68 posto ultrabogatih su ʼself-madeʼ, samo 8 posto živi od nasljedstva

1.12.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

68 posto ultrabogatih su ʼself-madeʼ, samo 8 posto živi od nasljedstva


PIŠE Mario Nakić

Agencija Wealth-X objavila je sedmo izdanje "World Ultra Wealth Report" (Svjetsko izvješće o ultrabogatašima) koje analizira bogatstvo osoba s prijavljenom neto imovinom od 30 milijuna dolara naviše. Lani se njihov broj popeo za 0,8 posto na 265.490 osoba. To je prilično slab rast u odnosu na prethodne godine i riječ je zapravo o relativnom padu ili stagnaciji jer je u 2017. godini njihov broj porastao za gotovo 13 posto.

Ukupna vrijednost imovine koju posjeduju ultrabogataši po prvi put je smanjena u zadnje 3 godine, i to za 1,7 posto. Njihovo ukupno bogatstvo sada vrijedi 32,3 bilijuna dolara.

Usprkos ovim saznanjima, i dalje se očekuje rast broja ultrabogatih. Predviđa se da će se njihov broj povećati na oko 353.550 osoba u 2023. kada bi njihovo ukupno bogatstvo, prema istom predviđanju, trebalo iznositi 43 bilijuna.

Zanimljivo je da je sada veći udio "self-made" ultrabogataša nego ikada prije. Čak 68 posto ultrabogataša potpuno je zaradilo svoje bogatstvo tijekom života, 24 posto je dijelom naslijedilo i dijelom zaradilo, a samo 8 posto njih su svoja bogatstva u potpunosti naslijedili.

Svih sedam svjetskih regija doživjelo je pad vrijednosti imovine ultrabogataša, a najveći pad zabilježen je za 7 posto u Latinskoj Americi i Karibima. Neto vrijednost je pala u Aziji po većoj stopi nego u Sjevernoj Americi i Europi.

Najviše novih ultrabogataša lani je bilo na Bliskom istoku, a nešto slabije povećanje broja ultrabogatih zabilježeno je u Europi i Sjevernoj Americi. Ostale 4 regije zabilježile su smanjenje broja ultrabogatih osoba, a najveće je smanjenje u Latinskoj Americi i Karibima (6%).

Najviše ultrabogatih pojedinaca i dalje živi u SAD-u. U toj je državi ukupno smješteno 31 posto svjetske ultrabogate populacije. Na drugom je mjestu Kina s 9 posto, a treći je Japan sa 7 posto.

Oko 19 posto ultrabogatih živi u jednom od 10 gradova. New York je lani preuzeo vrh te ljestvice od Hong Konga koji je pao na drugo mjesto. Hong Kong je i dalje grad s najvećom koncentracijom ultrabogataša: 1,4 tisuće ultrabogatih na milijun stanovnika.

Među državama najveća je koncentracija ultrabogatih u Švicarskoj, a slijede Luksemburg i Singapur.

Žene sada čine 15 posto ukupne populacije ultrabogatih, što je najveći udio žena u ovoj populaciji otkad se istraživanje provodi. Ukupno oko 39.000 žena u svijetu posjeduje imovinu vrijednu 30 mil. dolara ili više.

 

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: