Zašto Pupovčeve 'Novosti' napadaju Nenada Bakića do samoponiženja?

21.11.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: ROMANO BOLKOVIĆ
IZVOR: FACEBOOK

Preporučeno za vas
Neka Linić uloži svoju imovinu u Uljanik!
Huić o ideji da država uloži još 10 mlrd. kn u Uljanik: ʼTo bi sj*balo javne financijeʼ
Ovo nije humano: Beljak htio ispasti faca, Plenkovićev ministar ga uništio...
OPG-ima državna agencija ne priznaje ponudu iz SAD-a jer nema pečata i PDV-a
Miletić vrijeđa našu inteligenciju ako ozbiljno misli da ćemo povjerovati u nevinost IDS-a
Ako Vlada pomogne Uljaniku, morat će i svima ostalima
Na današnji dan Vlado Gotovac održao je najbolji politički govor u modernoj hrvatskoj povijesti
Tko je Hayek?
Porezna uprava smislila nove načine da privatnicima zagorča život. Ako je ovo ʼrasterećenjeʼ...
Obersnel ljut što više ne može reketariti taksiste
Porezni obveznici traže od države da transparentno objavi sva jamstva kojima su političari zadužili građane
Digitalni porez nema veze s pravdom i neće pogoditi velike korporacije nego male biznise i startupe
Plenković se kiti tuđim perjem i busa u prsa dok Hrvatska zaostaje
Sveta Nedelja ukida naknadu za taksiste i smanjuje paušal u turizmu na zakonski minimum
Grad Dubrovnik se baca u nekretninski biznis i ugostiteljstvo, a gradonačelnik privatnicima prijeti zabranom
Europska liberalna grupacija promijenila svoje ime; evo zašto...
Vaclav Klaus: Kako smo reformirali češko gospodarstvo
Europska unija - gospodarski div između SAD-a i Kine
The Economist: Što su liberali učinili za nas?
Venezuela će nacionalizirati tvornicu žitarica koja želi prekinuti proizvodnju

Zašto Pupovčeve 'Novosti' napadaju Nenada Bakića do samoponiženja?

Robotvlasničko društvo: micro biti ili ne biti

Iako sam sebi obećao da se nikada više neću baviti tom temom, jer sam imao dojam da sam već jednom sve o njoj rekao, stalno iznova pokušavam sebi objasniti nešto što izmiče, onaj manjak koji je suvišak i zato strši, koji privlači u ovim napadima "Novosti" na Nenada Bakića pažnju do mjere da ne možemo okrenuti glavu: taj manjak smisla u sada je sasvim očito iracionalnim napadima koji "Novosti" dovode do samoponiženja suvišak je koji preostaje neobjašnjiv kako god da pokušamo shvatiti zašto to "Novosti" ustrajno, svemu unatoč čine. Čine, iako znaju što čine. A to je cinizam: ta prosvijećena laž, laž koja zna svoju neistinu, pa ipak na njoj inzistira.

Još jednom ću pokušati sebi objasniti što se zapravo događa: ne samo zašto tjednik srpske nacionalne manjine mjesecima vodi kampanju protiv Nenada Bakića, nego i to zašto se ta kampanja odvija bez obzira što srpska nacionalna manjina s njom nikakve veze nema: zašto od srpske nacionalne manjine emancipiran tjednik, koji nije to za što se izdaje i koji se izdaje svojoj svrsi usprkos, vodi neki apartan, iracionalan rat protiv robotića, micro:bitova, Bakića i digitalizacije baš kao da jer riječ o borbi protiv robotvlasničkog sustava: kao da je SFRJ akronim za Science Fiction Republic of Jugoslavija, koja je distopijski preživjela, i sada Bled-raneri „Novosti“, iluminati bivšega „Ferala“, po postapokaliptičnoj Jugovini love robotizirane kapitaliste ili sam Kapital utjelovljen u liku Robota. Tog mrskog neprijatelja oni zovu Grobot, što je ne tako daleki eho maksime: bolje grob, nego robot.

Pokušajmo dakle još jedared.

Tek početkom ove godine javnost je postala svjesna da „Novosti“ iz proračuna troše oko 4,5 milijuna kuna godišnje. Iako su podaci bili javni, nakon Zamračenja bili su zakopani u njihovim izvješćima i to nitko nije uočavao. Zanimljivo je pritom da SNV na kulturu troši samo trećinu te cifre. Kako se ta cifra objelodanila, ponašanje Novosti pažnje je postalo naročito konfliktno. Za sada je sve jasno: uvijek jedna te ista ekipa našla je novu gažu, i dok ima lovice dotle će stanovati na adresi srpske nacionalne manjine. Doduše, tu rijetko tko da je Srbin, a ako i jest, nikakve veze s potrebama te manjine nema: riječ je o sasvim etabliranim mainstream autorima, koji su eminentni članovi ovog društva, esejisti, kolumnisti, književnici, i kojima u Hrvatskoj doživotni neće nikada ništa nedostajati: sve dok je Hrvatske imat će temu, a kako proračun inherentan državi, imat će i lovicu. To je doduše neobično, da bespoštedni kritičari svega postojećeg i koječega nepostojećeg žive na državnim jaslama, ali u Hrvatskoj je to norma: ovdje se Subverzivni festival dotira novcem teledirigiranih Korporacija i kao gradska atrakcija održava u Centru po dva, tri tjedna, uz goste ex-teroriste i holivudske redateljske zvijezde što odsjedaju u Esplanadi, pa kad je već tako da od Kapitalista kupujemo i konopac o koji ga kanimo objesiti, što ne bi i ta, po samorazumijevanju „racionalna manjina“ od hrvatske države uzela novac za list koji ne radi ništa drugo nego iz broja u broj opisuje ime, lik i djele Nenada Bakića, pišući pritom u kontekstu posvemašnje denigracije Hrvatske (jeste li tamo ikada vidjeli jedan jedini tekst koji bi u Hrvatskoj vidio išta pozitivno?), i supripadajuće reafirmacije Jugoslavije i socijalizma.

U redu, shvatljivo je da je Bakić posvemašnji antipod „Novostima“ – on daje svoje novce, oni uzimaju državne itd. – no to nije dovoljno, to nije dostatno za sukob takvih razmjera.

Bakić mora „Novostima“ biti egzistencijalno važan, kad se njime bave do samouništenja. I možda je upravo u tome odgovor: da bi „Novosti“ u ovom sastavu, s ovom uredničkom politikom i s ovakvom misijom mogle opstati, potreban je Neprijatelj; Hrvatska tu sama po sebi niti je dovoljna niti je najsretniji prvi izbor: ona jest stalna lateralna žrtva, ali, kako je ovo list srpske manjine, baš kao što se podrazumijeva da je Hrvatska kriva za sve, tako je i obračun s Hrvatskom inherentan, prije implicitan nego što se eksplicite javlja kao desiderat: on je kao ponornica, stalno prisutan, tu i tamo brizne na površinu, no kao podzemna voda i kad je nevidljiv utječe na zbivanja na površini. Stoga je potreban Bakić kao alegorija Kapitala e da bi se opravdalo vlastito poslanstvo i postojanje. Zašto bi srpska manjina u Hrvatskoj listom bila protiv poduzetništva i kapitalizma, doduše, to ostaje nejasno, ili, točnije, sasvim je jasno da upravo zbog ovakve uredničke politike i misije „Novosti“ nisu list srpske manjine u Hrvatskoj, iako se kao takve proračunski dotiraju.

A da nisu list srpske manjine u Hrvatskoj svjedoči i sljedeća okolnost: Bakić je svoje vlastite novce donirao i u BiH i u Srbiji, upravo ga u Srbiji otvoreno zovu filantropom, a u Hrvatskoj su – i tu počinje najzanimljiviji dio priče – njegovi projekti naročito razvijeni po manje razvijenim sredinama, koje su, nerijetko, sredine s većinskim srpskim stanovnštvom ili sa značajnom srpskom manjinom. I to je nevjerojatno: upravo „Novosti“, list srpske nacionalne manjine, nikada nisu prenijele ovu činjenicu, ovu novost: u Hrvatskoj netko u krajevima koje nastava uglavnom srpska nacionalna manjina – recimo u Dvoru, u kojemu je preko 70% populacije čine Srbi – čini nešto konkretno dobro i za Srbe u Hrvatskoj i za njihov prosperitet, otvarajući mogućnost djeci da razlike razvijenosti sredina koliko sutra dokinu, bivajući znanjem ravnopravna ne samo vršnjacima u inim dijelovima Hrvatske, nego bilo kome u svijetu: bivajući digitalno opismenjena.No, takva vijest nije novost, takva novost dokida potrebu za „Novostima“: ako se sukob crvenih i crnih ne perpetuira, ako se ne piše stalno iznova sve najgore o Hrvatskoj, ako se ne promovira socijalizam i jugoslavenstvo, čemu onda „Novosti“? Novost koja govori o skrbi za krajeve sa srpskom nacionalnom manjinom proturječi toj temeljnoj zadaći. Pri tome, sasvim je nejasno zašto se iz proračuna Republike Hrvatske izdvaja novac koji se troši u svrhu stalnog antagoniziranja srpske nacionalne manjine i domovine: iako ovdje nitko nikada nije dokazao da je srpska nacionalna manjina za socijalizam a protiv kapitalizma, baš kao što je pretpostavka da bi ta manjina bila projugoslavenska sasvim netočna, to se polazište uzima kao radna pretpostavka. Pretpostavka koja je temeljna prevara. Jer, upravo je taj antagonizam egzistencijalno potreban spasiocu te manjine od te i takve Hrvatske! I tu se korijeni rezon permisivnosti Milorada Pupovca prema ovakvim „Novostima“: one kreiraju društveni problem za koji se on odmah potom nudi kao lijek. Bez toga antagonizma srpske nacionalne manjine i Hrvata nije ni on neophodan. A kako je neophodan Vladi...

I tako to u Hrvatskoj ide. Znam Milorada Pupovca tri desetljeća. Znam probleme Srba u Hrvatskoj predobro. I iz njegovih priča, i iz naših razgovora. Znam da mu nije potrebno izmišljati probleme tamo gdje (ih) ima dovoljno stvarnih. Znam da mu je do rješenja i rješavanja tih problema. No ne znam zašto ne podržava one koji probleme rješavaju, nego inzistira na stvaranju novih: kao da bi Srbi u Hrvatskoj svi do jednoga bili kao Srbi socijalisti, ljevičari, nitko poduzetnička duha – neobično, obzirom na povijest Srba u Hrvatskoj! – i nitko konzervativan, ili ne daj Bože liberalan.

Problem se može i ovako iskazati: imate 4,5 milijuna kuna. Hoćete li ih dati djeci Hrvatske u obliku nastavnog učila XXI. stoljeća, ili desetorici novinara koji su tržišno propali pa im je takva apanaža jedini spas?

I iz tog se pitanja konačno razumije zašto „Novosti“ napadaju Bakića: samo je njegovo postojanje dokaz suvišnosti njihovog postojanja!

Odnos „Novosti“ spram Bakića kao Kristallnacht je kristalno čist primjer odnosa prema Drugom kao prema fizičkoj prepreci koju valja odstraniti, neprijatelju kako ga definira Carl Schmitt. Ova vrst totalitarne svijesti u listu navodne manjine upravo je zato zabrinjavajuća.
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Plakat sa slikom jabuke koju nagrižu crvi podsjetio je mnoge na nacističku propagandu protiv Židova.

Izbori u Švicarskoj: Konzervativci optuženi za kopiranje nacističke propagande, zelene stranke u porastu

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Čehoslovački vođa Dubček pokušao je reformirati socijalizam. To se Sovjetima nije svidjelo pa su im poslali 2.000 tenkova...

Na današnji dan: Sovjeti ugušili Praško proljeće u krvi - okupacija Čehoslovačke

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mogla je odbiti rad u veleposlanstvu, zaposliti se u privatnom sektoru i pisati na Facebooku što želi.

Ne, suspenzija rasističke diplomatkinje nema nikakve veze sa slobodom govora

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Seksualna orijentacija nije uvjetovana svjetonazorom niti je svjetonazor uvjetovan seksualnom orijentacijom. Zašto onda LGBT udruge promiču jednu ekstremističku ideologiju?

Zašto CroL-u smeta slobodno tržište?

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ova dva pitanja su ključna u otkrivanju liberala od ostalih. Gotovo nepogrešivo...

Tko je liberal, a tko nije? Postoji jedan vrlo jednostavan i brz način da to otkrijete...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Donedavno se o tome govorilo isključivo u libertarijanskim krugovima, a sada su tu ideju počeli širiti i političari s puno širim spektrom birača.

Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: