Top 5 zajedničkih politika Živog zida i HDZ-a

11.10.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
3


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Top 5 zajedničkih politika Živog zida i HDZ-a


PIŠE Mario Nakić

Živozidaši stalno ponavljaju da je svatko tko kritizira njihove vođe HDZ-ovac ili plaćen od strane HDZ-a. Takva logika je pogrešna na nekoliko razina, a polazi od pretpostavke da je Živi zid politički suprotstavljen HDZ-u.

Iako se vođe Živog zida u javnosti stalno prepiru s vladajućima, ako pogledamo malo bolje kakve zakone donose vladajući, vidjet ćemo da je to na tragu politike Živog zida. Iznijet ću samo nekoliko najvažnijih točaka gdje se politike vladajućeg HDZ-a i tzv. "oporbenog" Živog zida savršeno preklapaju.

1. Konfiskacija privatne imovine i nacionalizacija poduzeća

Živi zid se grozi od riječi "privatizacija" i oštro joj se protive čak i kad nije riječ o privatizaciji nego koncesiji. Oni bi nacionalizirali Inu i druge kompanije.

HDZ je šampion nacionalizacije industrije i trgovine. Pogledajte samo Agrokor. Briljantna akcija kako jedan koncern, koji je država pomagala novcem poreznih obveznika, kad konačno propadne, država nacionalizira tako da i njegovi dugovi padnu narodu u ruke. Zvuči kao mokri san svakog pravog živozidaša. HDZ je najavio i otkupiti Inu do kraja tako da se i po tom pitanju apsolutno slažu.

HDZ je otišao i korak dalje pa je konfiscirao automobile vozača Ubera. Živi zid se toga ne bi ni sjetio! Dakle, po nacionalizaciji HDZ je čak napredniji od Živog zida.

2. Borba protiv stranih ulagača

Nije tajna, Živi zid ne voli strance, strane korporacije i strane ulagače. A tko bi ih volio kad dolaze u Hrvatsku, kod nas na more i kupuju naše hotele?

HDZ je šampion u protjerivanju stranih ulagača, toliki da je kod nas bila vijest tjedna kad je IBM otvorio jedan mali ured. Za to vrijeme Irska je privukla tristotinjak ulagača samo iz Amerike. HDZ radi ono što Živi zid priča.

3. Borba protiv jeftinog uvoza

Živi zid ne voli uvozni lobi koji nam uvaljuje jeftinu škart robu dok domaći poljoprivrednici propadaju. Zato je tu HDZ, šampion protekcionizma na čelu s ministrom Tolušićem koji će naučiti pameti uvoznike i osigurati da naši kupci kupuju samo domaće.

4. Ne vole Uber

Ni Živi zid ni HDZ ne vole Uber. Ivan Pernar je rekao da se neće voziti Uberom dok ne razviju hrvatsku aplikaciju. Zato HDZ-ova vlada podiže tužbu protiv Ubera.

5. Protiv "neoliberalnog kapitalizma"

Živi zid se predstavlja kao stranka u prvim redovima borbe protiv neoliberalnog kapitalizma. Ali HDZ je već šampion u toj borbi. Ministar Goran Marić je rekao da moramo uvažiti i Marxa, a potom i da je nevidljiva ruka tržišta vrlo opasna pa je treba ukrotiti. Zato se on brine za državnu imovinu, koju vole i HDZ i Živi zid, svih 1.400 poduzeća u kojima država ima svoje vlasništvo. Ne damo naše blago - to bi im mogao biti zajednički slogan.

Zaključak

HDZ i Živi zid mogu glumiti neprijatelje u javnosti, ali svatko tko je u stanju progledati vidjet će što se krije iza lažnih sukoba. Oko svih bitnih stvari oni se savršeno slažu ili glume da se ne slažu, ali HDZ radi u praksi ono što Živi zid propovijeda. Trebamo se stoga zapitati nije li to sve samo farsa. Zamislite da je HDZ kreirao vlastitu "oporbu" u vidu Ivana Pernara, svog nekadašnjeg člana. Zamislite da je to njihova zavjera od početka. Zamislite da su mu rekli: "Ti imaš potencijala da budeš vođa. Trebaš sakupiti sve ove što su nezadovoljni našom strankom i glumi da si nam oporba. Ustvari ih uči da zavole našu politiku".

Je li to stvarno nezamislivo? Razmislite još jednom.

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: