Uspjeh Jeffa Bezosa je dokaz da slobodno tržište nagrađuje hrabre

25.11.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
3


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Pogledajte kako ekonomistica podučava političarku o razlici u plaći između muškaraca i žena
Velika država (opet) razočarala ljubitelje velike države
Jadranka Kosor osudila ponašanje Dodikove policije. A kakva je bila njena vlada prema prosvjednicima? (video)
Otpor uvođenju novog poreza NIJE otpor prema nužnim reformama
Dvije zemlje s najboljim školskim sustavom - zanimljivosti i suprotnosti
Titoljupci su zadnji koji imaju pravo nekoga prozivati zbog šutnje o pedofiliji
Aktivizam ili idiotizam?
[ANKETA] Izaberite najgoreg ministra u Plenkovićevoj vladi
Europska liberalna grupacija promijenila svoje ime; evo zašto...
Ovo je najpravedniji način dodjele EU poticaja privatnim tvrtkama
Vjeruje li još itko ozbiljno da će primati mirovinu od države?
6 glavnih razloga zašto naše ulice i trgovi ne bi trebali nositi ime po Titu
SAD: Drugi amandman spašava 400.000 života godišnje
Liberali žele Bakića za predsjednika, ali Bakić ne želi (još) u politiku. Evo koga će podržati...
Zlatno doba Nizozemske Republike: Kako je nastao srednji sloj u Europi
Branimir Bunjac - nepresušni izvor lažnih vijesti
Poslodavac im daje svoje vrijeme i znanje, porezni obveznici plaćaju, a oni prosvjeduju
Vlada će se u 2020. obračunati s najvećim hrvatskim neprijateljima - radom i zaradom
Macron je zbog Pariškog sporazuma ugrozio provedbu reformi javnog sektora i tržišta rada
Treba li se Josipović ispričati zbog komentara o katoličkoj džamahiriji?

Uspjeh Jeffa Bezosa je dokaz da slobodno tržište nagrađuje hrabre


PIŠE Mario Nakić

Američki poduzetnik, vlasnik Amazona i Washington Posta, Jeff Bezos postao je najbogatiji čovjek svijeta. S procijenjenom neto vrijednošću u visini 91 milijarde američkih dolara, Bezos je pretekao dosadašnjeg lidera Forbesove liste najbogatijih ljudi na svijetu, osnivača Microsofta Billa Gatesa.

Uspjeh Jeffa Bezosa je još jedan dokaz da je slobodnotržišni kapitalizam najpravedniji ekonomski sustav koji postoji jer nagrađuje trud, mudrost, hrabrost i odricanje. Bezos nije naslijedio nikakvo bogatstvo, baš poput Gatesa on je "self-made" milijarder. Ništa mu nije poklonjeno, sve je izgradio od nule.

Jeff Bezos je rođen 1964. godine u Albuquerqueu (Novi Meksiko, SAD). Majka mu je bila tinejdžerka kad ga je rodila. Nakon godinu dana rastala se od Jeffovog biološkog oca i udala za kubanskog imigranta. Jeff je još kao dijete pokazivao veliki interes u elektroniku. Obožavao je "Ratove zvijezda" te je stalno nešto radio u roditeljskoj garaži i oko kuće. Kao tinejdžer se preselio s ocem u Miami gdje je razvio ljubav za računala. U srednjoj školi je pokrenuo svoj prvi posao, "Dream Institute", edukacijski ljetni kamp za osnovnoškolce.

Diplomirao je računalnu znanost i električki inženjering 1986. godine na sveučilištu Princeton. Odmah nakon diplome zaposlio se u Wall Streetu gdje je promijenio tijekom godina nekoliko brokerskih tvrtki. Godine 1990. postao je najmlađi dopredsjednik investicijske firme D.E. Shaw gdje je upoznao svoju suprugu Mackenzie.

Iako je već izgradio dobru karijeru i imao odličan posao, Bezos se odlučuje na vrlo riskantan potez 1994. godine. Daje otkaz, seli se u Seattle i pokreće prvu internetsku knjižaru. Ured je otvorio u svojoj garaži gdje je skupa s prvim zaposlenicima počeo razvijati software. Proširili su se na cijelu dvosobnu kuću i pokrenuli Amazon 1995. godine. Prvih 6 godina, do 2001. Amazon nije poslovao s dobiti, što znači da se Bezos zaduživao kako bi nastavio raditi i ulagati u posao za koji nije bilo garancije da će ikada uspjeti. U to vrijeme, podsjetimo, čak su neki "stručnjaci" poput Paula Krugmana predviđali da će "internetska trgovina potpuno propasti". Ali, Jeff Bezos je odlučio slušati svoje srce, a ne lažne ekonomske stručnjake.

Sve mu se isplatilo. Danas je Amazon vodeća kompanija ne samo za prodaju knjiga, nego općenito prodaju svega što vam može pasti na pamet, a može se poslati. U isto vrijeme Amazon je zaslužan za povoljne cijene, što znači da nam je svima učinio veliku uslugu. Godine 2013. bacio se i u medije kupivši Washington Post za 250 milijuna dolara. Zahvaljujući rastu vrijednosti njegove firme Amazon, Bezos je dospio na sam vrh liste najbogatijih.

Bez slobodnog tržišta Bezos ne bi uspio. Da su države postavile tarife i regulacije na međunarodnu internetsku prodaju, da je SAD prije 20 godina imao propise kakve danas ima Hrvatska o minimalnim uvjetima i zaštiti na radu, Bezos ne bi uspio. Da su ga gušili porezima, nikada ne bi uspio. Bezosov uspjeh, kao i svakog drugog "self-made" milijardera, temelji se na postulatima poduzetništva na slobodnom tržištu i dokazuje da slobodno tržište nagrađuje one koji su prvenstveno dali nešto građanima, cijelom čovječanstvu. Bezos nam je omogućio lakšu i povoljniju kupovinu što je direktno utjecalo na poboljšanje životnog standarda ljudima diljem svijeta.
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: