FOTO: Wikipedia
ČITATELJI OCIJENILI
4

U ime demokracije: Ukinite manjinske kvote!

PIŠE Mario Nakić
16.9.2017.

Više od istog autora
Zašto sam skeptičan prema 'Maršu za znanost'?
Dva ključna razloga zašto Hrvatska treba poduprijeti ulazak Srbije u EU
U Singapuru je toliko malo kriminala da mnogi dućani ne zaključavaju noću svoja vrata
Ovaj lik nam 27 godina prodaje maglu. Sad je zaključio da nam ne treba STEM nego lingvistika
Hrvati u Mostaru najavili prosvjed, tražit će princip ʼjedan čovjek - jedan glasʼ?
Superhik revolucija
Samo kod nas: Informatičarka radi u trgovini i žali se Vladi da u Hrvatskoj nema posla
Šveđanke za povećanje broja silovanja okrivljuju mušku prirodu i odgoj
Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!
Top 5 najluđih stvari koje država radi, a ti ne smiješ
Hrebak objasnio zašto je ponudio koaliciju Startu i Pametnom
Francuska uvela digitalni porez, Trump ljut: ʼSad ćemo mi oporezivati vaše vino!ʼ
Unutarstranački sukob u HDZ-u nije svjetonazorski
Mladi Amerikanci totalno zbunjeni: mrze kapitalizam, ali vole slobodno tržište
Računala američkog ministarstva obrane među top distributerima dječje pornografije
HSLS napušta koaliciju s HDZ-om jer HDZ-u više nije potreban. Pupovac je samo izgovor, i to loš!
Dva groteskna primjera: U Hrvatskoj ni policija ni prekršajni suci ne znaju Ustav
Kako je Liberal potaknuo državne institucije da zaštite transrodnu ženu od prijetnji
Rat videoklipovima: Facebook stao na stranu Orbana i odbio skinuti antiimigrantski video
Erdogan upire prstom u druge, a on je glavni krivac za financijsku krizu u Turskoj

U ime demokracije: Ukinite manjinske kvote!


PIŠE Mario Nakić

Kad je u javnost izašla afera o malverzaciji manjinskim glasovima u natjecanju za zastupnika mađarske manjine, nitko nije postavio pitanje koje se nekako samo po sebi nameće - kako je uopće moguće da netko uđe u Sabor s par stotina glasova?

Uvjet za takav ulazak u saborske klupe, saborsku plaću i onda mirovinu i sve ostale povlastice, samo je jedan: moraš biti porijeklom iz neke druge zemlje. Moraš imati strano prezime.

A što je s načelom ravnopravnosti? To vam je, znate, ono kad smo svi pred zakonom jednaki. Toga smo se odrekli?

Manjinske kvote u izbornom zakonu počivaju na nacionalnoj diskriminaciji jer svrstavaju ljude prema njihovom etničkom porijeklu. Svaki bi punoljetni državljanin Republike Hrvatske trebao imati jednako pravo birati i biti biran. Ali, ne, onda se umiješala Europska unija koja nam je nametnula te kvote i omogućila posebnim skupinama, po nacionalističkom ključu, da se lakše domognu saborske stolice.

Nemam apsolutno ništa protiv nacionalnih manjina, čak dapače, volio bih da ih je i više, da imamo više različitih kultura i da nismo tako homogeni. Međutim, pripadnici tih manjina moraju biti potpuno ravnopravni pred zakonom s ostalima. To je bit pravne države.

Ovaj perverzni izborni zakon je donijela Sanaderova vlada, a nametnut je od strane EU jer na nas valjda gledaju kao na neke balkanske barbare koji ugnjetavaju manjine. Dobrim dijelom su tome pridonijeli hrvatski mediji koji vide ustaše i nacizam i tamo gdje ga nema, nazvat će te ustašom i ako se češljaš na desnu stranu i od toga napraviti svjetsku dramu. Tu su još i raznorazne tzv. "nevladine organizacije" koje na naš račun, dakle iz državnog proračuna, vade novac da bi mogli širiti priču o nekakvom ustaštvu.

I onda su pametni europski birokrati smislili način kako će nas kultivirati. Jednostavno, nametnut će nam hrpu besmislenih kvota i regulacija koje u praksi ništa pozitivno neće napraviti osim što će nas koštati dosta novca. Od lokalne do državne razine. Hrvatska vlast, tadašnja kao i bilo koja druga, nije previše marila o našem nacionalnom interesu pa je spuštenih gaća pristajala na svaki uvjet bez pogovora i bez ikakve polemike. I tako smo dobili, između ostalog, i te famozne kvote.

Zamislite što bi se dogodilo da su naši predstavnici u pregovorima tada upitali Merkel zašto Njemačka ne uvede manjinske kvote za svoj parlament. Oni imaju veći postotak Turaka nego mi Srba. Oni imaju i jako puno Srba, Hrvata, Bošnjaka, Poljaka, Rusa...A nema kvota. Svi oni, ako su državljani Njemačke, imaju jednako pravo glasa poput bilo kojeg Nijemca. Svi oni, ako su državljani Njemačke, imaju jednako pravo da se kandidiraju poput bilo kojeg Nijemca. Nema povlastica nikakvih na etničkoj osnovi. Dakle, EU je nama nametnula ono što nijedna druga europska zemlja ne bi napravila. Jer se to kosi s načelom demokracije i ravnopravnosti.

A zamislite što bi se dogodilo kad bismo, poput Francuske ili Švicarske, potpuno obrisali nacionalne manjine iz Ustava i zakona. Prvo bi hrvatski tisak i portali proglasili onoga tko to predloži - ustašom i nacistom. A ja se pitam, što je loše u tome što ne dijeliš ljude po njihovom porijeklu? U Švicarskoj su, pred zakonom, svi državljani Švicarske - Švicarci, a ostalo su stranci. To je jedina razlika koju njihov zakon poznaje.

Kad se to pitanje jednom povuklo u javnosti, pljuštale su izjave o nekom "kršenju manjinskih prava". Kršenje prava bi bilo da je nekome zabranjeno glasati ili kandidirati se ako je neke nacionalnosti, to bi bilo kršenje njegovih prava. Ali nije kršenje prava ako ga zakonski izjednačiš s drugim građanima RH.

Zapravo, trebamo shvatiti da živimo u 21. stoljeću i da nikakva diskriminacija u zakonu, pa ni ona po nacionalnom ključu, nije prihvatljiva. U ime ravnopravnosti i demokracije, ukinite kvote i povlaštene mandate.
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: