Žene u Hrvatskoj žrtve su vulgarnih napada, a svatko brani ʼsvojeʼ

23.7.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
4


IZVOR: ONE NASTUPAJU

Preporučeno za vas
Neka Linić uloži svoju imovinu u Uljanik!
Huić o ideji da država uloži još 10 mlrd. kn u Uljanik: ʼTo bi sj*balo javne financijeʼ
Ovo nije humano: Beljak htio ispasti faca, Plenkovićev ministar ga uništio...
OPG-ima državna agencija ne priznaje ponudu iz SAD-a jer nema pečata i PDV-a
Miletić vrijeđa našu inteligenciju ako ozbiljno misli da ćemo povjerovati u nevinost IDS-a
Ako Vlada pomogne Uljaniku, morat će i svima ostalima
Na današnji dan Vlado Gotovac održao je najbolji politički govor u modernoj hrvatskoj povijesti
Tko je Hayek?
Obersnel ljut što više ne može reketariti taksiste
Porezna uprava smislila nove načine da privatnicima zagorča život. Ako je ovo ʼrasterećenjeʼ...
Porezni obveznici traže od države da transparentno objavi sva jamstva kojima su političari zadužili građane
Digitalni porez nema veze s pravdom i neće pogoditi velike korporacije nego male biznise i startupe
Plenković se kiti tuđim perjem i busa u prsa dok Hrvatska zaostaje
Sveta Nedelja ukida naknadu za taksiste i smanjuje paušal u turizmu na zakonski minimum
Grad Dubrovnik se baca u nekretninski biznis i ugostiteljstvo, a gradonačelnik privatnicima prijeti zabranom
Europska liberalna grupacija promijenila svoje ime; evo zašto...
Vaclav Klaus: Kako smo reformirali češko gospodarstvo
The Economist: Što su liberali učinili za nas?
Europska unija - gospodarski div između SAD-a i Kine
Venezuela će nacionalizirati tvornicu žitarica koja želi prekinuti proizvodnju

Žene u Hrvatskoj žrtve su vulgarnih napada, a svatko brani ʼsvojeʼ


IZVOR: ONE NASTUPAJU

Ponekad se stvarno pitam kako smo uspjeli postati ovako bolesno društvo. U kojem su to trenutku tranzicijski društveni procesi krenuli u krivom smjeru? Kad smo postali društvo s toliko licemjernih primitivaca, pri čemu primitivizam nema nikakve veze s nečijom razinom obrazovanja, dakle, sa svjedodžbama, diplomama, magisterijima i doktoratima? Gdje se izgubio onaj obični, a u svojoj prirodnosti i običnosti grandiozni, ljekoviti i generalno usmjeravajući kućni odgoj koji je oblikovao djecu u pristojne ljude?

Totalitarna psihologija

Hrvatskim javnim prostorom već dugo dominiraju isključivost, ostrašćenost i agresivnost specifična za totalitarnu psihologiju koja poput nekog davno ugrađenog čipa još mnogima čuči u prikrajku mozga. To je onaj način poimanja svijeta koji će prema van, jer se to u današnje doba nosi, još i priznati da postoji pravo na drugačije mišljenje – jer ipak smo mi demokrati, zar ne? – ali ga nikako neće prihvatiti kao jednako vrijedno svome pravu na mišljenje. A ni u najluđem pijanstvu, kad popuste sve kočnice, zarobljenici tog pogleda na svijet ne bi maknuli malim prstom da podupru ili zaštite nekoga s kime se na slažu.

Dramatičnost tom dojmu nepromjenjivosti trenutka u kojemu svjedočimo nesmiljenim i ekstremno uvredljivim verbalnim obračunima u virtualnom svijetu društvenih mreža i portala koji su dali punu slobodu komentiranja članaka koje objavljuju daje to što nijedna strana koja sudjeluje u tom ratu ne prihvaća da bi išta totalitarno moglo biti u njezinu pogledu na stvari oko sebe.

Totalitaristi su uvijek oni ʺdrugiʺ. Primitivci su isto tako oni ʺdrugiʺ. Licemjeri su, pogađate, oni ʺdrugiʺ. Oni ʺdrugiʺ su krivi što smo tu gdje jesmo. Uvijek, dakle, oni ʺdrugiʺ, jer mi smo, naravno, uvijek u pravu.Jedni sebe predstavljaju kao antifašiste i socijalno osjetljive naprednjake. Oni “drugi” za njih su fašisti koje u javnom prostoru treba zgaziti, istrijebiti, poniziti...riječima, budući da su druge metode zakonom zabranjene.

Drugi sebe, naravno, ne predstavljaju kao fašiste nego kao jedine istinske domoljube koji se bore da su u društvu promoviraju i honoriraju prave vrijednosti (što god to značilo). S antifašistima se sprdaju krateći im ideološki opis u podrugljivu formulaciju "antife", a metode obračuna su im iste. Zgazi, istrijebi, ponizi riječima, jer drukčije ne smiješ.

Kad se u središtu paljbe nađe neka ženska figura, bjesomučnost postaje stihija. Sve kočnice popuštaju. One koje su se usudile reći ili napraviti nešto što "druga" strana ocjenjuje neprihvatljivim u sekundi postaju "glupe krave", "nedojebane kurvetine", "neinteligentne krmače", "kuje koje se tjeraju"...Bio bi logično zaključiti kako će takav vulgarni i seksistički napad, takvo nevjerojatno nasilje izazvati salvu kritika, podići zaštitni bedem ispred napadnutih žena bez obzira o kojim se ženama radilo.

U Hrvatskoj nije tako. Da, podizat će se bedemi, ali svatko će štititi "svoje" žene. Ne i one "druge".

U zaštitu prava na iznošenje vlastitog mišljenja, a da pri tome ne uslijedi poplava vulgarnih komentara, ustat će mnogi, ali samo kako bi demonstrirali da je to u njihovim glavama rezervirano za žene iz njihova ideološkog kruga. One "druge" zaslužile su što su dobile, jer su sve reakcije same izazvale. Podsjeća li vas to na tezu o ženi koja je sama kriva što je silovana jer je obukla minicu i prejako se našminkala?

Ilustrativan je primjer tretman koji su u internetskim raspravama proteklih dana imale tri glumice koje su se usudile javno kritizirati Thompsonov nastup na dočeku Vatrenih u Zagrebu s jedne strane, i reakcije virtualnih bojovnika na navijačko ponašanje predsjednice države, s druge strane.

Što su tražile...

Naravno, sigurno će biti onih koji će reći da je predsjednica države političarka i kao takva slobodna meta za komentare svake vrste, jer političari ne trebaju imati poseban tretman i posebnu zaštitu. S druge strane, tri verbalno napadnute glumice su, istina, javne osobe, ali neizmjerno manjeg utjecaja od predsjednice države i s nikakvom političkom moći pa je bjesomučna hajka kojoj su bile izložene bila u potpunom nerazmjeru s time. No, ne radi se ovdje ni o moći, ni o utjecaju, ni o tome tko je predsjednica, a to nije, ni tko je u pravu, a tko nije. Radi se o tome da su sve bile vrijeđane kao žene, jer "nedojebane kurvetine" u našem uličnom rječniku nisu muškarci. I oni koji su ih branili od napada, branili su ih kao žene. Ne kao osobe koje su nešto rekle ili napravile, nego kao žene koje su omalovažavanju izvrgnute na najvulgarniji mačistički, šovinistički, seksistički...način.

Tako tipično primitivistički! Umjesto polemiziranja argumentima, kad se radi o ženi obavezno se posegne za omalovažavanjem njezine ženskosti, skrene se prema međunožju jer valjda neki misle da je tamo mozak.

I tu dolazimo da tog licemjernog primitivizma kao dubinske odrednice hrvatskog društva. Većina onih koji su sudjelovali u raspravama zauzimajući stranu napadnutih žena branili su samo "svoje" žene. Ne i one koje misle drugačije ili se ne ponašaju u skladu s njihovim očekivanjima. Što se njih tiče, one su i dalje mogle ostati kurvetine, kravetine, glupačetine, kuje koje se tjeraju...Onima koji su se zauzeli za pravo triju glumica da svaka u svome stilu kažu da im nije bilo OK vidjeti Thompsona na slavlju srebrne hrvatske reprezentacije te da je vulgarno omalovažavanje koje je uslijedilo nakon njihovih komentara bilo nasilje nad njima, nije palo na pamet da konstatiraju da je jednako neprihvatljivo bilo i kad je etnolog Sandi Blagonić na svome Facebook profilu primitivno upitao publiku: "Zna li netko Dal je kolindinim protokolom danas predviđeno pušenje ili j…e?" i usput prokomentirao: "Sad kad ih još Kolinda sve p…e u svlačionici".

Je li to što je riječ o predsjednici države, odnosno političarki, alibi koji ovakve komentare čini prihvatljivim? Znači li to da nju kao ženu ne treba uzeti u zaštitu od uvreda toga tipa zato što je predsjednica? Znači li to da ako je neka žena predsjednica, zastupnica, ministrica, gradonačelnica...onda joj slobodno tko god poželi može pisati na društvenim mrežama i vikati po ulicama da je kurvetina, krmača, kravetina, glupača? Znači li to da bi nama kao društvu to trebalo biti prihvatljivo jer netko, pa i žena, tko se bavi politikom mora biti spreman na sve?

Što se mene tiče – ne znači. Komentari takvoga tipa jednako su gadljivi radilo se o nepoznatoj srednjoškolki, konobarici, liječnici ili predsjednici.

S druge strane, oni koji su branili predsjednicu među ostalim i od komentara koji su je vrijeđali kao ženu nisu uložili ni najmanji trud da isto načelo primijene i na tri glumice sa čijim se stavovima ne slažu. Naprotiv. Mnogi koji su branili Kolindu i slavili njezinu ženstvenost, poslije su pisali huškačke komentare kojima su verbalno silovali tri žene koje su se usudile reći nešto čime su dirnule u njihove "svetinje". One su, dakle, trebale paziti što pišu jer su javne osobe, a budući da nisu pazile, onda je u redu da ih se etiketira kao kurvetine, glupačetine, kravetine, koje treba poj...ti, izudarati, pokazati im što ih ide. Znači li to da bi nam trebalo biti prihvatljivo razmišljanje kako su samo dobile što su tražile? Ne, naravno da to nije u redu. I oni koji pišu prljave komentare to znaju. Svi to znamo. U Hrvatskoj sloboda govora podrazumijeva potpunu slobodu vrijeđanja i diskreditiranja svih koji ne misle jednako kao oni koji ih vrijeđaju ili se ne ponašaju onako kako oni od njih očekuju. Sve osim izravnih prijetnji u Hrvatskoj je dopušteno.

Nažalost, ni jedni ni drugi ne vide da su im početne pozicije jednako trule, odnosno da su beznadno podkapacitirani promatramo li ih s aspekta spremnosti da se onako romantičarski, pomalo "volterovski" založe za "drugu" stranu kako bi štiteći pojedinca zaštitili načela. Da ne bi! Ne treba se tome čuditi. Svi ti licemjerni čistunci i moralisti s jedne i s druge strane misle da su upravo oni u pravu i da bi sve došlo na svoje mjesto kad bi im se ona "druga" strana poklonila. I pokorila. No, na pokornosti nikad ništa dobro nije izraslo.

Da bi se društvo počelo izvlačiti iz kloake u kojoj su nam noge zabetonirane govnima načinjenim od smrdljive netolerancije i agresivne isključivosti, ljudi moraju početi gledati dalje od svog nosa. I razmišljati. I preuzimati odgovornost za to kakvo društvo gradimo. Ako želimo izgraditi istinski otvoreno društvo, onda se svatko od nas – a golem nas je broj svakodnevno na društvenim mrežama, komuniciramo s poznatima i nepoznatima – mora zauzeti za pravo onoga s kime se ne slaže, pa i onoga koga iz dubine želuca prezire, da slobodno iznose svoja mišljenja bez straha da će biti izložen agresiji bilo koje vrste. Ako želimo razvijeno društvo moramo se zauzimati za načela, jer obrana načela ili vrijednosti, kako tko voli reći, najbolja je zaštita za svakog pojedinca.

I da, vlast je odgovorna za pisanje zakona kojima bi se neregulirano područje reguliralo. Sudovi imaju odgovornost da presudama ispravljaju anomalije u društvu. No, samo mi, svatko od nas za sebe odgovoran je za ono što napiše ili izgovori drugoj osobi. Nitko nikoga ne tjera da bude vulgaran, isključiv i agresivan. To ovisi samo i jedino o nama. Zašto ne bismo izabrali pristojnost, argumentiranost, uvažavanje, duhovitost…?

Ovaj tekst je prvotno objavljen na portalu One nastupaju.

Autorica: Mladenka Šarić

 Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

HNS i Pametno bez kandidata na predsjedničkim izborima

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

U Hrvatskoj će ovo zvučati čudno i nestvarno, ali u civiliziranom svijetu građani imaju prava.

Sutkinja u SAD-u prijavila građanina zbog objava na Facebooku. Pogodite kako je to završilo...

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mnogi čitatelji nisu razumjeli zašto se Trudeau ima potrebu ispričati. Misle da je riječ o pretjeranom teroru političke korektnosti, ali nije.

Zašto je maskiranje u crnca rasistički čin?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Euroskeptici jako vole pljuvati Europu govoreći da je ona nedemokratska. Ali Juncker i Tusk ne mogu zatvoriti vrata ovog parlamenta, podsjeća vođa RE-a.

Verhofstadt spustio euroskepticima: ʼAko želite uspoređivati nešto sa Sovjetskim Savezom, pokažite prstom u Westminsterʼ

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mora se ispričavati zbog stvari koje su nekoć bile normalne ili bezazlene i to bi ga moglo stajati gubitka izbora.

Trudeau je žrtva vlastite gluposti

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Skandinavski model će nam dati izbor da radimo i nakon 65. godine - tko želi. Međutim, to će teško moći spasiti mirovinski sustav od kolapsa.

Kosor predlaže skandinavski model za mirovinski sustav. Možda je to najbolje za sve, ali hoće li biti dovoljno?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Još nedavno su bili zadovoljni represivnim državnim aparatom. Sada više nisu...

LGBT portal, koji je slavio kazneni progon homofoba iz Zadra, sada cvili zbog represivnog državnog aparata

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Riječ 'zlorabitelji' ušla je u hrvatski rječnik kao sinonim za male poduzetnike i obrtnike koji 'varaju' državu plaćajući manji porez nego što je to Vlada zamislila da bi trebali.

Želite se riješiti zlorabitelja? Smanjite porezno opterećenje!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Medijima kruže naslovi kako su paušalni obrti masovno 'varali državu'. To nije točno, ljudi koriste zakonske mogućnosti.

Ne, paušalci nisu varali državu. Novi zakon će ih poslati u ilegalu

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Premijer je potvrdio da novinari trebaju imati posebne privilegije u tretmanu države, a predsjednica podsjeća na Staljina.

Katastrofalne reakcije Kolinde i Plenkovića: Državni vrh se ismijava iz naših prava

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Po čemu je Duhaček vrjedniji od Čolakovića i zašto u Hrvatskoj nećemo još dugo imati lijepe stvari

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Novinar Indexa, koji je podržavao kažnjavanje Slavonca zbog pjevanja nepodobnog bećarca pred policajkom, kažnjen je zbog vrijeđanja policije i moralnih osjećaja građana.

Novinar Indexa uhićen i kažnjen po zakonu koji je sam podržavao

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: