih je bilo usmjeriti na mržnju spram onih koji imaju više od njih.

Vjerujem da veći dio članova i simpatizera Živog zida nije ni svjestan kamo takva politika vodi. Možda čak nisu svjesni ni sami lideri stranke. To je politika neznanja, populizma i našizma. Za njenu popularizaciju odgovorne su dvije najjače hrvatske stranke.

HDZ i SDP već dvadeset godina provode politiku privilegija. Njima državni proračun služi kao trgovina za kupovinu glasova i način da se oduže onima koji su ih na bilo koji način zadužili, a realni sektor im dođe kao bankomat. Takva politika ne može uroditi gospodarskim rastom, zemlju uslijed stagnacije masovno ljudi napuštaju za boljim životom, a zdrava alternativa ne postoji. Nema je na vidiku. U takvom užasnom stanju narod se sve više iz pukog očaja okreće najprotestnijoj i najglasnijoj stranci na sceni. Tako se prihvaća ekstremizam.

Nije Živi zid jedina stranka s našističkom retorikom. I Most je po njoj poznat (osobito Miro Bulj). Bulj bi se odlično uklopio u Živi zid, ali eto, oni imaju više takvih članova u Saboru pa se više publike njima priklonilo nego Mostu. Sabor je postao poligon za natjecanje u populizmu i prodaji ekonomskog i društvenog neznanja jadnom i očajnom narodu.

Na vladajućima je da naprave zaokret u politici, učine neke nepopularne, ali nužne poteze kako bi se stvorili preduvjeti za ekonomski razvoj. To je jedini način da se zaustavi rast ove, po meni, vrlo opasne populističke opcije. S druge strane, i da Živi zid dobije moć na nekoliko mjeseci pa potpuno uništi zemlju, možda bi to bio dobar način da se sustav resetira i krene od početka. Ali ne s njima.

VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dok druge stranke pričaju o liberalizmu i kako bi on trebao funkcionirati, HSLS će u Bjelovaru pokazati kako liberalizam funkcionira.

Hrebak: ʼKad mi netko kaže da je lijevo-liberalan, meni se kosa diže na glaviʼ

Politika

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Prve impresije na predstavljanje predsjedničkog kandidata, poznatog pjevača Miroslava Škore.

Škoro nije totalna katastrofa, ali nije ni netko tko će donijeti ozbiljan pomak

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Biljana Borzan je cijelu svoju predizbornu kampanju izgradila na borbi za jednaku Nutellu. Pokazalo se da nije bila baš iskrena...

Istraživanje EK: Nema dokaza o različitom sastavu Nutelle u Njemačkoj i Hrvatskoj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: