Svi pričaju o ʼneodgojenim klincimaʼ, a što kada je nastavnik bully i sistem ga podržava?

12.12.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
4

Kada tražite veće slobode za nastavnike u postupanju prema učenicima i kada pričate kako je prije bilo bolje, razmislite još jednom.
PIŠE: PREDRAG RAJŠIĆ

Svi pričaju o ʼneodgojenim klincimaʼ, a što kada je nastavnik bully i sistem ga podržava?

Kada tražite veće slobode za nastavnike u postupanju prema učenicima i kada pričate kako je prije bilo bolje, razmislite još jednom.
PIŠE Predrag Rajšić

Ova priča je nastala prije 27 godina, kada sam bio učenik šestog razreda Osnovne škole Ivan Rukavina - Siđo u Petrinji. Ta škola sada nosi ime Dragutina Tadijanovića. Njena sadašnja ravnateljica je tada bila moja razrednica.

U toj školi bio je jedan nastavnik kojeg bi se moglo opisati kao "bully". Tom nastavniku nije bilo strano da nas tako "počasti" imenima kao što su kokoš, guska, magarac i ostale domaće životinje. Stariji kažu da je tada bio još i smiren u usporedbi s ranijim generacijama. Nekada je, kažu, znao učenike gađati ključevima. Na nas bi samo ponekad bacio kredu ili spužvu.

U našoj školi do tada je radio već oko trideset godina. Čuo sam od nekih mojih prijatelja da su njihovi roditelji govorili da ga nitko "ne dira" jer on "ima veze" pa je to opasno.

Jedno vrijeme, dok su naši roditelji još bili djeca, bio je i ravnatelj jedne škole. Mnogi od naših roditelja su tada bili njegovi učenici. On se time posebno ponosio i često volio da nam to spomene. "Znaš, mali, ja sam tvoga tatu učio." Nikad nisam bio siguran što je time htio reći, ali uvijek sam nekako imao osjećaj da time želi učvrstiti svoj autoritet.

Ja s njim nisam imao nekih posebnih problema. Čak bi me često pohvalio da sam "najpametnije dijete u razredu." Kažem, nisam imao nekih posebnih problema - do jednog četvrtka u šestom razredu. Toga dana, za vrijeme malog odmora, prolazio sam pored njegove učionice. On je imao "dvosat" pa je učenike zadržao u učionici za vrijeme malog odmora. Vidjevši mene kako prolazim, povika: "Ej ti, mali, ‘odi ‘vamo!”. Uđoh.

Tu počinje jedna, za mene vrlo neugodna, situacija. Tada me je, pred cijelim tim razredom u kojem nikoga nisam poznavao, pitao: "Koja cura u ovom razredu ti se najviše sviđa?" Ja slegnuh ramenima. Onako zbunjen, odgovorih: "Nijedna", nadajući se će ga to navesti da prestane. Ali ne, to je njemu, izgleda, bilo zanimljivo pa je počeo zapitkivati: "Pa kako to, vidi ovu kako je lijepa, vidi onu kako je zgodna." Pa se okrene njima i kaže: "Znate, Rajšić je moj najbolji đak." I nastavi on da njima nešto priča tako okrenut leđima prema meni i ploči.

Nisam siguran koji je točni redosljed događaja poslije toga. Znam da sam tada, dok mi je bio okrenut leđima, uzeo kredu i na ploči napisao "(Njegovo prezime) je glup." Ako me pitate zašto sam to napisao, ne bih vam znao odgovoriti. Toliko je očigledno da bi takvo nešto bilo koga razljutilo, a ne samo njega, koji je poznat po svojim izljevima bijesa. U tom trenutku nisam vidio u budućnost dalje od nekoliko sekundi. Poslije toga sam izašao iz učionice i popeo se stepenicama na kat gdje smo trebali imati bilogiju za koju minutu.

Sljedeće čega se sjecam je njegovo zajapureno lice dok krupnim koracima grabi prema meni i kroz zube cijedi: "Kome ti to...; dođi ‘vamo, sunce ti tvoje!" Ja sam se smrznuo. Nikad u životu nisam vidio nekoga tako bijesnog. A budući da je on bio krupan čovjek, to me je još više uplašilo. Zgrabio me za kragnu i, ni sam više ne znam, kao da me je odigao od poda. Znam da nisam osjetio tlo pod nogama. Nisam osjetio ni stepenice dok me je vukao dolje u svoju učionicu.

Doveo me nazad u učionicu iz koje sam prije nekoliko minuta izašao. Počeo je pričati kako sam ga razočarao, kako on poštuje moga oca i kako je mene poštivao, ali poslije ovoga više ne i kako se od mene tako nečemu nikad nije nadao. Ja sam se kroz plač ispričavao i govorio da je to bila samo šala. Htio sam da se to što prije završi i da odem negdje, bilo gdje. Ali, on nije htio da se to tako brzo završi. Ne sjećam se točno što je sve rekao, ali dosta je pričao.

Moj otac je zbog tog "incidenta" bio pozvan na razgovor s mojom razrednicom. On je znao tog nastavnika i nije se puno iznenadio kad je čuo. Razrednica je ocu rekla da, budući da sam odličan učenik, škola "neće pokretati nikakvu displinsku mjeru", ali da se tako nešto "ne bi smjelo ponoviti". Mom ocu je "u povjerenju" rekla da razumije moj postupak, ali da me ne smije javno podržati.

Tješilo me što smo u sedmom razredu po redovnom rasporedu trebali dobiti drugog nastavnika tehničkog. Međutim, sljedeće godine započinje rat; onaj drugi nastavnik odlazi iz Petrinje kao prognanik, a mi završismo i sedmi i osmi razred s onim istim koji je mene vukao niz stepenice. Nikada više nije spomenuo taj incident i uvijek je bio izuzetno ljubazan prema meni. Ja sam uvijek bio oprezan u njegovom prisustvu da me ne navuče na tanak led i mislim da je on to primjećivao i svojom ljubaznošću pokušavao da me razuvjeri. Za te dvije godine nije uspio u tome.

On nije više među živima. Neka mu je laka crna zemlja. Naučio me dvije važne lekcije: da nekom budućem nasilniku ne dopustim da me uplaši onako kako me je on uplašio i da školski sistem iznutra štiti svoje zaposlenike upitnih pedagoških sposobnosti.

 


VIŠE IZ RUBRIKE:
DRUŠTVO
HRVATSKA
O autoru
Predrag Rajšić je profesor ekonomije na sveučilištu Guelph u Ontariju, Kanada. Rođeni Petrinjac. U slobodno vrijeme piše blog "Loose Ends in Economics". >>VIŠE
Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Recesija je sastavni dio prirodnog ekonomskog ciklusa i nemoguće ju je izbjeći, ali cilj nam treba biti da ona traje što kraće i da posljedice budu što bezbolnije.

Svijet je vjerojatno pred novom recesijom. Je li Hrvatska spremna?

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije godine nakon svečanog otvaranja prve solarne ceste u svijetu, to se pokazalo kao velika pogreška i bacanje javnog novca.

Francuzi uče o obnovljivim izvorima na teži način: Solarni asfalt se pokazao kao kolosalna pogreška

Ljudska prava

PIŠE: LIBERAL.HR

Može li feminizam biti nepravedan i opasan? A može li biti ubojit? U današnjem svijetu društvenih mreža, može.

Povratak u srednji vijek? ʼDruštvena pravdaʼ uništava ljude bez suda i prava na obranu

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ako policija ne dozvoljava snimanje svojih službenika, znači da ni vrh policije ne vjeruje da oni ispravno rade svoj posao.

Zašto građani ne smiju snimati policiju tijekom postupanja? MUP se poziva na GDPR, što nema nikakve logike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Bogati i siti Europljani ne mogu shvatiti kako nekome u siromašnom Brazilu može biti obradiva poljoprivredna površina važnija od netaknute prašume.

Hvala Bogu za desničare. Da oni nisu došli na vlast, skoro nitko u svijetu ne bi pitao za okoliš

Ekonomija

PIŠE: DAVID DIMSITA

Zbunjena Francuskinja, koja je prevarena za smještaj, optužila je Booking.com, a mnogi su zaključili i kako bi država tu trebala nešto učiniti.

Je li Booking.com odgovoran za probleme Francuza na Hvaru?

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Događa se masivna politizacija ekoloških tema, gdje najveći mediji manipuliraju podacima i dezinformiraju javnost.

NASA: Požari u Brazilu su ove godine ispod prosjeka. Otkud onda medijima suprotne informacije?

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ono što neki hrvatski političari nazivaju incidentom ima sva obilježja terorističkog napada.

Napad na kafiće kod Knina treba okarakterizirati kao terorizam

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Plakat sa slikom jabuke koju nagrižu crvi podsjetio je mnoge na nacističku propagandu protiv Židova.

Izbori u Švicarskoj: Konzervativci optuženi za kopiranje nacističke propagande, zelene stranke u porastu

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Čehoslovački vođa Dubček pokušao je reformirati socijalizam. To se Sovjetima nije svidjelo pa su im poslali 2.000 tenkova...

Na današnji dan: Sovjeti ugušili Praško proljeće u krvi - okupacija Čehoslovačke

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mogla je odbiti rad u veleposlanstvu, zaposliti se u privatnom sektoru i pisati na Facebooku što želi.

Ne, suspenzija rasističke diplomatkinje nema nikakve veze sa slobodom govora

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Seksualna orijentacija nije uvjetovana svjetonazorom niti je svjetonazor uvjetovan seksualnom orijentacijom. Zašto onda LGBT udruge promiču jednu ekstremističku ideologiju?

Zašto CroL-u smeta slobodno tržište?

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: