FOTO: Alami Stock/Daily Mail
ČITATELJI OCIJENILI
5

Top 4 razloga zašto su djeca u Nizozemskoj najsretnija


IZVOR: MarketWatch
1.11.2017.

Top 4 razloga zašto su djeca u Nizozemskoj najsretnija


IZVOR: MARKETWATCH

Dva istraživanja UNICEF-a zaredom, ono 2007. i zatim 2013. godine, pokazala su da su djeca ukupno najzadovoljnija i najsretnija u Nizozemskoj. Među 29 razvijenih zemalja u kojima je UNICEF proveo istraživanje o sreći među djecom, ova je zemlja uvjerljivo na vrhu s 96 posto bodova, a Sjedinjene Države su tek na 26. mjestu.

Zanimljive razloge zašto su djeca u Nizozemskoj sretnija nego u drugim razvijenim zemljama dala je u današnjem intervjuu na Market Watchu azijsko-američka književnica Rina Mae Acosta koja je svoju djecu odlučila odgajati upravo u malom mjestu u Nizozemskoj.

Acosta objašnjava kako ima nekoliko stvari koje rade nizozemski roditelji, a utječu na zadovoljstvo i sreću njihove djece:

1. Uče ih samokontroli

Kad je riječ o izboru hrane, roditelji u Nizozemskoj ne žele nametati svojoj djeci isključivo zdravu prehranu. To se vidi, recimo, i po tome što je čokolada sastavni dio nizozemskog doručka. "Ako djeca nauče što je za njih dobro, a što nije, ako ih pustite da imaju neku slobodu odlučivanja, ako smiju sama sebi oprostiti neke stvari, onda neće biti tabua i naučit će se sami kontrolirati", tvrdi Acosta.

2. Nisu razmaženi

Nizozemci ne uče svoju djecu kako ona moraju dobiti sve što požele. "Čak štoviše, djeca iz nizozemskog srednjeg sloja dobro znaju da ako nešto žele, to moraju zaraditi".

3. Tržišnu ekonomiju uče kroz igru

Djeca se od malih nogu uče tržišnim zakonima kroz igru, a opet u praksi. Acosta navodi primjer Kraljevog dana, jednog od najvećih praznika u Nizozemskoj. Osim što svi nose narančasto i partijaju, cijela zemlja postaje tržište igračaka.

"Na taj dan mali Nizozemci prodaju svoje igračke, sladoled ili kolače. Možete vidjeti sedmogodišnjake kako vam pokušavaju prodati neku igračku. Pričamo o cijenama na razini četvrtine eura. Jedan euro je zapravo puno novca za igračku. Tako se uče vrednovati novac kroz igru i zabavu."

4. Brzo postaju neovisni

Nizozemski roditelji već od malih nogu puštaju djeci da što više toga vide sami, bez njihove prismotre. "Idu biciklom u školu, imaju 45 minuta odmora kad se igraju vani. Od prvog razreda ohrabruju se da donose vlastite odluke o tome kako će provesti svoje vrijeme, gdje i s kim.

Acosta opisuje odgajanje djece u Nizozemskoj kao "intuitivan pristup odgoju za koji je većina nas već znala, ali smo ga zaboravili."

VIŠE IZ RUBRIKE:
ZANIMLJIVOSTI
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mislav Kolakušić ima najrealnije šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. Ovo nije podrška već upozorenje.

Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otvorene granice su istinski liberalni koncept koji su u prošlom stoljeću najviše promicali neki konzervativni političari.

Otvorene i zatvorene granice

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: