Svaki drugi član SDP-a ne daje leteći jeb za SDP

PIŠE Mario Nakić
19.11.2016.

Svaki drugi član SDP-a ne daje leteći jeb za SDP


PIŠE Mario Nakić

U prvom krugu unutarstranačkih izbora za novog vođu SDP-a relativnu pobjedu odnio je Davor Bernardić s 46 posto dok će se s njim u drugom krugu natjecati Ranko Ostojić koji je danas osvojio 23 posto glasova.

S obzirom da među stranačkim kandidatima SDP-a nisam našao baš nikoga zanimljivog, koga bih mogao po nečemu posebno izdvojiti, jedina zanimljiva informacija s današnjih izbora je izlaznost glasača. Izašlo je samo njih 50 posto.

Ovdje nije riječ o parlamentarnim niti lokalnim izborima. Ovo je unutar stranke, ovdje se vidi koliko je stranačkim članovima uopće stalo do njihove stranke. A očito polovini članova nije stalo. Jer nije da nisu imali izbora, bilo je dosta kandidata. I opet, samo 50 posto. Usporedbe radi, na unutarstranačke izbore u HDZ-u izašlo je skoro 99 posto birača iako izbor nije bio nikakav.

A to potvrđuje tezu da članovi SDP-a nisu u stranci ni zbog kakvih ideala, barem polovina članstva. To je klijentelistička stranka u koju su ljudi ulazili isključivo zbog vlastite koristi. Sad, kad nisu na vlasti, više nemaju nikakvog interesa da se aktiviraju. Pa im je svejedno. Mislim da ni u HDZ-u nije puno drukčije, ali njihovo je članstvo aktivnije budući da ima zašto biti - ipak su na vlasti pa se moraju dokazivati da bi bili nagrađeni nekim mjestom u državnoj firmi, instituciji, agenciji itd. SDP-ovci sad očito nemaju takvih razloga.

To je, najblaže rečeno, katastrofa. Riječ je o drugoj najjačoj političkoj snazi u ovoj zemlji, o stranci koja bi sljedeće 4 godine trebala biti glavna oporba. I ta stranka je spala na toliko nisku granu da ni izbor njenog vodstva ne interesira polovinu članstva. I tko god pobijedio na kraju, bit će interesantna činjenica da za njega nije glasala ni jedna četvrtina članstva.


TEME:
sdp
VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Prve impresije na predstavljanje predsjedničkog kandidata, poznatog pjevača Miroslava Škore.

Škoro nije totalna katastrofa, ali nije ni netko tko će donijeti ozbiljan pomak

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Biljana Borzan je cijelu svoju predizbornu kampanju izgradila na borbi za jednaku Nutellu. Pokazalo se da nije bila baš iskrena...

Istraživanje EK: Nema dokaza o različitom sastavu Nutelle u Njemačkoj i Hrvatskoj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: