Tito je imao priliku zaslužiti najljepši trg u Zagrebu, ali ju je propustio

20.6.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: THOMAS BAUER

Tito je imao priliku zaslužiti najljepši trg u Zagrebu, ali ju je propustio


PIŠE Thomas Bauer

Kada bi argumenti ekstremne ljevice za zadržavanje naziva najljepšeg zagrebačkog trga bili uvjerljivi, onda bismo imali ozbiljan problem. Naime, to što je Tito u Drugom svjetskom ratu nepobitno bio antifašistički vojskovođa, baš i nije dovoljno. Kada bi bilo dovoljno, onda bi svoj trg u Zagrebu trebao dobiti i Staljin. Sa svojim golemim sovjetskim armijama i strašnom žrtvom nacije, porazu fašizma pomogao je mnogostruko više od Tita. Naravno, Staljin opravdano nema svoj trg zbog toga što je, osim što je uspješno ratovao protiv fašizma, počinio i masu zločina.

Sada vjerojatno shvaćate na što ciljam. Tito je isto tako mogao vladati demokratski. Da su nakon Drugog svjetskog rata održani najslobodniji demokratski izbori na svijetu, Tito bi hametice pomeo konkurenciju, za razliku od sirotog Churchilla kojeg su sitničavi Britanci nakon silnog herojstva, na izborima šutnuli nogom u dupe. Da je ratne zločince iz redova kolaboracionista procesuirao na najpošteniji i najlegalniji mogući način, umjesto masovnih pogona i Križnog puta, mogao ih je kazniti, eliminirati sa slobode i iz javnog života ili čak pogubiti, što tada nije bilo rezervirano samo za totalitarne režime.

Da je manjine poput njemačke i mađarske koje su ipak bile nositelji razvoja dijelova zemlje, tretirao kao uglavnom nedužne civile, a ne propisao njihov izgon zbog kolektivne krivnje, mogao je pokazati milost i ljudskost. Da je pokazao milost i ljudskost, njegov režim bi vjerojatno odustao od otimanja privatnog vlasništva gdje su žrtve nerijetko bili rijetki preživjeli Židovi i podržavljenja gotovo svega.

Da je dopustio slobodu govora, mogao je doznati što narod misli. Da je doznao što narod misli, da duhovi prošlosti nisu bili zakopani i da će njegovom smrću sve opet buknuti, možda bi na vrijeme proveo tržišne reforme i ljude usmjerio u nešto pametno poput poduzetništva i obrtništva, mukotrpnog rada, a ne u samoupravnu papazjaniju na stranim kreditima i neambiciozno ljenčarenje u neefikasnim socijalističkim mastodontima.

I zašto vječno opravdavamo idiote i zlikovce? Ovo je nacija s mnogo povijesnih razdoblja na koje može biti ponosna, s Dubrovačkom republikom, renesansnom književnošću, Teslom i Ruđerom, nacija koja je opstala kao Antemurale Christianitatis, nacija koja je unatoč svim silama oko nas, kroz cijelu povijest zadržala bitne oblike državnosti.

Zašto u 20. stoljeću apologeti ustašije ili Broza od ove nacije odjednom rade imbecile i neandertalce raznima dječjim isprikama poput „to je bilo takvo vrijeme“ ili „u tim okolnostima se nije moglo bolje“? Dobri lideri i političari su upravo oni koji se izdignu iz povijesnih okolnosti, ne oni što se utope u septičkoj jami krivih procjena i stupidnih ideologija i sa sobom povuku cijeli narod.
Novo na Liberalu

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Prošlo je 5 godina kako je pokrenuo filantropsku inicijativu za poboljšanje uvjeta i bolju informatičku naobrazbu u hrvatskim školama...

Bakić obilježava 5. godišnjicu IRIM-a: ʼEdukacija je najveći izjednačavač prilikaʼ

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ovo je jedan od najočitijih primjera uredničke manipulacije kako se neki hrvatski mediji trude ulizati vladajućima.

Manipulacija: U naslovu kažu da građani podržavaju Kujundžićeve poreze, a pitali su samo troje ljudi

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

A samo je rekao da su za cijenu Thompsonovog koncerta tri grada mogla postati transparentna.

Kovač prima prijeteće i uvredljive poruke od Thompsonovih fanova: ʼTi si četnik i jugokomunist!ʼ

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: