Zašto se Hrvati boje eura?

25.12.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Zašto se Hrvati boje eura?


PIŠE Mario Nakić

Kad je ministrica gospodarstva Martina Dalić najavila da će Hrvatska pokrenuti postupak ulaska u Eurozonu (a to će trajati godinama), veći dio hrvatske javnosti reagirao je negativno na tu vijest. Primjerice, u anketi Indexa 60% čitatelja je iskazalo strah zbog uvođenja eura.

Hrvatska je pristala na uvođenje eura još kad smo na referendumu odlučili ući u Europsku uniju. Međutim, konkretan rok nije bio postavljen pa se Kukuriku vlada uopće nije bavila tim pitanjem. Sad su naši političari shvatili da je voda došla "preko ušiju" nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio "Europu s više brzina" u kojoj bi Hrvatska ostala u onoj sporijoj. U toj, Macronovoj Europskoj uniji, države u Eurozoni čvršće će se vezati u jedinstveno tržište, a ostatak Europe će biti prisiljen na međusobno vezanje u onaj blok "druge brzine". Tako bi Hrvatska potpuno izgubila priliku za priključak s razvijenim Zapadom.

Euro se trebao uvesti još davnih dana, ali prije uvođenja eura potrebno je provesti dubinske reforme koje hrvatska vlast izbjegava. Izgubili smo godine u krizi čuvajući glomaznu birokraciju i državu. U isto vrijeme Estonija je napredovala i prestigla nas po BDP-u per capita, prosječnoj plaći i kupovnoj moći. Ona je na vrijeme provela reforme, uvela euro i sad hvata priključak sa Zapadom. To je mogla biti Hrvatska.

Ali Hrvati se boje. Hrvati se svega boje, boje se novoga, misle da je sve uvijek nekakva "zavjera". Tako su mnogi smatrali (i još uvijek smatraju) da je EU velika zavjera protiv Hrvatske kako bi nas zapadnoeuropske korporacije pokorile i uzele nam naše "bogatstvo". Cijelo ovo vrijeme ja još uvijek čekam da nas pokore, ali tih stranih ulagača baš i nema previše.

Tako se sad Hrvati boje eura. Boje se zato što, kako kažu, neće imati kontrolu nad monetarnim sustavom. Ja mislim da je baš to najbolji dio. Jer da nema EU, Hrvatska bi sad bila u međunarodnoj trgovinskoj izolaciji. Sjetite se samo nedavnog slučaja kad je ministar Tolušić pokušao pogodovati domaćim lobijima podigavši carinu za uvoznu robu. Da nije reagirao Bruxelles, Hrvatska vlada nikada ne bi povukla tu odluku i Hrvatska bi danas već bila u potpunoj međunarodnoj izolaciji, a cijene voća i povrća bi divljale.


Da nema EU, Hrvatska nikad ne bi pristala na liberalizaciju željeznica i HŽ bi nastavio politiku propadanja, ovako će se morati trgnuti jer će uskoro dobiti konkurenciju u realnom sektoru.

Europska unija je tu da nas čuva od našizma i loše ekonomske politike hrvatskih vlasti. Ekipa koja širi strah zbog gubitka "kontrole" nad valutom je ista ona ekipa što misli da bi bilo dobro igrati se tečajem kune pa pustiti hiperinflaciju kako bi se pomoglo dužnicima. To je ekipa koja misli da država treba "kontrolirati" i trgovinu i proizvodnju. Iako sam protivnik bilo kakve političke kontrole nad monetarnim sustavom, bolje ću se osjećati kad budem znao da nam valutu kontrolira netko u Bruxellesu nego netko od ovih "naših" u Zagrebu.

Ne trebamo se bojati uvođenja eura. Trebamo razmišljati o stvarima koje prije toga treba napraviti.VIŠE IZ RUBRIKE:
EKONOMIJA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Škola

PIŠE: LIBERAL.HR

Prema Bastiatu, svaka vlada ima samo tri izbora: 1) nekolicina pljačka većinu, 2) svatko pljačka svakoga i 3) nitko ne pljačka nikoga. Koju od te tri vlade žele Žuti prsluci?

Žuti prsluci su na teži način naučili da je Bastiat bio u pravu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Teško je nabrojati sve populističke izjave i obećanja u ovoj kampanji pa ću izdvojiti samo one najgore.

Top lista populista (izdanje EU izbori 2019.)

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

83-godišnjak je pucao kroz ulazna vrata kad je shvatio da netko pokušava provaliti. Ubio je 25-godišnjeg mladića. Sad ga žele poslati u zatvor.

Mediji provode javni linč nad nevinim čovjekom i pomažu državi da ga dokrajči. Njegov grijeh? Branio se od provalnika.

Politika

PIŠE: SANDRA PAŠKVAN

Smatraju li SDP-ovci u Odboru za nagrade da gradonačelnik nije to zaslužio, da su proračuni za koje su i sami glasali - zajebancija?

Nominirala sam Obersnela za nagradu grada Rijeke zbog manjka u proračunu. Njegov odbor je odbio nominaciju...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Za Katarinu Peović rad u call centru je robovanje, a konobarenje je ispod časti.

Poslovi kojih se drugovi iz Radničke fronte najviše boje

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Spuštanje zastava na pola koplja i paljenje svijeća zbog gašenja jedne firme koja je desetljećima trošila tuđi novac govori dosta o razini opće pismenosti.

Hrvati su previše emotivna bića. Samo kod nas još ovakva patetika može proći.

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska ima, u usporedbi s drugim zemljama Nove Europe, slab izvoz. On je rezultat slabijeg uvoza zbog protekcionističkih državnih politika.

Hrvatska nije deindustrijalizirana. Našoj industriji bi išlo puno bolje da je država ne ʼštitiʼ

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Korupcijska afera u Austriji završila je ekspresno, za hrvatske pojmove iznenađujuće. Kod nas slične stvari završavaju posve drugačije.

Koja je razlika između Hrvatske i civiliziranih država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rekao je da planira preuzeti HSLS, osvojiti 10 posto na izborima i onda mijenjati nacionalnu politiku.

Hrebak pruža ruku Pametnom: ʼTreba nam jedna snažna liberalna opcijaʼ

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Za jedne ljubitelje zločinaca tolerancija i ljubav, za druge zatvor. To je Hrvatska po njenoj mjeri.

Anka kaže da je u spotu s Che Guevarom pokazala ʼtolerancijuʼ. Hoće li tako i s ustašofilima?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Justin Amash je na Twitteru objavio da je Trump učinio stvari koje su za impeachment, a 'strančevanje' narušava sustav provjera i ravnoteže vlasti.

Ovo je prvi republikanac u Kongresu koji poziva na Trumpovu smjenu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ideja o odšteti zbog iseljavanja radnika je toliko luda da ju je predlagao i Joseph Stiglitz. Da, on je uvaženi ekonomist, ali i socijaldemokrat.

Mostovac brani Petrova citatom iz knjige ekonomista koji je hvalio Chavezovu ekonomsku politiku

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: