Zamislite da je Hrvatska 1990-ih pošla u smjeru slobodnog tržišta

5.11.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
4
Više od iste autorice
Škola je i odgojna ustanova. Do koje mjere je institucionalni odgoj djece prihvatljiv?
Dok upiremo prstom u ʼnjihʼ, nemamo hrabrosti priznati da je problem u nama
Kuhanje žabe: Kako nam država oduzima osobne slobode
Kad ne funkcionira, daj još više istoga!
Paranoja i senzacionalizam: Koliko je Zadranima trebalo da se bace u lov na sotoniste kojih nema
Pogled iznutra: Školstvo će propasti ako se ne svede u realne financijske okvire
Preporučeno za vas
Huić: Sindikati koriste potplaćene medicinske sestre za povećanje plaće uhljebima koji samo rade štetu
Feministička kolumnistica napustila Guardian nakon članka u kojem tvrdi da ženu definira spol, a ne osjećaj
Ovo nije humano: Beljak htio ispasti faca, Plenkovićev ministar ga uništio...
Huić o ideji da država uloži još 10 mlrd. kn u Uljanik: ʼTo bi sj*balo javne financijeʼ
Ako Vlada pomogne Uljaniku, morat će i svima ostalima
Autori South Parka maestralno se ʼzahvaliliʼ kineskim cenzorima zbog zabrane njihove serije
Mit o izumiranju socijalne države, 2. dio: Razvijene države povećavaju poreznu presiju
Porezna uprava smislila nove načine da privatnicima zagorča život. Ako je ovo ʼrasterećenjeʼ...
Obersnel ljut što više ne može reketariti taksiste
Hrvatska ima veći udio žena u poduzetništvu od Švedske, Njemačke i Švicarske
Porezni obveznici traže od države da transparentno objavi sva jamstva kojima su političari zadužili građane
Digitalni porez nema veze s pravdom i neće pogoditi velike korporacije nego male biznise i startupe
Plenković se kiti tuđim perjem i busa u prsa dok Hrvatska zaostaje
Sveta Nedelja ukida naknadu za taksiste i smanjuje paušal u turizmu na zakonski minimum

Zamislite da je Hrvatska 1990-ih pošla u smjeru slobodnog tržišta

Zamislite da živite u Hrvatskoj, koja je nakon što je vratila područja okupirana u ratu, stvari postavila na osnovu pozitivnih iskustava razvijenog svijeta.

Prvo je provela transparentnu i poštenu privatizaciju SVE do tada društvene imovine koja je bila sposobna poslovati. Poduzeća, stanovi, bolnice, kazališta, željeznica...U državni proračun su se slile milijarde kuna, koje su iskorištene za podizanje općeg standarda, otplatu dugova naslijeđenih od Jugoslavije i nakupljenih zbog financiranja rata. Sagrađene su autoceste, popravljene ostale ceste, ulagano je u infrastrukturu od javne koristi. Privatizirana poduzeća kupili su ljudi, poduzetnici, mali ili veliki dioničari (da, čak i stranci) koji su u to uložili pravi novac, bilo ušteđeni ili kreditni, te su počeli poslovati na tržištu. Neki su uspjeli i razvili se, neki su propali, bilo zato što su ti poslovi postali neisplativi ili zato što nisu bili dovoljno sposobni pa su njihova poduzeća u stečaju kupili drugi i nastavili uspješno poslovati.

Uveden je minimalni PDV, recimo 10 %, iz kojeg se financira neophodna uprava i institucije na državnoj razini, te porez na dohodak od, recimo, 5 % kojim se financira neophodna lokalna uprava i socijalna sigurnosna mreža za građane koji trenutno ili stalno nisu u mogućnosti zarađivati za svoj život. Doneseni su suvisli zakoni koji štite privatnu imovinu i ljudski život. Sudovi su ustrojeni na način da moraju garantirati završetak procesa u određenom broju mjeseci, a suci gube posao ukoliko im je učinak slabiji od standarda.

S dolaskom interneta, svi su javni sustavi postali elektronski dostupni i besplatni. Izdavanje bilo kakvog dokumenta, rješenja, potvrde na dohvat je nekoliko klikova mišem. Poduzeća se osnivaju nakon tih nekoliko klikova i počinju raditi. Nema minimalne plaće, nema obaveze da si vlasnik isplaćuje plaću, porez na dobit je također 5 %, jer je to dohodak vlasnika i nema nikakvih drugih nameta na poslovanje (komora, naknada, renti, doprinosa...). Izuzetno je rijetka zakonska regulacija koja nekoga može spriječiti da se bavi određenom vrstom posla, a nikako se ne odnosi na frizerke, postolare, ugostitelje...nego isključivo na kirurge, pilote i slična zanimanja.

Neki uspijevaju na tržištu, neki ne. Uspješni šire poslovanje, zapošljavaju. Ugovaraju bruto plaće s radnicima, koji pristaju na uvjete koje u tom trenutku mogu dobiti na osnovu svojih sposobnosti. Jedini raspoloživi poslovi su u realnom sektoru, kojem pripadaju i škole, bolnice, kulturne institucije...Toliko je malo posla u javnom sektoru i vrlo su skromno plaćeni, da većina izbjegava takvo zaposlenje. Zato tu rade ljudi koji žele posvetiti svoje vrijeme zajednici. Političke funkcije plaćene su iznosom koji je prosjek plaća u realnom sektoru te se tim poslom bave samo izuzetno zainteresirani ljudi, koji imaju vlastiti izvor prihoda i prvenstveno to rade iz želje za doprinosom zajednici.

Školama upravljaju njihovi vlasnici - poduzeća, vjerske zajednice, razne udruge zainteresiranih građana, a financiraju se od vaučera (kupona) koje dobivaju za svako upisano dijete te dodatnih školarina, ako tako odluče i djeluju na području gdje su roditelji za to zainteresirani. Postoje nacionalni standardi jezične, informatičke, matematičke, znanstvene i umjetničke kompetencije, koji se testiraju jednom godišnje i osiguravaju kvalitetu osnovnih škola, u kojima je nužno učenike naučiti svim osnovnim znanjima i vještinama za civiliziran život i sudjelovanje u modernoj kulturi. Nakon osnovne škole, na izboru su gimnazije i brojne strukovne škole, koje nude tečajeve, usavršavanja, zanimanja, te se učenici dobrovoljno odlučuju koje kompetencije žele steći. Je li to kuhanje, programiranje u nekom jeziku, izrada zlatnog nakita ili balet. Ta školovanja traju točno onoliko koliko je potrebno da se određena vještina savlada, a programi nisu opterećeni „općim znanjima“, jer su njih učenici već stekli u osnovnoj školi.

Škole koje ne uspiju pružiti odgovarajuće vještine i znanja svojim učenicima moraju vratiti iznos vaučera koji su dobile za tog učenika, a učenik koji ne zadovolji kriterije škole također.

Na fakultete se upisuje nakon nacionalnog testiranja, tipa državne mature, kojem mogu pristupiti svi građani koji su završili osnovno obrazovanje. Nema ograničenja, niti je država propisala tko može, a tko ne može pristupiti, niti kako će se pripremiti za to. Fakulteti, koji su također privatni, slobodno odabiru studente, na osnovu rezultata testiranja, razgovora i po ostalim vlastitim kriterijima. Nude stipendije najboljima, naplaćuju školarine, koje su tržišno uspostavljene, pa tako najbolji najviše koštaju. Studiraju osobe od 16 do 100 godina starosti, pod istim uvjetima.

Rad nije ograničen nikakvim pravilima ni zakonima. Jednostavno se zaposliti, jednostavno je dati ili dobiti otkaz. Otkaz nije nikakva tragedija, još su deseci takvih poslova na raspolaganju.

Država ne stimulira stanogradnju. Građani i obitelji samostalno odlučuju koliko i kakav životni prostor im treba pa unajmljuju ili kupuju, ovisno o preferencijama i raspoloživom dohotku. Većina odlučuje živjeti u primjerenom prostoru, a izgradnja pretjerano velikih nekretnina se shvaća kao nepotrebno opterećenje za kućni proračun, koji će smanjiti ukupnu kvalitetu života.

Kako stanovništvo većinom živi od svog rada, za koji se prima ugovorena bruto plaća, pažljivo se ulaže u mirovinske fondove i zdravstvena osiguranja, koja nude najbolje uvjete. Slobodno se mijenja fond u koji će se ulagati, na osnovu tržišnih pokazatelja. Koje su građani naučili razumjeti u osnovnoj školi.

Dobar dio stanovništva sam se zapošljava - na poljoprivredi, u vlastitim obrtima i poduzećima i time osiguravaju prihode sebi i obitelji. Neki žive bolje, neki lošije, ovisno o sposobnosti. Kad dođe do naglog prekida aktivnosti, iz bilo kojeg razloga, tu je socijalna mreža u koju se cijeli radni vijek uplaćivalo. Tu su mirovinski fondovi, zdravstveno osiguranje, osobne police osiguranja, tako da nitko nije osuđen na glad i potpunu neimaštinu.

Nakon 30-ak godina takvog načina života, svima je normalno da su odgovorni sami za sebe, ne očekuju da će se drugi pobrinuti za njihov život i potrebe. Osjećaju se zaštićeni pravednim zakonima, kriminal se kažnjava. Istodobno slobodno pomažu onima koje u svojoj okolini prepoznaju kao manje sretne ili sposobne. Dobrotvorno djelovanje je standard društvenog života, neki odlučuju dati novac svojoj crkvi, neki udruzi, neki bolnici, neki domu za nezbrinutu djecu, neki domu za starije, neki lokalnom nogometnom klubu. Neki nikome, a takav će tretman i doživjeti kad sami budu u potrebi. A neki obitelji susjeda čiju je kuću pogodio grom, pa im je izgorio krov.

Bogati su bogati, srednji sloj prevladava, nešto je siromašnih, koji mogu pokriti osnovne životne potrebe, ali nemaju dovoljno prihoda za luksuzna dobra. To se smatra normalnim i svatko se pokriva onoliko koliko mu je pokrivač dugačak.

Bogati zbog prestiža i poštovanja u zajednici filantropski pomažu kulturne institucije, bolnice, škole, fakultete. Pomažu socijalnu pokretljivost osnivanjem zaklada za talentirane u različitim područjima. Biti bogat, između ostalog, znači biti mecena. Dobrovoljno.

Zakoni reguliraju samo što je zabranjeno, a odnosi se na osnovna ljudska prava i zaštitu imovine i ugovora. Sve ostalo je dozvoljeno i pripada individualnim slobodama. Sklapanje braka, poslovanje, izražavanje mišljenja, sastav obitelji, odgoj i školovanje djece, upravljanje vlastitom imovinom i sve ostalo što nije u suprotnosti s tuđim slobodama i zakonom zaštićenim pravima.

U državi u kojoj živi samo 4 i pol milijuna stanovnika jednostavno je provesti svaku reformu. O javno bitnim pitanjima odlučuje se na referendumima. Mirovine onima koji su do 90-ih umirovljeni isplaćuju se iz javnog novca i imovine HZMO-a koja je rasprodana, dok je to potrebno. Zdravstvene usluge na razini hitne pomoći pružaju se svakom građanu, a sve iznad toga pokriva se iz vlastiog džepa i iz zdravstvenih osiguranja koja su građani izabrali. Rasprodana imovina bolnica, domova zdravlja i HZZO-a omogućila je dobru opremljenost hitne pomoći koja se financira iz prikupljenog PDV-a. Kao i policija, sudovi i profesionalna vojska nužna zbog NATO obaveza. Iznos prikupljenog PDV-a je ogroman, jer je potrošnja vrlo visoka u državi u kojoj je nezaposlenost vrlo niska. Ekonomija je zdrava i blagostanje stalno raste, jer neprofitabilni poduhvati prirodno nestaju s tržišta i zamjenjuju ih uspješniji.

Lijevi i desni stavovi su privatna stvar, i uz temeljnu zakonsku zaštitu osnovnih ljudskih prava, promoviraju se i prakticiraju na vlastiti račun. Budući su ljudi uglavnom zaposleni življenjem vlastitih života, rijetko se priklanjaju ekstremnim stavovima jer za to nemaju niti motivacije, niti vremena. Uglavnom troše svoje vrijeme na zarađivanje i trošenje svog novca na način koji najviše vole. Znaju da društvo neće dozvoliti da umru od gladi ili hladnoće, a sve ostalo što žele, slobodni su postići vlastitim sposobnostima.

Eto. Mnogi će reći, utopija, mašta se razmahala...Ja kažem, samo logične posljedice određenih izbora koje smo propustili napraviti, jer smo bili prenaivni, neuki nakon desetljeća socijalizma i previše navikli da se netko drugi za nas pobrine. Iako smo velik dio vrijednosti već izgubili lošim državnim upravljanjem našim novcem i imovinom naslijeđenom iz socijalizma, mogli bismo i danas, makar smo već u velikom zaostatku, odlučiti krenuti putem za koji su zemlje razvijenog svijeta davno dokazale da funkcionira. Možemo čak i bolje od njih, zašto ne? Ili možemo nastaviti stramputicom koja odgovara političkim elitama, crony kapitalistima i bezbrojnim parazitima koji crpe plodove rada većine poštenih građana.

Nemojmo samo reći da je tako moralo biti.

VIŠE IZ RUBRIKE:
DRUŠTVO
HRVATSKA
O autorici
Amalija Kranjec je dipl. ekonomistica, poduzetnica i profesorica strukovnih predmeta u Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi u Bjelovaru. >>VIŠE
Vezano
Rujan je za Hrvatsku bio najcrnji mjesec od početka epidemije. Tko će za to odgovarati?
Dragan Kovačević bio je u travnju Styrijin ʼHeroj kojeg Hrvatska trebaʼ i zagovarao uvođenje socijalizma
Otkad je uvela obavezne maske, Hrvatska ima 60% veću smrtnost od Švedske (i ta se razlika povećava)
Kako je karantena utjecala na suzbijanje koronavirusa u Hrvatskoj?
Zašto Hrvatska ne može biti kao Švedska? (ni u borbi protiv korone ni u svemu ostalom)
Istaknuti ideolog desnice potvrdio: Hrvatska desnica je Radnička fronta s krunicom
Raspudić kao gubitnik koji traži opravdanje za poraz u suđenju i organizatoru
Henry Hazlitt: Abeceda tržišne ekonomije
Je li trijumf Kineza na PISA testovima dokaz superiornosti komunizma?
Veza između Orwella i Hayeka
Je li slobodno tržište naudilo Čileancima?
Kako se države suočavaju s klimatskim izazovima: Oporezuju građane pa subvencioniraju zagađivače
Unatoč blagom poboljšanju, Hrvatska je na Indeksu svjetske konkurentnosti najgora članica EU
U čemu kritičari slobodnog tržišta najčešće griješe
Hrvatska je funkcionersko društvo. Ovdje ni fizički rad ni intelekt nisu na cijeni, bitna je samo funkcija...
Svijet je vjerojatno pred novom recesijom. Je li Hrvatska spremna?
Zašto CroL-u smeta slobodno tržište?
Zašto mediji prenose dezinformacije o hrvatskom i turskom turizmu koje je proširio Erdoganov fan?
Kulić obmanjuje javnost: Mit o deindustrijalizaciji Hrvatske
Mit o Hrvatskoj koja je ʼjako bogata resursimaʼ
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: