ČITATELJI OCIJENILI
5

Top 9 razloga zašto nikakav porez neće pomoći psima

PIŠE Mario Nakić
4.11.2016.

Više od istog autora
Mises o kolapsu Weimarske republike i usponu nacista: Stranačke bande i kako je Hitler iskoristio kapitaliste
Ovo je prvi republikanac u Kongresu koji poziva na Trumpovu smjenu
OVO se zove marketing usmjeren prema muškarcima: Kompanija za luksuzne satove odgovorila Gilletteu (video)
Ako u Hrvatskoj vidiš divlji kapitalizam...daj mi broj svoga dilera!
Najjači lokalni portali u New Yorku ugašeni nakon što su se novinari sindikalizirali
Clinton i Trump za terorizam okrivili slobodu govora, Johnson napravio novi gaf
Trump se povukao iz Pariškog sporazuma - hoće li Zemlja sad izgorjeti?
Novinar CNN-a upitao Cortez otkud će namaknuti novac za svoja obećanja. Njen odgovor je urnebesan...
Hrvatski desničari protiv slobode medija - i, kao, nisu komunisti
Hrvatski zakon još uvijek diskriminira istospolne parove
Irska iznenadila EK i MMF uvjerljivo najbržim gospodarskim rastom u razvijenom svijetu
Ovako je pisao Mises o prohibiciji alkohola i droga 1927.
Nikaragva: Država u ratu sa studentima i Crkvom, svećenici mole za pomoć
Hrvatska je među rekorderima u radu na određeno. Postoji način da to popravimo...
Uništavanje tuđe imovine nema veze sa slobodom govora
Porezi će biti glavna tema na sljedećim parlamentarnim izborima
Steven Horwitz: ʼLjevičari su gori od klimatskih skeptika. Liječnici, liječite se!ʼ
Zašto Jeff Bezos nikada ne bi uspio u Hrvatskoj
ʼKonoplju proglasiti strateškom biljkom, slobodan uzgoj u neograničenim količinama i prodaja bez oporezivanjaʼ
LGBT prava: Hrvatska najbolja u cijeloj istočnoj i srednjoj Europi

Top 9 razloga zašto nikakav porez neće pomoći psima


PIŠE Mario Nakić

Kao što sam pretpostavio odmah nakon što se u medijima pojavila informacija o mogućem uvođenju poreza na pse, iza tog prijedloga stoje upravo aktivisti iz udruga za zaštitu životinja. Javnost i mediji bljuvali su žuć po aktualnoj vlasti, a kad se saznalo tko iza prijedloga stoji nekako su svi zašutjeli.

A baš radi toga ne bismo smjeli šutjeti. Prijedlog nije prošao javnu raspravu, ali će se udruge nastaviti boriti dok god ne bude usvojen. Kako je objavio Poslovni.hr, Udruga Prijatelji životinja navodi 9 točaka kojima obrazlažu zašto bi trebalo uvesti spomenuti porez. Točku po točku, odgovorit ću na njihove argumente onako kako su ih oni navodili.

1. Kažu: "Porez na pse nije dio Zakona o zaštiti životinja".

OK. To nije nikakav argument zašto bi ga trebalo uvesti. Već prvi "razlog" za uvođenje poreza uopće nije razlog nego totalno nebitna konstatacija. Koga boli briga kojeg je taj porez dio zakona?

2. Kažu: "Porez za one koji kupuju i prodaju pse"

Oni bi na ovaj način potakli besplatno udomljavanje. Prijatelji životinja zaboravljaju malu sitnicu: ako je udomljavanje stvar dobre volje i humanosti, ona se ne postiže ucjenama i kaznama. Ako je netko odlučio platiti za psa umjesto da ga besplatno uzme iz skloništa, to je njegova odluka koja ne mora značiti da ta osoba ima viška novca pa je odmah treba odrati što više. Humanost se ne postiže porezima. Ako vi udomljujete nekoga, činite to da biste činili dobra djela, a ne da biste na tome zaradili.

To bi bilo kao da uvedu porez na roditelje s vlastitom djecom da bi potakli udomljavanje djece bez roditelja. Ako takav porez nema smisla, onda nema ni ovaj.

3. Kažu: Porez ne plaćaju udomitelji životinja iz skloništa

Taj smo argument već prošli. Udomljavanje napuštenih životinja se potiče promicanjem humanosti, a ne podmićivanjem. Želite li vi stvarno da životinje počnu udomljavati oni koji ih ne vole - samo da bi dobili olakšice i poticaje? Ja to ne bih poželio nijednoj napuštenoj životinji.

4. Povlastice onima koji kastriraju pse

Jadni psi, samo to ću reći.

5. Kažu: Novac od poreza za zaštitu životinja, projekte kastracije i liječenje pasa

"Udruga podržava ideju o uvođenju poreza na pse isključivo ako bi bio na državnoj razini i ako novac ne bi punio državni proračun, već bio usmjeren za zaštitu životinja. Dobivena sredstva koristila bi se namjenski za programe kastracije, liječenje i udomljavanje životinja te edukaciju građana o zaštiti životinja..."

Ovo je nešto najnaivnije što sam u zadnje vrijeme pročitao. Baš kao što se novac od poreza na motorna vozila troši na čišćenje zraka i zaštitu okoliša, tako će se i novac od vlasnika pasa trošiti na zaštitu životinja. Jeste li vi od jučer ovdje? Živite u Hrvatskoj?

Ali, moram reći da ih razumijem. Većina takvih udruga živi na račun državnog proračuna i proračuna lokalnih samouprava. Normalno je da će se boriti za punjenje budžeta iz kojeg se i one financiraju. Ali licemjerno je kad za to koriste djecu, siromašne ili u ovom slučaju - napuštene životinje koje nikome nisu krive.

6. Kažu: "Simboličan iznos"

Isto to kažu HRT-ovci za njihovu pretplatu. I u ZAMP-u za njihov namet. I u Hrvatskim šumama tvrde isto kad uzimaju svoj harač poduzetnicima i obrtima...Sve je to "simboličan iznos", ali kad se tih "simboličnih iznosa" nakupi, to više nije tako simbolično.

Problem je baš u tim "sitnim iznosima" raznih nameta. Čovjek nema ni osjećaj da ga pljačkaju. Ali na kraju dana, kad ti ne ostane prebijena lipa, onda se pitaš kako.

7. Kažu: to bi navelo ljude da mikročipiraju pse

Postoje i bolje metode. Zašto ne, recimo, uvesti smrtnu kaznu za svakoga tko ne čipira svoga psa? To bi vam bilo još učinkovitije. Kako vam to još nije palo na pamet?

8. Kažu: u drugim državama...

Da, sličan porez postoji u Njemačkoj. Ali to ne znači da ga i mi moramo iskopirati. Zar mi moramo sve što je loše iz Njemačke prenijeti ovdje? Zašto se nitko u našim medijima nikada ne zapita kako je nešto riješeno u Švicarskoj? To je zemlja s puno boljim BDP-om i životnim standardom od Njemačke, a ima najniže poreze u Europi. Ajmo se ugledati na Švicarce pa ukinuti sve bespotrebne namete!

9. Uvođenje poreza na mačke je nemoguće jer ne postoji zakonska obveza njihovog mikročipiranja.

OK, super! Ali to nije argument zašto treba uvesti porez na pse.

Kao što vidite, njihovi argumenti ne drže vodu i nemaju ni najmanje smisla. Stvar je u tome da radno stanovništvo napušta zemlju, ostaju samo uhljebi koji ne pune nego sišu proračun. Znači, proračunskog novca je sve manje, udruge to osjećaju i traže načine kako će nas još iscijediti - nas koji ostajemo. Probat će sve, uvest će i porez na zrak i na kosu i na debljinu i na bicikl. Na što god mogu smisliti. Ne nasjedajte na te fore.

Ako netko ozbiljno vjeruje da će porez na pse pomoći zaštiti pasa, a porez na vozila pomoći okolišu, onda njemu treba uvesti posebni porez - onaj na glupost.


VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: