Zadranin s krivotvorenim tablicama je prevarant i nikakva 'Objava' ga ne može opravdati

24.7.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
3


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Vučetić savršeno opisao ironiju nacionalizma u Hrvata: ʼBore se za mitsko hrvatstvo, a zastupaju mitsko srpstvoʼ
Hrvati imaju dva fetiša: zabrane i blagajnice u trgovačkim centrima
Jedan od njih dvojice ne govori istinu. Pogodite tko...
Amerikanci zbog poreza masovno sele iz Kalifornije i Illinoisa u Teksas
Zašto Amerikanci nisu odgovarali pred međunarodnim sudom, a Hrvati jesu?
Boom! Većina američkih muslimana sada podržava gay brak
Bezvremenske lekcije: M. Friedman objasnio zašto je privatni sektor efikasniji od države
Plenković je u pravu, HDZ je stvarno zadužio Hrvatsku, a ovi grafikoni to dokazuju
Hrvatski zakon još uvijek diskriminira istospolne parove
Provjera istinitosti: ʼHrvatska nema dovoljno policajaca, oni su potplaćeni i sve ih je manjeʼ
SDP propušta priliku pozicionirati se kao prava alternativa vladajućoj politici
Sekularnost države nije pitanje zbog kojeg bismo se trebali dijeliti
Unutarstranački sukob u HDZ-u nije svjetonazorski
Plenković pokušava kopirati Kolindu, ne ide mu
Stižu muški seksualni roboti: ʼDolaze u svim bojama i veličinama, nebo je granicaʼ
Prije rezanja PDV-a treba reformirati upravu i smanjiti javnu potrošnju
Zbog čega su braniteljske udruge rastrošnije i manje potrebne od drugih?
Zašto antiteizam nije kompatibilan s liberalizmom
Zdravstvena agencija brisala dijelove izvještaja o glifosatu da bi mogla zaključiti da je opasan
Svjedočanstva preživjelih: Što su pankeri u Kubi morali napraviti da ih policija pusti na miru

Zadranin s krivotvorenim tablicama je prevarant i nikakva 'Objava' ga ne može opravdati


PIŠE Mario Nakić

Članak Slobodne Dalmacije o čovjeku iz Zadra koji je potpisivanjem nekakve "Objave" raskinuo "sve veze s državom" podigao je dosta prašine u javnosti. Osim što su novinari od toga napravili jako pozitivnu priču, dobar dio javnosti je dočekao ovakav "građanski neposluh" s oduševljenjem ili čak odobravanjem.

Ukratko, čovjek je odjavio svoj automobil, vratio službene registarske pločice policiji i na njega postavio svoje koje je izradio po svojoj želji. Sastavio je i potpisao tzv. "Objavu" nakon čega je uvjeren da zakoni ove države za njega više ne vrijede. To opravdava time što je on "živi čovjek koji sebi vraća suverenitet". Novinar Slobodne u tome vidi "vjerojatno najveći oblik građanskog otpora u Hrvatskoj" koji "nije izveden naprečac, već je dio dobro razrađenog plana temeljenog na univerzalnom ljudskom pravu živog čovjeka".

Zadranin se jako ljuti na policiju koja ga je godinu dana puštala da vozi s krivotvorenim tablicama i vjerojatno neosiguranim automobilom tek nakon što su ga uhvatili prilikom, kako novinar Slobodne kaže, "benignog prekršaja" - vožnje u suprotnom smjeru - pa je zaradio prekršajnu i kaznenu prijavu. Najavljuje tužbu protiv policajca koji ga je priveo. Smatra da policajac nije imao nadležnost da ga zaustavlja i kazni.

Kod tog dijela mi je već bilo jasno da čovjek ne razumije kako civilizacija funkcionira. Ako već želi "raskinuti sve veze s fiktivnom državom", onda ne bi trebao koristiti posjed te države, a to su ceste, na primjer. Dok si na tuđem posjedu, moraš se pridržavati vlasnikovih pravila. Toliko je jednostavno! Prema tome, nikakva "Objava" ga ne može izvući - ili bar ne bi trebala u pravnoj državi. Ali, budući da kod nas pravna država baš i ne funkcionira, možda se čak i izvuče. Jer da funkcionira, bio bi priveden čim je javio policiji da je na automobil postavio vlastite pločice i da raskida sve veze s državom te da nastavlja koristiti prometnice.

Njegov prekršaj nije nimalo benigan. Čovjek je vozio jednosmjernom ulicom u zabranjenom smjeru. Prema njegovim riječima, u automobilu je bila i njegova baka. Dakle, ugrozio je i tuđe živote. Da je naišlo vozilo iz suprotnog smjera, vjerojatno bi nastradalo još nevinih ljudi, a da ne pričam o tuđoj imovini.

Priča o "fiktivnoj državi" ne drži vodu. To su anarhističke priče koje se u praksi mogu pokazati jako opasne i destruktivne. Država mora postojati, ona je organizacija društva koju je F.A. Hayek opisao kao "jedno od najvećih izuma u povijesti čovječanstva". Naravno, naša država često krši ljudska prava lošim zakonima, pravosuđem i politikom, ali zato se trebamo boriti da postane bolja i da se opseg njenog djelovanja svede na što manju, onu najnužniju mjeru. Inače sam protiv pretjeranog djelovanja državnog aparata, ali u ovom slučaju državni aparat je zakazao svojim nedjelovanjem punih godinu dana!

Ovo nije način borbe protiv prevelike države i autoriteta, ovo što je Zadranin učinio je samo način kako zaobići pozitivne zakone i prevariti društvo. Ne državu, nego svoje susjede koje može ugroziti sudjelujući u prometu na javnim cestama s možda neispravnim i neosiguranim automobilom, praveći se da imaš pravo kršiti prometne propise.

Naravno, uz to nije propustio filozofirati pa je izvalio nekoliko neviđenih gluposti - kako današnja civilizacija i globalizacija "vodi u kaos i ratove" (21. stoljeće je zasad stoljeće s uvjerljivo najmanje ratova u povijesti čovječanstva) i da se "sve svodi na poslovanje". Čovječe dragi, nitko tebe ne tjera da posluješ. Nijedan državljanin RH nije prisiljen "poslovati". Možeš sjediti kod kuće i ništa ne raditi i bez te "Objave". Na kraju, ne mogu vjerovati kakve gluposti naši mainstream mediji objavljuju u pozitivnom svjetlu i što naša javnost može progutati.
VIŠE IZ RUBRIKE:
LJUDSKA PRAVA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: