Zašto se Hrvati boje eura?

25.12.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Zašto se Hrvati boje eura?


PIŠE Mario Nakić

Kad je ministrica gospodarstva Martina Dalić najavila da će Hrvatska pokrenuti postupak ulaska u Eurozonu (a to će trajati godinama), veći dio hrvatske javnosti reagirao je negativno na tu vijest. Primjerice, u anketi Indexa 60% čitatelja je iskazalo strah zbog uvođenja eura.

Hrvatska je pristala na uvođenje eura još kad smo na referendumu odlučili ući u Europsku uniju. Međutim, konkretan rok nije bio postavljen pa se Kukuriku vlada uopće nije bavila tim pitanjem. Sad su naši političari shvatili da je voda došla "preko ušiju" nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio "Europu s više brzina" u kojoj bi Hrvatska ostala u onoj sporijoj. U toj, Macronovoj Europskoj uniji, države u Eurozoni čvršće će se vezati u jedinstveno tržište, a ostatak Europe će biti prisiljen na međusobno vezanje u onaj blok "druge brzine". Tako bi Hrvatska potpuno izgubila priliku za priključak s razvijenim Zapadom.

Euro se trebao uvesti još davnih dana, ali prije uvođenja eura potrebno je provesti dubinske reforme koje hrvatska vlast izbjegava. Izgubili smo godine u krizi čuvajući glomaznu birokraciju i državu. U isto vrijeme Estonija je napredovala i prestigla nas po BDP-u per capita, prosječnoj plaći i kupovnoj moći. Ona je na vrijeme provela reforme, uvela euro i sad hvata priključak sa Zapadom. To je mogla biti Hrvatska.

Ali Hrvati se boje. Hrvati se svega boje, boje se novoga, misle da je sve uvijek nekakva "zavjera". Tako su mnogi smatrali (i još uvijek smatraju) da je EU velika zavjera protiv Hrvatske kako bi nas zapadnoeuropske korporacije pokorile i uzele nam naše "bogatstvo". Cijelo ovo vrijeme ja još uvijek čekam da nas pokore, ali tih stranih ulagača baš i nema previše.

Tako se sad Hrvati boje eura. Boje se zato što, kako kažu, neće imati kontrolu nad monetarnim sustavom. Ja mislim da je baš to najbolji dio. Jer da nema EU, Hrvatska bi sad bila u međunarodnoj trgovinskoj izolaciji. Sjetite se samo nedavnog slučaja kad je ministar Tolušić pokušao pogodovati domaćim lobijima podigavši carinu za uvoznu robu. Da nije reagirao Bruxelles, Hrvatska vlada nikada ne bi povukla tu odluku i Hrvatska bi danas već bila u potpunoj međunarodnoj izolaciji, a cijene voća i povrća bi divljale.

Da nema EU, Hrvatska nikad ne bi pristala na liberalizaciju željeznica i HŽ bi nastavio politiku propadanja, ovako će se morati trgnuti jer će uskoro dobiti konkurenciju u realnom sektoru.

Europska unija je tu da nas čuva od našizma i loše ekonomske politike hrvatskih vlasti. Ekipa koja širi strah zbog gubitka "kontrole" nad valutom je ista ona ekipa što misli da bi bilo dobro igrati se tečajem kune pa pustiti hiperinflaciju kako bi se pomoglo dužnicima. To je ekipa koja misli da država treba "kontrolirati" i trgovinu i proizvodnju. Iako sam protivnik bilo kakve političke kontrole nad monetarnim sustavom, bolje ću se osjećati kad budem znao da nam valutu kontrolira netko u Bruxellesu nego netko od ovih "naših" u Zagrebu.

Ne trebamo se bojati uvođenja eura. Trebamo razmišljati o stvarima koje prije toga treba napraviti.


Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

HSLS je imao stotinu dobrih razloga da raskine ljubavnu vezu s korupcijom. Kosoru to nisu bili dovoljni razlozi...

HSLS napušta koaliciju s HDZ-om jer HDZ-u više nije potreban. Pupovac je samo izgovor, i to loš!

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska je po ekonomskim slobodama i poštivanju privatne imovine uz bok sa zemljama trećeg svijeta, a u to se možemo svakodnevno uvjeriti.

Sprdnja od pravne države - inspektori će vas kazniti zbog korištenja vlastite imovine

Društvo

PIŠE: DENIS VLAŠIĆ

Prvi dan škole u Hrvatskoj nije mogao započeti gore, ali na ovakva natezanja sindikata i političara već smo navikli.

Nova školska godina, stari problemi

Politika

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Uvijek se pred predsjedničke izbore vode rasprave o tome jesu li ovlasti predsjednika RH dovoljne i treba li ih proširiti, ali ni dosadašnji predsjednici nisu koristili ovlasti koje su im na raspolaganju.

Predsjednički izbori će biti bitka između stare i nove garde hrvatskih političara

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Njihovo reagiranje na optužbe zaposlenice protiv šefa zapravo je groteskno jer pokazuje kako će, bez obzira na sve, stati uz funkciju do kraja.

AK Siget: ʼNije nas briga za zaposlenicu, samo za šefaʼ

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dejan Kovač je na pitanje o Bleiburgu i Jasenovcu dao fenomenalan odgovor, ali naša javnost to još nije u stanju detektirati.

Još jedni izbori o ustašama i partizanima. Dokad, drugovi?

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Da biste se penjali na hijerarhijskoj ljestvici u funkcionerskom društvu, uopće nije bitan način. Bitno je samo da dođete do funkcije.

Hrvatska je funkcionersko društvo. Ovdje ni fizički rad ni intelekt nisu na cijeni, bitna je samo funkcija...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Nakon što je ulupala milijarde eura u Uljanik i 3. maj te najavila da će nastaviti to raditi i ubuduće, ova vlada nema nijedan argument da može odbiti zahtjeve sindikata.

Zašto vlada mora pristati na svaki zahtjev sindikata državnih i javnih službenika

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Komentar novinara Neila Cavuta trebao bi ući u udžbenike i učiti se na studiju novinarstva. Pogledajte!

Novinar Fox Newsa epski odgovorio na Trumpove napade: ʼPredsjedniče, ja ne radim za Vas!ʼ

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kad je Thomas Bauer na Liberalu predlagao liberalizaciju dječjeg rada, privukao je hrpu hejtera. Evo, sad Hrvat iz Danske priča kako je tamo normalno da djeca rade...

Hoće li Grbin sada prosvjedovati danskom veleposlanstvu? U Danskoj klinci rade od 13. godine...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Boris Johnson je iskoristio mogućnost koju mu daje zakon. Suspenzijom parlamenta nije učinio ništa protuzakonito. Na kraju dana, to je ipak monarhija.

Britanska demokracija je slomljena i nema nikoga tko bi je mogao popraviti

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Skandalozna presuda hrvatskog suda otvorit će Pandorinu kutiju cenzure i progona umjetnika i novinara.

Visoki prekršajni sud RH: ʼSloboda umjetničkog izražavanja prestaje kad se netko osjeti uvrijeđenʼ

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: