Svjetski indeks mira: Hrvatska solidna, susjedstvo baš i ne

2.6.2017.

Svjetski indeks mira: Hrvatska solidna, susjedstvo baš i ne

Objavljen je Svjetski indeks mira za 2017. godinu. Riječ je o istraživanju koje svake godine objavljuje organizacija Vision of Humanity, a obuhvaća različite kriterije: od sudjelovanja u ratnim sukobima, preko terorizma do militarizacije, stanja sigurnosti, kriminala i stope samoubojstava.

Na samom vrhu ljestvice i ove se godine našao Island, a na drugom je mjestu Novi Zeland. Novi Zeland je i na ovom indeksu napredovao u prošloj godini, baš kao i na mnogim drugim ljestvicama (po ekonomskim slobodama se popeo na 3. mjesto, po lakoći poslovanja na prvo). Kad bismo imali nekakav "overall", odnosno ukupni skor svih pozitivnih indeksa, Novi Zeland bi bio apsolutni svjetski šampion.

Na trećem se mjestu našao Portugal, što je vrlo značajno jer ta je zemlja nedavno dekriminalizirala sve droge. Ovako visoko mjesto na ovoj listi znači i da je dekriminalizacija droga dovela do smanjenja stope kriminala, a samim time i poboljšanja sigurnosti.

Na četvrtom mjestu je Austrija, a peta je Danska (još jedna koja se nalazi visoko na indeksima ekonomskih sloboda i lakoće poslovanja). Ovako dobro rangiranje Novog Zelanda i Danske na ljestvici svjetskog indeksa mira znači da ekonomske slobode imaju pozitivan utjecaj i na mir i stanje sigurnosti.

Hrvatska se na ovoj listi našla na solidnom 31. mjestu. Među zemljama bivše Jugoslavije ispred nas je samo Slovenija (koja je iznenađujuće visoko na desetom mjestu). Istočno od Hrvatske stanje nije tako dobro. BiH je 63, Srbija 53, Kosovo 86, a Makedonija 95.

Zanimljivo je da su se Sjedinjene Američke Države našle na tek 114. mjestu, a Rusija je 151.

Na samom dnu Svjetskog indeksa mira i ove se godine nalazi Sirija, a ispred nje su Afganistan, Irak, Južni Sudan i Jemen.

Globalno se nasilje smanjilo tijekom zadnjih 30 godina. Također, smanjena je i stopa samoubojstava na svjetskom nivou te je u protekloj godini zabilježen pad militarizacije, no u zadnjih 10 godina i dalje je povećan. Ova organizacija je također primijetila kako se ukupno stanje mira u svijetu pogoršalo nakon Velike svjetske krize 2008. godine i još uvijek se nije vratilo na prethodno stanje. Ove su godine 93 zemlje postale mirnije, a 68 zemalja je pogoršalo svoj status u odnosu na lani.

VIŠE IZ RUBRIKE:
ZANIMLJIVOSTI
Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mnogi u Americi, ali i kod nas, smatraju skandinavske zemlje primjerom uspješnog socijalizma. Te su zemlje svakako uspješne, ali je pitanje koliko to ima veze sa socijalizmom.

Nova analiza potvrdila: Nordijske zemlje imaju slobodnije tržište od SAD-a

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dok druge stranke pričaju o liberalizmu i kako bi on trebao funkcionirati, HSLS će u Bjelovaru pokazati kako liberalizam funkcionira.

Hrebak: ʼKad mi netko kaže da je lijevo-liberalan, meni se kosa diže na glaviʼ

Politika

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Prve impresije na predstavljanje predsjedničkog kandidata, poznatog pjevača Miroslava Škore.

Škoro nije totalna katastrofa, ali nije ni netko tko će donijeti ozbiljan pomak

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Biljana Borzan je cijelu svoju predizbornu kampanju izgradila na borbi za jednaku Nutellu. Pokazalo se da nije bila baš iskrena...

Istraživanje EK: Nema dokaza o različitom sastavu Nutelle u Njemačkoj i Hrvatskoj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: