Tko je gluplji?

18.1.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Top 4: Najbolje izjave naših političara prošlog tjedna
Europski parlament proglasio rat Rusiji i slobodi govora
Wannabe tirani ignoriraju postojanje dobre volje i zato će uvijek biti poraženi
Otkrivamo plan Vlade RH: Hrvatska će biti bogatija od Amerike!
Kad će se Hrvati riješiti mitomanije o svetosti Domovinskog rata?
Da je smjela biti naoružana, Kristina bi sad vjerojatno bila živa
Zašto Hrvati romantiziraju Orbana?
Samo kod nas: Informatičarka radi u trgovini i žali se Vladi da u Hrvatskoj nema posla
Hrvatski liberali nisu ušli u EU parlament. Ima li nade za liberalizam u Hrvatskoj?
U bilo kojoj civiliziranoj zemlji ministar Butković bi sad ponudio ostavku
Obuljen Koržinek vlastitim primjerom pokazala kako se plasiraju lažne vijesti - tko će nju kazniti?
Francuska uvela digitalni porez, Trump ljut: ʼSad ćemo mi oporezivati vaše vino!ʼ
Jeste li i vi nasjeli? Ove fotografije i videosnimke šire se uz lažne vijesti o imigrantima, a nemaju veze s njima
Dekriminalizacija marihuane u državi New York
Klimatski katastrofičari priznali da su im predviđanja bila pogrešna
Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?
Austrija nema more, a čak i preko ljeta zarađuje od turizma više od Hrvatske
Hoće li žene sad iz Švicarske i Švedske preseliti u Hrvatsku i Rumunjsku?
Je li moguća sloboda govora bez slobode izražavanja mržnje?
Austrijanci će zaštititi keš ustavom: ʼPlaćanje gotovinom je znak slobode i privatnostiʼ

Tko je gluplji?


PIŠE Mario Nakić

Sjećate se nedavno kad je Željka Markić ludovala zbog privremene blokade njenog portala na Facebooku pa kad je pisala Vladi RH da učini nešto protiv "cenzure na Facebooku"? Da, tada su je svi ismijavali, s razlogom jer očito ne razumije da je Facebook privatna kompanija koja ima pravo obrisati sa svoje stranice što god želi iz bilo kojeg razloga i to nema veze sa slobodom govora. Država se nema pravo uplitati u odnos između Facebooka i njegovih korisnika niti smije nametati Facebooku pravila korištenja dok Facebook ne krši zakone RH. Nitko nije prisiljen koristiti Facebook, a onaj tko se ne slaže s njegovom poslovnom politikom uvijek može izabrati neku drugu društvenu mrežu.

Baš kad sam pomislio da je narod to shvatio, pojavio se Davor Bernardić. Predsjednik SDP-a pokazao je da ne poznaje osnove ekonomije i sustava privatnog vlasništva kad je upitao premijera Andreja Plenkovića za obrisane satirične stranice "Di su pare?" i "Pretjerivač".

"Je li stranica Di su pare poticala govor mržnje - nije, ne možete satiru podvući pod govor mržnje i cenzurirati društvene mreže", predbacio je Bernardić Plenkoviću tijekom Aktualnog prijepodneva u Saboru.

Nitko od novinara nije shvatio ovu glupost kao što su svi brzo shvatili kad je praktički istu stvar pitala Željka Markić. Bernardić je čak ispao gluplji od Željke Markić, s obzirom da je ona shvatila da njenu stranicu nije blokirao Plenković. Bernardić ozbiljno misli da je to napravio Plenković.

Kakve Plenković ima veze s brisanjem stranica na Facebooku? Apsolutno nikakve. I nema apsolutno nikakvu moć da na to utječe. Stranice "Di su pare?" i "Pretjerivač" su bile stvarno odlične, a one su ispale žrtve učestalih pritisaka na Facebook od strane Europske unije. Njemačka i druge države natjerale su predstavnike društvenih mreža da potpišu namjeru kako će brzo reagirati na mržnju. Budući da njima stvarno nije isplativo zaposliti desetke tisuća ljudi koji će provoditi istrage o svakoj prijavi, u strahu od tužbi Facebook briše sve što prikupi veći broj prijava. Mnogi u Hrvatskoj uživaju kad svojim neistomišljenicima onemoguće govor pa su uživali prijavljujući stranice i profile koji im se ne sviđaju.

Tako je srušena Markić, tako je srušen Bujanec, tako su srušene i "Di su pare?" i "Pretjerivač". Svi su oni samo kolateralne žrtve birokratskog pritiska na društvene mreže. Lex Stanković, kao i slični zakoni koje će uskoro uvesti i mnoge druge europske države, samo će povećati taj pritisak na društvene mreže i na vlasnike portala koji će onda preventivno brisati i blokirati sve po prijavi. Bolje i to nego ostaviti sumnjiv sadržaj i onda riskirati ogromnu novčanu kaznu.

Stoga svi oni što sad kliču Plenkoviću koji priprema zakon koji bi, k'o fol, trebao spriječiti govor mržnje i lažne vijesti na internetu, prvi će cviliti i njega optuživati kad postanu kolateralne žrtve vlastitih suludih ideja i želja.

Da ne bi slučajno ispao pametniji od svoga kolege Bernardića, pobrinuo se Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, koji je na Twitteru ozbiljno pohvalio Beru što je "ostavio Plenkovića bez teksta". Neprocjenjivo!


Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: