Trump razmišlja o kažnjavanju zemalja koje trguju sa Sj. Korejom, ali to bi naštetilo SAD-u

5.9.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
1


IZVOR: NYT

Preporučeno za vas
Neka Linić uloži svoju imovinu u Uljanik!
Huić o ideji da država uloži još 10 mlrd. kn u Uljanik: ʼTo bi sj*balo javne financijeʼ
OPG-ima državna agencija ne priznaje ponudu iz SAD-a jer nema pečata i PDV-a
Miletić vrijeđa našu inteligenciju ako ozbiljno misli da ćemo povjerovati u nevinost IDS-a
Ako Vlada pomogne Uljaniku, morat će i svima ostalima
Tko je Hayek?
Na današnji dan Vlado Gotovac održao je najbolji politički govor u modernoj hrvatskoj povijesti
Obersnel ljut što više ne može reketariti taksiste
Porezna uprava smislila nove načine da privatnicima zagorča život. Ako je ovo ʼrasterećenjeʼ...
Dubrovačka Republika - dragulj srednjovjekovne Europe
Porezni obveznici traže od države da transparentno objavi sva jamstva kojima su političari zadužili građane
Digitalni porez nema veze s pravdom i neće pogoditi velike korporacije nego male biznise i startupe
Plenković se kiti tuđim perjem i busa u prsa dok Hrvatska zaostaje
Sveta Nedelja ukida naknadu za taksiste i smanjuje paušal u turizmu na zakonski minimum
Grad Dubrovnik se baca u nekretninski biznis i ugostiteljstvo, a gradonačelnik privatnicima prijeti zabranom
Vaclav Klaus: Kako smo reformirali češko gospodarstvo
The Economist: Što su liberali učinili za nas?
Venezuela će nacionalizirati tvornicu žitarica koja želi prekinuti proizvodnju
Efekt leptira ili što ima ekonomija zajedničko s klimatologijom
Bjelovar i Sveta Nedelja nastavljaju protržišne mjere. Neka se drugi gradovi ugledaju!

Trump razmišlja o kažnjavanju zemalja koje trguju sa Sj. Korejom, ali to bi naštetilo SAD-u


IZVOR: NYT

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u nedjelju kako bi Sjedinjene Države mogle razmotriti zaustavljanje trgovine sa zemljama koje posluju u Sjevernoj Koreji, u potezu koji bi mogao potaknuti gospodarsku katastrofu za tu zemlju.

Jedan problem: to bi značilo gospodarsku katastrofu za Sjedinjene Države također.

Unatoč godinama ekonomske sankcije i međunarodne osude, Sjeverna Koreja i dalje provodi skromnu trgovinu s nizom saveznika Sjedinjenih Država, uključujući Brazil, Njemačku i Meksiko.

Najveći partner na sjeveru daleko je Kina, koja čini oko četiri petine sjevernokorejske trgovine i pomaže im u potrebama za gorivom, hranom i strojevima. Kina je također najveći trgovinski partner Sjedinjenih Država, vrijedan gotovo 650 milijardi dolara godišnje u robi i uslugama koji pokrivaju niz artikala, kao što su auto dijelovi, sok od jabuka i Appleov novi iPhone.

To znači odstranjivanje svih trgovina Sjedinjenih Država s Kinom, kažu stručnjaci. No, ekstremna primjedba Trumpa opisuje teške odluke s kojima se suočavaju američki političari. Dok Sjedinjene Države i druge zemlje pojačavaju sankcije i odlučuju odsjeći Sjevernu Koreju od ostatka ekonomskog i financijskog svijeta, Pyongyang nastavlja s naporima da razvije nuklearno oružje i rakete kako bi ih isporučio.

Sjedinjene Države imaju ograničene mogućnosti. Mogu šire ciljati kineske tvrtke koje posluju u Sjevernoj Koreji. Ali to bi se moglo pokazati nedjelotvornim protiv kineske vlade koju brine da trgovinska ograničenja mogu pogoršati uvjete na sjeveru, što znači da je situacija još nepredvidljivija.

"Ako je doista odlučio staviti svoje gospodarstvo u cijev, mogli bi izvući deblji kraj", rekao je John Delury, profesor na Sveučilištu Yonsei u Seoulu.

Sjevernokorejski test nuklearnog oružja u nedjelju potaknuo je dužnosnike Bijele kuće da prijete novim sankcijama usmjerenim na tvrtke i zemlje koje su nastavile poslovati s Pyongyangom. To je potaknulo kritiku iz Kine u ponedjeljak, koja je ustvrdila da je ideja o trgovinskim mjerama protiv nje "neprihvatljiva".

"To nije ni objektivno niti pošteno", rekao je Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

U svjetskim trgovinskim terminima, Sjeverna Koreja je u osnovi pogreška zaokruživanja. Kineska trgovina sa Sjevernom Korejom iznosila je samo oko 3 milijarde dolara u prvih sedam mjeseci 2017. - otprilike isto kao i prošle godine - dok Kina kupuje manje ugljena, odjeće i drugih proizvoda. (Za usporedbu, Sjedinjene Države izvezle su 11 milijardi dolara kukuruza 2016.)

Ipak, čak i kad Kina kupi manje, izvozi više. Ove godine, unatoč novim sankcijama, snažnim upozorenjima Kine od strane Trumpa i zveckanjem oružja na sjeveru, kineski izvoz u Pyongyang porastao je više od 22 posto u srpnju u odnosu na godinu ranije, dijelom zbog povećane prodaje električnih opreme i strojeva, prema podacima IHS Markita, Global Trade Atlas, istraživačke tvrtke.

Kina kupuje cink, željezne rude i ostale minerale iz Sjeverne Koreje, kao i plodove mora i odjeće proizvedene u tekstilnim tvornicama ove zemlje. Kina je također povijesno bila glavni kupac sjevernokorejskog ugljena za svoje željezare, iako je ove godine smanjila uvoz ugljena ispred strožih sankcija Ujedinjenih naroda i nakon što su Sjedinjene Države rekle da je trgovina doprinijela fondovima programu nuklearnog oružja Sjeverne Koreje. S druge strane, kineske državne tvrtke i najveće robne marke nude proizvode poput ulja i piva.

Kina također daje Sjevernoj Koreji jedan vrlo važan proizvod: gotovinu. Sjevernokorejski radnici odlaze u Kinu da zarade i šalju novac. Kineske trgovačke tvrtke tako daju Sjevernoj Koreji novac u stranoj valuti.

To pomaže Sjevernoj Koreji da zadrži svoje gospodarstvo - koje se poboljšalo pod liderom Kim Jong-unom, budući da je prihvatio neke tržišno orijentirane politike. Također je osigurao kapital za proširenje nuklearnog oružja i raketnog programa koji je sve sposobniji za napad na Sjedinjene Države. Neki stručnjaci kažu da kineske trgovačke tvrtke mogu napraviti veliku stvar kod sankcija prema Sjevernoj Koreji.

"Ono što vidite grubo je trgovinska shema pranja novca", rekao je David Thompson, viši analitičar Centra za napredne obrambene studije, istraživačke tvrtke sa sjedištem u Washingtonu.

Neki analitičari u Sjedinjenim Američkim Državama pozvali su na nova pravila koja vrše pritisak na širi niz kineskih tvrtki. Treba uključiti veće kineske državne banke i tvrtke, jer svima u konačnici upravlja vlada, rekao je Daniel Blumenthal, analitičar konzervativnog American Enterprise Instituta.

"To bi značilo da sama kineska komunistička partija osjeti bol svog odnosa s Kimom", rekao je Blumenthal.

Dok opskurne tekstilne tvornice i granične trgovačke tvrtke čine veliku količinu kineske trgovine sa Sjevernom Korejom, neke od najvećih robnih marki u Kini također su povremeno slale robe na Sjever posljednjih godina, iako je prodaja vrlo mala u usporedbi s onima drugdje. Neke od istih tvrtki također prodaju proizvode u Sjedinjenim Državama.

Gotovo svaki istaknuti kineski proizvođač aparata prodao je robu u Sjevernoj Koreji, uključujući TCL i Hisense. Dvije tvrtke prodale su niz proizvoda, uključujući hladnjake, klima uređaje i televizijske ekrane i drugu elektroniku.

Midea, tvrtka koja je prošle godine preuzela njemačkog robota Koku, unatoč nekim prigovorima u Europi, imala je sporadičnu poslovnu suradnju sa Sjevernom Korejom. Nedavno je isporučila rashladne uređaje, klima uređaje, bakrene cijevi i drugu elektroniku.

Među tvrtkama u Kini, Great Wallu, Cheryju i Geelyu, sve su isporučile auto dijelove ili vozila u Sjevernu Koreju. Tijekom parade ovog proljeća u čast rođendana Kim Il-sunga, osnivača zemlje, gostujući novinar snimio je kamione koje je napravila tvrtka Sinotruk koja je podizala podvodne rakete. Tvrtka je u posljednjih nekoliko godina isporučila 1,2 milijuna dolara vrijedna vozila i dijelove u Sjevernu Koreju.

Kineski proizvođač elektronike i automobila BYD zaradio je oko 14 milijuna dolara u trgovini sa Sjevernom Korejom od 2012, a pošiljke su se nastavile donedavno. U siječnju je tvrtka poslala gumene proizvode u zemlju, a u prosincu je poslala vozila. BYD trguje na burzi Hong Konga, a podupire ga Warren Buffett, koji posjeduje 10 posto udjela u tvrtki.

U ljeto 2014., kineski pivski proizvođač Tsingtao otpremio je oko 20.000 dolara piva u zemlju, zajedno s otvorenim kišobranima i staklenim predmetima.

Ipak, bilo kakav napor Sjedinjenih Američkih Država da se spusti na trgovinu Kine sa Sjevernom Korejom mogao bi biti srušen ako stvara podjelu između Washingtona, Pekinga i Seula.

Bilo bi to dobro za Pjongjang, Sjeverna Koreja samo to želi - započeti trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Država...Bilo bi to vrlo loše za SAD i Kinu.

VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
EKONOMIJA
SVIJET
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Most i HSLS su se zakačili oko toga tko se prvi sjetio pokrenuti inicijativu za ustavnu zaštitu vode koja je ustavom već zaštićena.

Tko je gluplji - Most ili HSLS?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Iako postoji mnogo argumenata i razloga za optimizam, trebamo inzistirati na reformama bez kojih nema značajnijeg rasta.

Hrvatskoj treba brži i zdraviji rast, a bez strukturnih reformi on nije moguć

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Toliki izljevi mržnje prema poslodavcima - onim ljudima koji stvaraju novu vrijednost - i strah od stranih radnika svojstveni su naciji koja ne želi napredak.

Hrvati će jednom morati prihvatiti da su radne migracije - u oba smjera - sasvim normalna pojava

Politika

PIŠE: EDUARD PETRANOVIĆ

Zoran Milanović može ugroziti šanse HDZ-ovoj Kolindi Grabar-Kitarović, a to znači da ne postoji jamstvo HDZ-ove premoći.

Zašto bi kandidatura vođe najgore hrvatske vlade bila dobra za Hrvatsku

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Samo nekoliko sati nakon što je Reuters objavio da su bogataši počeli povlačiti svoje bogatstvo na bankovne račune u Singapuru, izvršna direktorica Hong Konga je proglasila da povlači kontroverzni zakon.

Kako je kapital (zasad) sačuvao autonomiju Hong Konga

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

U nekim ekstremno lijevim krugovima ponavlja se citat iz Misesove knjige po kojemu ispada da je Mises hvalio i slavio fašizam. Je li to točno?

Ovako je Mises pisao o fašizmu 1927.

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Milorad Pupovac ponekad zna ovako izaći iz skrovišta ugroženog manjinca i pokazati svoje pravo bahato lice.

Pupovac odbrusio novinaru na pitanje zašto štiti Plenkovića: ʼNije vaš posao da ispravljate meneʼ

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kvote na uvoz radnika primjer su loše, prekomjerne i iznimno štetne regulacije zbog koje bi mogla propasti cijela turistička sezona.

4 razloga zašto Vlada treba odmah ukinuti kvote na uvoz radnika

Ekonomija

PIŠE: LIBERAL.HR

Najbogatiji ljudi svijeta teško da mogu imati bolji mobitel od vas, a riječ je možda o najvažnijem uređaju za većinu ljudi danas.

Bakić objasnio kako tehnologija smanjuje ekonomsku nejednakost

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Skandalozno je da ravnatelj u državnoj školi ne zna ni Ustav države koja ga je zaposlila.

Hrvatska nije katolička nego sekularna država

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ovo će ražalostiti mnoge, ali naša civilizacija NEĆE biti uništena još jako dugo.

Smrtnost od ekstremnih klimatskih uvjeta na povijesno najnižoj razini

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Na ovoj stranici jučer navečer nenamjerno smo objavili pogrešnu informaciju i tako moguće doveli čitatelje u zabludu. Ispričavamo se.

Isprika čitateljima zbog dezinformacije

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: