Putinova kritika liberalizma nije ništa novo. Isto su govorili Lenjin i Mussolini

28.6.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
4

Svi svjetski mediji prenose Putinovu izjavu u kojoj napada liberalizam. Samo što on nije učinio ništa originalno niti novo...
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Je li korona opasnija od gripe? Evo što kažu podaci HZJZ-a
Kontrola cijena stanarine u Berlinu doživjela fijasko
Tegnell odgovorio zašto se nije uspaničio kad su Švedskoj prognozirali 85.000 umrlih
Ovoj vladi ne treba rekonstrukcija nego potpuna dekonstrukcija
Istraživanje: Zatvaranjem ugostiteljskih objekata povećava se rizik od širenja zaraze
61% Amerikanaca podržava legalizaciju marihuane - dvostruko više nego 2000.
Civilna zaštita poplavljena lažnim dojavama o kršenju mjera: ʼTo nam oduzima vrijeme i energijuʼ
Bizaran slučaj u Vukovaru: Dvojica napala jednoga, on se obranio. Sad je u zatvoru, a njima samo prekršajna prijava
13 najpoznatijih self-made superbogataša koji nikada nisu diplomirali
Ovako je pisao Mises o prohibiciji alkohola i droga 1927.
Veljačina retorika se bazira na rasizmu, seksizmu i nepoznavanju materije seksualnog i rodnog nasilja
Porota za 9 min. oslobodila krivnje čovjeka optuženog zbog puštanja pjesme ʼF- tha Policeʼ pred policajcem
Dok se drugovi u Hamburgu bore s kapitalizmom, hrvatski proleteri šute
Otvoreno pismo Vijeću Europe: Imamo mi još boljih kadrova, uzmite ih sve!
Najnovija ludost u borbi protiv debljine: UN traži oporezivanje šećera
Index je opet skrenuo full retard pa pomaže Al Jazeeri u širenju lažne vijesti
Ljevičari zahtijevaju da Trump i HDZ preuzmu kontrolu nad Facebookom
Nema pljačke, pronevjere, krvi, prostakluka ni kukanja. Dakle, nije zanimljivo...
Trst je naš!
Za lošiju Nutellu krivi su Hrvati u Njemačkoj

Putinova kritika liberalizma nije ništa novo. Isto su govorili Lenjin i Mussolini

Svi svjetski mediji prenose Putinovu izjavu u kojoj napada liberalizam. Samo što on nije učinio ništa originalno niti novo...
PIŠE Mario Nakić

Mediji su danas prenijeli izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina o liberalizmu. Financial Times je objavio cijeli transkript razgovora s Putinom, možete ga pročitati ovdje. Putin je govorio o međunarodnim odnosima Rusije s SAD-om, Velikom Britanijom i drugim zemljama, situaciji u Siriji, njegovim stavovima o Sjevernoj Koreji i Venezueli, aktualnim ekonomskim problemima u njegovoj zemlji i...well, o navodnoj propasti liberalizma.

Krenimo s izjavama o liberalizmu. Primijetit ćete da je Putin tijekom istog razgovora nabacao nekoliko standardnih klišeja.

Imigracija i "liberalna ideja"

"Moramo stalno imati ovo na umu. U Rusiji nikada ne smijemo zaboraviti da je svrha postojanja bilo koje vlade da kreira stabilan, normalan, siguran i predvidljiv život za ljude i da radi za bolju budućnost. Postoji i takozvana liberalna ideja, koja je nadživjela svoju svrhu. Naši zapadni partneri priznaju da neki elementi liberalne ideje, poput multikulturalizma, više nisu održivi.

Kada je došao problem migracije, mnogi su priznali da politika multikulturalizma nije učinkovita i da se interesi domaćeg stanovništva trebaju uzeti u obzir."

Na pitanje je li njemačka kancelarka Angela Merkel pogriješila, Putin je odgovorio potvrdno.

"Učinila je kardinalnu pogrešku. Trumpa se može kritizirati zbog želje da izgradi zid na granici s Meksikom. Može se reći da je pretjerao. Da, moguće da je. Ali morao je nešto učiniti u vezi s prolazom imigranata i narkotika.

Nitko ne čini ništa. Kažu da je to loše. Recite mi, što onda treba učiniti? Nitko ne predlaže ništa drugo. Ne kažem da treba izgraditi zid ili da se carine povisuju za 5 posto godišnje, ali nešto treba učiniti. On barem traži neko rješenje.

Proponenti liberalne ideje ne čine ništa. Oni kažu da je sve dobro, da je sve kako bi trebalo biti. Ali, je li stvarno? Sjede u svojim udobnim uredima dok oni koji se suočavaju s problemom svakodnevno u Teksasu ili Floridi nisu sretni jer će uskoro imati svoje probleme. Misli li itko na njih?

Ista stvar se događa u Europi. Razgovarao sam s mnogim kolegama, ali nitko nema odgovor. Kažu da ne smiju ići s tvrdim politikama iz različitih razloga. Kojih? Samo zato. Mi imamo, kažu, zakone. Pa promijenite zakon!

I mi imamo nekoliko sličnih problema. Imamo otvorene granice s bivšim sovjetskim republikama, ali njihovo stanovništvo barem priča ruski. Vidite li što želim reći? Osim toga, Rusija je poduzela mjere koje će riješiti tu situaciju. Sada radimo sa zemljama iz kojih dolaze imigranti, podučavamo ruski jezik u njihovim školama i također radimo s njima u Rusiji. Pooštrili smo zakone da bismo pokazali kako imigranti moraju poštivati naše zakone, običaje i kulturu.

Drugim riječima, i mi imamo slične probleme, ali barem radimo na njihovom rješavanju dok liberalna ideja pretpostavlja da ništa ne treba činiti. Imigranti mogu ubijati, pljačkati i silovati jer su njihova prava zaštićena. Kakva su to prava? Svaki kriminal treba biti kažnjen.

Tako da je liberalna ideja zastarjela. U sukobu je s interesima velike većine stanovništva ili, ako želite, s tradicionalnim vrijednostima."

Iako Putin ima neke razumne argumente (ili ih se barem tako trudi pokazati) i masovna imigracija milijuna ljudi bez dokumenata i razumnog obrazloženja uistinu može stvoriti (i stvorila je) neke velike probleme, no oni nisu nešto s čime se liberalno društvo ne može nositi i premostiti. Merkel je pogriješila, granice su sada učvršćene i radi se na rješavanju problema koji nije ni približno takav kako ga Putin pokušava prikazati.

Njegova izjava da prema liberalizmu imigranti "mogu pljačkati, ubijati i silovati jer su im zaštićena prava" nije točna. Svaki kriminalac (a pljačka, ubojstvo i silovanje se smatraju teškim kaznenim djelima u zakonima svih zapadnih zemalja) bit će procesuiran od pravne države, bez obzira na njegov status, bio imigrant ili ne. To je teška relativizacija liberalizma i zapadne civilizacije. Ako neka država lakše propušta imigrante zato što njeni stanovnici to žele (npr. Švedska), to ne znači da tamo možeš ubiti i silovati te proći nekažnjeno. Mislim da je to Putinu itekako jasno, ali ovo je način njegove propagande koju često slušamo i od desnih ekstremista diljem Europe.

Druga Putinova laž je da liberalna politika nije u interesu velike većine stanovništva kojoj navodno smetaju liberalne ideje. To naprosto nije točno i može se provjeriti vrlo lako. Istraživanja Pew Researcha pokazuju da u većini zapadnih zemalja velika većina stanovništva gleda pozitivno na imigrante.

Konkretno, u Kanadi 68 posto stanovništva smatra da imigranti čine njihovu zemlju snažnijom, u Australiji 64 posto, u UK i Švedskoj 62 posto, u Japanu, SAD-u i Njemačkoj 59 posto, u Španjolskoj i Francuskoj 56 posto, a u Nizozemskoj 50 posto. Imigraciji se protivi većina Izraelaca, Poljaka, Rusa, Talijana, Grka i Mađara. Zanimljivo, udio stanovnika većih europskih država koji imaju pozitivan stav o imigrantima POVEĆAO se od 2014. do 2018. godine; u Španjolskoj za 9, u UK za 10, a u Francuskoj za 11 postotnih poena.

Ali to što Putin govori često čujemo i u desničarskim krugovima u Hrvatskoj. Oni iz nekog razloga misle da njihovi osobni stavovi pokazuju stav većine stanovništva. Vjerojatno gledaju ovako: "Ja sam Hrvat katolik, a statistički velika većina stanovništva Hrvatske se izjašnjava kao Hrvati katoličke vjeroispovijesti. Svi Hrvati katoličke vjeroispovijesti imaju negativan stav o drugim nacionalnostima i religijama...". Samo što je to, naravno, kriva pretpostavka. Ako je netko Hrvat katolik, ne znači da mora biti i nacionalist, ultrakonzervativac i ksenofob. Većina nije takva, što znači da vaši osobni stavovi NE reflektiraju stav većine.

Treće, njegovo mišljenje da je liberalizam zastario također nije ništa originalno niti novo. To su ponavljali protivnici liberalizma kroz posljednjih 100 godina, svaki put kad su mračne antiliberalne sile htjele preuzeti moć. Komunistički revolucionar Vladimir Lenjin je u razdoblju od 1905. do 1914. napisao niz eseja u kojima proglašava liberalizam zastarjelim konceptom te ga optužuje za sve probleme radničke klase. Konkretno, u eseju "Marksizam i reformizam" (1913) piše: "Liberalna buržoazija nudi reforme jednom rukom, a drugom uzima od radnika...koristi reforme da bi porobila radnike, podijelila ih u posebne grupe i nastavila ropstvo plaćama." Liberalizam je kriv, dakako.

Desetak godina kasnije talijanski fašistički vođa Benito Mussolini bio je još konkretniji u osudi liberalizma za lošu situaciju radništva. Naravno, i njemu je to bio samo izgovor za preuzimanje potpune kontrole. Kad je 1925. godine zabranio rad svim političkim strankama osim svoje, izjavio je da je liberalizam "poraz osobnih sloboda" te da je "iznevjerio radnike Italije" i došao do "kraja svoje povijesne zadaće" (Basch: "The Fascist: His State and His Mind", 1937).

To je bilo zanimljivo, vrlo vješt manevar da se prikrije vlastito kriminalno ponašanje. Naime, Mussolinijevi ilegalni batinaši pretukli su nasmrt zamjenika predsjednika Socijalističke stranke Italije, na ulici usred bijela dana. Njihova premlaćivanja raznih političkih aktivista bila su u to vrijeme svakodnevica, ali kad su to učinili visokom državnom dužnosniku i članu parlamenta, problem je postao ozbiljan. Kompletna opozicija, koja je uključivala liberale i sve lijeve stranke, iz prosvjeda je napustila parlament, ali Mussolini je to shvatio kao poticaj da može napokon proglasiti diktaturu. U javnosti, prikazao je oporbu kao kočnicu napretka Italije, a sve loše u zemlji svalio na liberalizam iako je prethodne 4 godine bio s liberalima u koaliciji. Godinu dana kasnije, 1926. u govoru pred mnoštvom u Milanu na godišnjicu Marša na Rim, Mussolini ističe:

"Tijekom godina liberalnog režima, radnici su gledali na državu sa zgražanjem. Bili su izvan nje, odbačeni i smatrali su državu svojim neprijateljem svakog sata i dana. Danas nema zaposlenog Talijana koji ne želi biti dio korporativne federacije, koji ne želi biti živi atom u toj velikoj, rastućoj, živoj organizaciji - nacionalnoj korporativnoj fašističkoj državi."

Dakle, Putinovo optuživanje liberalizma, bilo za stvarne nedaće "običnog čovjeka" ili pretjerane i izmišljene probleme, nije ništa novo. U povijesti su to koristili svi ljubitelji totalitarizama. Ne kažem da je Putin totalitarist, to ne mogu sa sigurnošću tvrditi, ali očito voli napadati liberalizam koji je svih ovih godina jedini stup jednakosti i ljudskih prava za sve.

O LGBT pravima

"Ne želim nikoga uvrijediti, jer mi smo već optuženi za navodnu homofobiju. Ali mi nemamo problema s LGBT osobama. Bože sačuvaj, neka žive kako žele. Ali neke stvari su za nas previše.

Sada tvrde da dijete može igrati ulogu pet ili šest različitih rodova. Ne mogu reći ni koji su to rodovi, nemam pojma. Neka svatko bude sretan, nemam problem s time. Ali to se ne smije dozvoliti, da zasjeni kulturu, tradiciju i tradicionalne obiteljske vrijednosti milijuna ljudi koji čine stanovništvo."

Opet ista stvar kao s imigrantima. Pretjerivanje. Ne poznam nikoga čija djeca imaju pet rodova. A vi? Jeste li čitali vijesti u bilo kojem ozbiljnom mediju da takve obitelji postoje? OK, neću isključiti mogućnost da u EU koja ima pola milijarde stanovnika nema neka "uvrnuta" obitelj negdje. OK, i da postoji, kakva je to prijetnja tradicionalnim vrijednostima, što god to značilo?

Ravnopravnost građana nije u suprotnosti s tradicionalnim obiteljskim vrijednostima, što je vrlo lako i dokazati. Na referendumu u Irskoj, zemlji poznatoj po tradiciji i kršćanskoj većini, dvotrećinskom većinom je izglasana bračna ravnopravnost za LGBT parove. Zašto bi irski katolici glasali za ravnopravnost gejeva ako bi to ikako ugrozilo njihove vrijednosti? Međutim, ako pod "tradicionalne vrijednosti" ubrajate homofobiju i nejednakost pred zakonom, onda vas liberalizam ugrožava.

O crkvi

"Religija treba imati svoju važnu ulogu također. Ne smije biti gurana iz kulturnog prostora. Rusija je pravoslavna kršćanska nacija, a uvijek su postojali problemi između pravoslavlja i katoličkog svijeta. Zato ću sada reći nešto o katolicima. Postoje li problemi u Katoličkoj crkvi? Da, ali ne smije ih se preuveličavati i koristiti za uništavanje same Rimokatoličke crkve. To se ne može učiniti.

Ponekad mi se čini da liberalni krugovi koriste te elemente i probleme u Katoličkoj crkvi kao oruđe za uništavanje same Crkve. To smatram nepravednim i opasnim.

Dobro, jesmo li zaboravili da je svijet utemeljen na biblijskim vrijednostima? Čak i ateisti, kao i svi ostali u ovom svijetu. Ne moramo razmišljati svakodnevno o tome, ići u crkvu i moliti, pokazivati da smo predani kršćani, muslimani ili židovi. Međutim, duboko u nama moraju postojati fundamentalna humana pravila i moralne vrijednosti. U tom smislu, tradicionalne vrijednosti su stabilnije i važnije za milijune ljudi od ove liberalne ideje koja je, po mojem mišljenju, prestala postojati."

Moram se složiti s Putinom u jednome. Zaista postoje pojedinci - među političarima, novinarima i aktivistima - koji koriste pojedine loše elemente ili događaje unutar Katoličke crkve u svojoj borbi PROTIV same Crkve. Ali to nije "liberalna ideja". To ne rade liberali, to rade radikalni ljevičari.

Liberalna ideja je vjerska sloboda i sekularnost. Liberalizam se ne miješa u unutarnje probleme bilo koje crkve, liberalizam samo želi da nijedna vjerska institucija ne krši građanska prava ljudima koji nisu njeni članovi i da svoju vjeru ne nameće prisilno nikome. To je sve što liberalizam želi od religije. A samo postojanje religija iz liberalnog gledišta nije nikakav problem, liberalizam i religije mogu ići zajedno i nisu međusobno suprotstavljeni.

Međutim, što se tiče izjave da je svijet utemeljen na "biblijskim vrijednostima", to je neistina. Prvo, što su biblijske vrijednosti? Je li to samo 10 Božjih zapovijedi i 7 smrtnih grijeha ili cijela Biblija? Možemo cherry-pickati samo pozitivne stvari pa ćemo zaključiti da su današnji pozitivni zakoni u skladu s Biblijom. Istina, ne smije se ubiti drugog čovjeka, nije moralno prevariti bračnog partnera/partnericu, zabranjeno je i duboko nemoralno krasti tuđe stvari itd. Mnogo toga u Bibliji je dio našeg zapadnog moralnog koda. Ali ako bismo i danas živjeli po "biblijskim vrijednostima", imali bismo robove (ili bismo mi bili robovi - birajte), žene ne bi imale jednaka prava itd.

I puno važnije, moralni zakon koji je govorio da se ne smije fizički napasti drugu osobu, da se ne smije ubijati, da se ne smije krasti tuđe stvari itd. postojao je u našoj civilizaciji i puno prije Biblije. Postojali su i pisani zakoni s takvim kodom najmanje 1.750 godina prije Krista.

Nemojte me krivo shvatiti, ja vjerujem da danas mnogi građani, možda čak i većina, živi po kršćanskim vrijednostima, i to prvenstveno zahvaljujući crkvenom nauku. I to je dobro. Ako vjera i Crkva čine ljude dobrima i da poštuju prava drugih ljudi, to je pohvalno i drago mi je zbog toga. Ali reći da svi, pa i ateisti, žive po istom tom, crkvenom nauku, je jednostavno glupost i pokazuje koliko osobe koje takvu teoriju promiču imaju malo ili ništa poštovanja prema ljudima koji ne dijele njihovu vjeroispovijest. I to rade mahom oni koji zahtijevaju poštovanje prema svojoj religiji.

Na kraju se ipak djelomično povlači: i "liberalna ideja" treba postojati

"Znate, čini mi se da čisto liberalne ili čisto tradicionalne ideje nisu nikada postojale. Vjerojatno su postojale jednom u povijesti čovječanstva, ali sve vrlo brzo završava u zastoju ako ne postoji raznolikost. Sve postaje ekstrem na jedan ili drugi način.

Različite ideje i različita mišljenja trebaju imati šanse postojati i manifestirati se, ali u isto vrijeme interes opće javnosti, onih milijuna ljudi i njihovih života, nikada ne smije biti zaboravljen. To se ne smije previdjeti.

Onda, mogli bismo izbjeći najveće političke probleme. To se odnosi i na liberalnu ideju. To ne znači - mislim da prestaje biti dominantni faktor - da ona mora biti odmah uništena. Taj pogled na stvari, ta pozicija također treba biti tretirana s poštovanjem.

Oni ne mogu jednostavno diktirati nešto nekome kao što su pokušavali tijekom proteklih desetljeća. Diktat se može vidjeti posvuda: i u medijima i u stvarnom životu. Osuđuje se samo spominjanje nekih tema. Ali zašto?

Iz tog razloga, nisam fan brzog ušutkavanja, zatvaranja ili ukidanja bilo čega, slanja u zatvor. Naravno da nisam. Ni liberalna ideja ne može se uništiti; ona ima pravo postojati i trebala bi čak biti podržana u nekim aspektima. Ali ona ne može više biti dominantan faktor. Molim vas."

Ovo je baš tipični rant tipičnog desničara koji je popizdio zbog toga što Ustav jamči svakom građaninu jednaka prava kao i njemu. Diktat. Kakav diktat, pobogu? Ako je pravo LGBT osobe na brak diktat prema bilo kome, onda je liberalizam diktatorska ideja. Ako je zaštita građanskih prava svakoga, bez obzira na dob, spol, rasu, etničku pripadnost, bilo što, ako je to "diktat", onda je Putin u pravu.

Ali mislim da je jasno kako je ovdje opet iskoristio pogrešne premise da bi došao do zaključka koji odgovara njegovoj dogmi. Izokretanje stvari: prikažimo slobodu kao diktaturu pa ćemo moći ukinuti slobodu i proglasiti diktaturu. Tako nekako.

 

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!
Liberal nije komercijalni portal, ne financira se korporativnim oglašavanjem niti iz državnog proračuna. Jedini način da ostanemo politički i ekonomski neovisni je uz tvoju pomoć. Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.
VIŠE IZ RUBRIKE:
LJUDSKA PRAVA
POLITIKA
SVIJET
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i programer. Osnivač Liberala. Voli pisanje, filozofiju, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Web shop
PRIKAŽI VIŠE
Pretraži Liberal
Unesite pojam koji želite pretražiti
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Udruga "Liberal.hr"
O UDRUZI | UČLANI SE | DONIRAJ

PODRŽITE LIBERAL.HR:

IBAN za donacije: HR5923900011101229527
Model plaćanja: 00, poziv na br. primatelja: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: