Tito je imao priliku zaslužiti najljepši trg u Zagrebu, ali ju je propustio

20.6.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: THOMAS BAUER

Tito je imao priliku zaslužiti najljepši trg u Zagrebu, ali ju je propustio


PIŠE Thomas Bauer

Kada bi argumenti ekstremne ljevice za zadržavanje naziva najljepšeg zagrebačkog trga bili uvjerljivi, onda bismo imali ozbiljan problem. Naime, to što je Tito u Drugom svjetskom ratu nepobitno bio antifašistički vojskovođa, baš i nije dovoljno. Kada bi bilo dovoljno, onda bi svoj trg u Zagrebu trebao dobiti i Staljin. Sa svojim golemim sovjetskim armijama i strašnom žrtvom nacije, porazu fašizma pomogao je mnogostruko više od Tita. Naravno, Staljin opravdano nema svoj trg zbog toga što je, osim što je uspješno ratovao protiv fašizma, počinio i masu zločina.

Sada vjerojatno shvaćate na što ciljam. Tito je isto tako mogao vladati demokratski. Da su nakon Drugog svjetskog rata održani najslobodniji demokratski izbori na svijetu, Tito bi hametice pomeo konkurenciju, za razliku od sirotog Churchilla kojeg su sitničavi Britanci nakon silnog herojstva, na izborima šutnuli nogom u dupe. Da je ratne zločince iz redova kolaboracionista procesuirao na najpošteniji i najlegalniji mogući način, umjesto masovnih pogona i Križnog puta, mogao ih je kazniti, eliminirati sa slobode i iz javnog života ili čak pogubiti, što tada nije bilo rezervirano samo za totalitarne režime.

Da je manjine poput njemačke i mađarske koje su ipak bile nositelji razvoja dijelova zemlje, tretirao kao uglavnom nedužne civile, a ne propisao njihov izgon zbog kolektivne krivnje, mogao je pokazati milost i ljudskost. Da je pokazao milost i ljudskost, njegov režim bi vjerojatno odustao od otimanja privatnog vlasništva gdje su žrtve nerijetko bili rijetki preživjeli Židovi i podržavljenja gotovo svega.

Da je dopustio slobodu govora, mogao je doznati što narod misli. Da je doznao što narod misli, da duhovi prošlosti nisu bili zakopani i da će njegovom smrću sve opet buknuti, možda bi na vrijeme proveo tržišne reforme i ljude usmjerio u nešto pametno poput poduzetništva i obrtništva, mukotrpnog rada, a ne u samoupravnu papazjaniju na stranim kreditima i neambiciozno ljenčarenje u neefikasnim socijalističkim mastodontima.

I zašto vječno opravdavamo idiote i zlikovce? Ovo je nacija s mnogo povijesnih razdoblja na koje može biti ponosna, s Dubrovačkom republikom, renesansnom književnošću, Teslom i Ruđerom, nacija koja je opstala kao Antemurale Christianitatis, nacija koja je unatoč svim silama oko nas, kroz cijelu povijest zadržala bitne oblike državnosti.

Zašto u 20. stoljeću apologeti ustašije ili Broza od ove nacije odjednom rade imbecile i neandertalce raznima dječjim isprikama poput „to je bilo takvo vrijeme“ ili „u tim okolnostima se nije moglo bolje“? Dobri lideri i političari su upravo oni koji se izdignu iz povijesnih okolnosti, ne oni što se utope u septičkoj jami krivih procjena i stupidnih ideologija i sa sobom povuku cijeli narod.

VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
O autoru
Thomas Bauer je diplomirao geografiju na zagrebačkom PMF-u, široj javnosti poznat kao nogometni navijač. Suvlasnik u agenciji za tržišne komunikacije gdje radi kao kreativac i content creator. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Prve impresije na predstavljanje predsjedničkog kandidata, poznatog pjevača Miroslava Škore.

Škoro nije totalna katastrofa, ali nije ni netko tko će donijeti ozbiljan pomak

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Biljana Borzan je cijelu svoju predizbornu kampanju izgradila na borbi za jednaku Nutellu. Pokazalo se da nije bila baš iskrena...

Istraživanje EK: Nema dokaza o različitom sastavu Nutelle u Njemačkoj i Hrvatskoj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: