Tko to vrijeđa udovice iz Domovinskog rata?

12.1.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
4

Tko to vrijeđa udovice iz Domovinskog rata?

Nisam filmski kritičar, iako volim pogledati dobar film. „Ministarstvo ljubavi“ Pave Marinkovića pogledao sam ponukan medijskim prepucavanjem o karakteru i poruci filma. Vjerojatno inače nikada ne bih ni čuo za taj film, ali eto, oni koji su bili protiv njegovog prikazivanja dali su mu (ne)očekivanu reklamu.

Film, kao i sama tema, nisu me nešto posebno oduševili. U redu, kroz film se valja tema oduzimanja mirovina udovicama pokojnih hrvatskih branitelja, ali u pozadini priče je zapravo alegorija na današnje hrvatsko društvo koje vapije za pravdom i smislom. Naša realnost govori nam kako nas vlast guli na svakom koraku, kad joj se prohtije zagrabiti u naše džepove, to ne radi čak ni suptilno, već donese novi zakon, odluku ili porez kojim se jednostavno napuni prazna državna blagajna kako bi uhljebi mogli bezbrižno uživati na blagodatima državne sise.

E, pa film „ Ministarstvo ljubavi“ govori upravo o tome. Govori o jednom nesređenom biologu koji ne može posao naći u svojoj struci, koji živi u sjeni svog punca, državnog službenika koji sa svojim kolegama pije na radnom mjestu i ismijava udovice Domovinskog rata, a usput, iako je u skladnom kršćanskom braku, dopušta da ga oralno zadovolji kolegica pukovnica s posla. Poznato? Da, film govori o nemoralu države i državnih službenika koji nesmiljeno love udovice Domovinskog rata ne bi li im uzeli mirovinu. Poanta priče ogleda se i jednom od zadnjih kadrova kada oštećeni udovac dolazi inspektoru i kaže mu u lice kako mu ovaj može oduzeti mirovinu, ali mu ne može oduzeti ono što on i njegova Mara imaju. A to je ljubav.

Iskreno, ne znam zašto su se braniteljske udruge i udruge udovica digle na zadnje noge. Misle li branitelji i udovice da se neke teme moraju konzervirati i da se o njima ne treba razgovarati i propitkivati ih? Devedesetih godina mladići i djevojke odlazili su u rat kako bi izborili slobodu za sebe i svoju djecu. Zašto su danas neke teme zabranjene i zašto se općenito brani nečije pravo na kreativnost neovisno o kojoj vrsti umjetnosti se radi?

Razumio bih frustraciju da se u filmu udovice vrijeđaju ili da se negativno generalizira ta društvena skupina. Ali na jedan simpatičan i humorističan način ispričana je priča u pozitivnom kontekstu. Zašto se onda bune spomenute udruge? Zbog samog filma (koji mnogi koji ga komentiraju nisu pogledali) ili zbog same teme? I zašto se o toj temi ne bi smjelo razgovarati javno kad je javna tajna (pogotovo po malim mjestima) da su pojedine žene udovice bile u vanbračnim vezama, ali se nisu udavale kako ne bi izgubile primanja. I tko bi te žene uopće osuđivao ako su tako postupale?

Upravo ovaj film šalje poruku kako država ne smije ulaziti u privatni život pojedinca i zagledavati se u nečiju postelju te na taj način neizravno daje pravo udovicama zapravo, iako su formalno u prekršaju.

Ne dvojim da bi pojedine udruge iz Domovinskog rata zbog ovoga podigle i šator da je na vlasti slučajno bilo tko drugi osim HDZ-a. I uz maksimalno moguće poštovanje prema svim braniteljima i udovicama poginulih hrvatskih branitelja, uvijek ću braniti njihovo pravo na prosvjed, pa i onda kad smatram da nisu u pravu. Ali isto tako i oni moraju postati senzibilizirani za pravo govora i slobodu i onima s kojima se možda ideološki ili svjetonazorski ne slažu. Upravo je u tome ljepota današnje Hrvatske, sloboda, pluralizam te slobodna i kritička misao.

Mislim da nije potrebno tražiti društvene probleme tamo gdje ih nema. Ne kvarimo u miru ono za što smo krvarili u ratu.
Novo na Liberalu

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ova dva pitanja su ključna u otkrivanju liberala od ostalih. Gotovo nepogrešivo...

Tko je liberal, a tko nije? Postoji jedan vrlo jednostavan i brz način da to otkrijete...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Donedavno se o tome govorilo isključivo u libertarijanskim krugovima, a sada su tu ideju počeli širiti i političari s puno širim spektrom birača.

Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: