Zašto se zalažem za liberalizaciju dječjeg rada?

3.5.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: THOMAS BAUER

Zašto se zalažem za liberalizaciju dječjeg rada?


PIŠE Thomas Bauer

Hrvatska je jedna potpuno propala zemlja na svim razinama. Ekonomsko beznađe, strahovita korupcija i organizirani kriminal koji de facto upravlja državom, nefunkcioniranje onoga što neki nazivaju institucijama - realno štalama, demografski kolaps nacije i svi ostali problemi nepobitne su činjenice oko kojih će se složiti velika većina čitatelja ovog teksta.

Logičan zaključak je da su Hrvatskoj potrebne radikalne promjene. Plenkovićeva notorna „stabilnost“ druga je riječ za stagnaciju, zapravo zaostajanje jer čak i brzo hodanje teško se može usporediti sa susjedovom vožnjom na Yamahi. Problem s radikalnim promjenama je da one svaku lošu političku situaciju mogu napraviti boljom, ali jednako tako i mnogo gorom. Tako je jalova Weimarska republika zamijenjena paklenom Hitlerovom diktaturom i genocidom, krhko dvovlašće nakon Februarske revolucije s boljševičkim zvjerstvima i 70 godina orvelijanštine, pa i u nas mnogi misle da je alternativa sadašnjem neodrživom stanju sumanuti živozidaški eksperiment.

Jučer sam napisao za neke radikalan status u kome jasno i glasno kažem da je prvi (nikako ne jedini) način rješavanja gorućeg problema nedostatka radne snage u turizmu, liberalizacija zapošljavanja djece. Recimo, od 12. godine naviše. To je običan Facebook status, ne neka bremenita analiza ili ne daj bože doktorska disertacija na bezvrijednom zagrebačkom sveučilištu. Vjerojatno u njemu ima i ozbiljnih nelogičnosti i rupa, kao i svakom tekstu nakucanom u dvije minute uz jutarnju kavu.

Međutim, to nije razlog zbog kojeg su se protivnici ideje digli na noge. Razlog je zaziranje od liberalne ekonomije. Ideje koja je drugdje općeprihvaćena, a kod nas i dalje radikalna do boli. Ideje koje u našem javnom diskursu potpuno prevladavaju, ona o navodnom sukobu rada i kapitala, Hrvatima kao jadnim žrtvama pohlepnih stranih zvijeri, državi kao božanstvu koje će riješiti sve naše probleme, famoznim institucijama što nas grčevito drže nad abisom srednjevjekovne propasti, mnogo su sličnije ementaleru. Argument kako nešto nije prema zakonima i pravilima Europske Unije možda je pravno validan na nekom pišljivom sudu, ali kao polazna točka za moralnost neke ideje ili filozofsku raspravu, potpuno je bezvrijedan. Tako ja, imenom i prezimenom, ugledom, iskustvom, znanjem i pameću, smatram da treba liberalizirati zapošljavanje djece i vi tu ne možete apsolutno ništa osim gnjevno krckati prstima.

Jasno mi je da u društvu u kojem se, potpuno krivo, rad smatra kaznom, a ne nagradom, takva ideja izaziva sablazan. Jasno mi je, pobogu, da djeca ne bi trebala dirinčiti po cijele dane i da imaju pravo na djetinjstvo. Nigdje nisam napisao da bi djeca trebala napustiti školu i cijele godine raditi dvanaestosatne šihte. Napisao sam da bi jedan od načina rješavanja problema nedostatka radne snage u hrvatskom turizmu, tih par ljetnih mjeseci, moglo biti i legalno zapošljavanje djece. I ne, ne smatram da država pritom treba izmisliti novu agenciju i inspektorat za kontrolu dječjeg rada. Kao i svaki dobronamjeran i normalan roditelj, svjestan sam da će ih od možebitnog izrabljivanja ili zloporaba najbolje štititi njihovi vlastiti roditelji. Zapravo se sve ovo o čemu pišem u stvarnosti već i događa.

Kao djeca u Brozovoj Jugoslaviji svaki smo mjesec skupljali stari papir, starije generacije su već kao omladinci u sedmom razredu odlazile raditi na besmislene radne akcije, u školi smo bili bombardirani pričama i filmovima o izmišljenim i stvarnim likovima poput Boška Buhe, Mirka i Slavka koji su golobradi decimirali agresore. Ali ako samo generaciju kasnije mali Stipe pomaže ćaći čisteći pepeljare u obiteljskom restoranu, a pametna Luce kucka narudžbe na fiskalnoj blagajni neke konobe, to je blasfemija i izrabljivanje.Kako su moj navodno skandalozni Facebook status za sada prenijeli samo neki lijevi mediji, a Narod ili Direktno (još) nisu, ovdje ću predložiti i drugu mjeru što bi zasigurno pomogla spasiti hrvatski turizam kojem u slučaju nedostatka radne snage prijete ogromni problemi. To je uvoz barem desetak tisuća radnika iz ugroženih područja Bliskog istoka i Afrike. Kao što nema ničeg sramotnog u radu, pa niti u dječjem radu sukladnom dobi, tako ne postoji bogata država koja se nije obostrano okoristila imigrantskim poletom i željom za boljim životom. Kako susjedne europske zemlje biraju bogatije, zapadnije ekonomije, nama preostaje ratom i tragedijama poharani Treći svijet.

Ah, reći će masa... Ti grozni, krvožedni liberali ne samo da bi eksploatirali našu nevinu nedonoščad nego bi kvarili naše gene kamene, glinene i lesne nekakvim afričkim i azijatskim neljudima dok naš neumorni udarnik i pregalac koji svakih par desetljeća zemlju diže iz ratnog pepela mora ići raditi u daleku Irsku. Pritom ćemo zaboraviti i što im je omogućilo odlazak u Irsku i što je Irskoj omogućilo da iz kloake slične Hrvatskoj izraste u Tigra. Liberalizacija ekonomije i tržišta, sestre i braćo, ista ona kojom vi plašite neuke ljude koji i dalje više vole slušati lijepe laži nego gorku istinu... 

VIŠE IZ RUBRIKE:
EKONOMIJA
POLITIKA
DRUŠTVO
O autoru
Thomas Bauer je diplomirao geografiju na zagrebačkom PMF-u, široj javnosti poznat kao nogometni navijač. Suvlasnik u agenciji za tržišne komunikacije gdje radi kao kreativac i content creator. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mediji su pet godina ponavljali priču kako pčele izumiru, a cijelo to vrijeme broj pčela u svijetu se povećavao.

Mit o izumiranju pčela (a u zadnje vrijeme i ostalih kukaca)

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

SDP-ov 'James Bond' ukrao je Varteksov slogan bez pitanja i koristi ga u svojoj političkoj kampanji, ali to čak nije najgore u ovoj priči...

Je li Maras zaboravio kako se odnosio prema Bakiću dok je bio ministar?

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ovi ljudi su najzaslužniji za ovakav uspjeh hrvatske brodogradnje i još traže od države da nastavi s istim modelom kao i dosad.

Radnici Uljanika štrajkaju, nije ih briga za brodove. Neka Amsterdamska koalicija plati brodovlasnika!

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više nije moguće ni izraziti saučešće s obiteljima stradalih u terorističkom napadu, a da vas nakon toga ne napadnu horde SJW-a ove ili one boje - jer niste izabrali najbolju riječ.

Hrvatski konzervativci optužuju Obamu i Clinton za vrijeđanje kršćana. Koliko njihove optužbe imaju smisla?

Zanimljivosti

PIŠE: LIBERAL.HR

Predsjednik popularne američke zaklade za ekonomsku edukaciju posjetio je Dubrovnik i objavio tekst o njegovoj bogatoj povijesti.

Dubrovačka Republika - dragulj srednjovjekovne Europe

Društvo

PIŠE: RONALD BAILEY

Trendovi u planiranju obitelji, rastu realnog dohotka, padu realnih cijena energenata, pošumljavanje i poljoprivreda

Dan planeta Zemlje: 5 razloga za slavlje

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Čitamo o tome kako su kršćani na meti državnih vlasti ili većinske religije u nekim dijelovima svijeta. Bitno je napomenuti da se ne radi o teroru usmjerenom samo prema kršćanima.

Progon kršćana? Da, ali u zemljama gdje se proganjaju i sve ostale manjine...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Desni populisti diljem Europe okupljaju se oko Mattea Salvinija, ali izvan imigracije oni nemaju zajedničkih točaka.

Nova europska politička grupacija, čiji će član vjerojatno biti i Živi zid, ima samo jedan zajednički cilj

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičari su godinama pokušavali pronaći bolji način mjerenja kvalitete života, ali svaki je na kraju savršeno korelirao s BDP-om.

Bilo kuda, BDP svuda

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Odlične vijesti za sve koji planiraju pokrenuti biznis u Hrvatskoj.

Ukida se pečat, pojeftinjuju troškovi, a od jeseni tvrtke će se osnivati online i bez javnog bilježnika!

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Povijesna priča o državi koja je bila decentralizirana s ograničenom središnjom vladom prije osnutka SAD-a i Francuske revolucije.

Zlatno doba Nizozemske Republike: Kako je nastao srednji sloj u Europi

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Reformisti su osvojili uvjerljivo najviše glasova na izborima, ali nisu uspjeli postići dogovor s drugim strankama. Socijalni liberali su pogazili riječ i ušli u pregovore s nacionalistima...

U neočekivanom obratu Estonija je dobila vladu s desnim populistima

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: