Milanović nije ničim zaslužio da bude predsjednik RH

FOTO: HRT
6.1.2020.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Kako je grad od pola milijuna stanovnika postao turistički div s trostruko većom zaradom od Hrvatske
Novi zakon o oružju nije idealan, ali je bolji od prethodnog
Hrvatski novinar napisao pismo Slovenki koja je opisala Hrvatsku kao ʼjednu od najslobodnijih zemaljaʼ
Problemi u HDZ-u i Živom zidu rezultat su izbornog sustava koji favorizira autokrate i sprječava demokratičnost
Kako je ʼklerikalna desnicaʼ naučila hrvatsku ljevicu što je pravi, iskreni feminizam
Oni grizu ruku koja ih hrani
Spasimo hrvatsku poljoprivredu, ukinimo subvencije!
Zabrana 'nepoštenih trgovačkih praksi' - udar Vlade na standard građana
HRT dosegao novo dno: Pogodite koga su pozvali da priča o nezaposlenosti i iseljavanju
Ne slažem se s njihovom inicijativom, ali pozdravljam uspjeh sindikata. Evo zašto...
Feministička kolumnistica napustila Guardian nakon članka u kojem tvrdi da ženu definira spol, a ne osjećaj
Ministarstvo odbilo Croatian Makerse: 'Zašto nas žele opstruirati?'
Američka ljevica je u građanskom ratu; hoće li prevladati razum ili feministički ekstremizam?
Što je ʼcancel cultureʼ i postoji li u Hrvatskoj?
Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?
LGBT portal, koji je slavio kazneni progon homofoba iz Zadra, sada cvili zbog represivnog državnog aparata
Top 4 primjera u kojima se trebamo ugledati na Skandinaviju
Nezadovoljstvo profesora je dokaz da socijalizam ne funkcionira
Zašto kineski model borbe protiv koronavirusa ne funkcionira na Zapadu
Institucije i cehovska udruženja u službi siledžija i njihovih kartela

Milanović nije ničim zaslužio da bude predsjednik RH


PIŠE Mario Nakić

Kad je riječ o ratovima otprije 30 ili 75 godina, sjećamo ih se kao da su jučer bili. Barikade, pobunjeni Srbi, ustaše i Pavelić, partizani, četnici - sve bitke i kampove smrti imamo tvrdo zapisane u svojoj podsvijesti, tako da ih možemo navesti i ako nas netko probudi usred noći bez previše dubokog razmišljanja.

Ali, kad je riječ o ne tako davnoj povijesti, onoj otprije 5 do 10 godina, ne sjećamo se ničega. Pa tako smo zaboravili da su još nedavno redovi nezaposlenih punili hodnike zgrada HZZ-a diljem zemlje, da su se tvrtke i obrti gasili kao od šale, da nije bilo otvorenog radnog mjesta. Zaboravili smo predstečajne nagodbe koje su provođene na način da se odabrani izvuku od ogromnih dugova državi na račun svih ostalih. Zaboravili smo i poreznu represiju Slavka Linića i njegove mafije. Zaboravili smo i tko je napravio najviše javnog duga u hrvatskoj povijesti.

Kako drugačije objasniti jučerašnje izbore? Sve navedeno u prethodnom odlomku dogodilo se za vrijeme premijerskog mandata Zorana Milanovića. On je uvjerljivo pobijedio na izborima 2011. godine sa samo jednim zadatkom - da izvede Hrvatsku iz ekonomske krize. To je bilo u vrijeme dok su druge europske zemlje već iz krize izašle ili su bile u fazi izlaska. Milanovićeva vlada trebala je samo slijediti put koji su već prošli drugi, ništa više.

Umjesto toga, ona je činila sve suprotno. Podizala je poreze i povećavala poreznu represiju, uvela fiskalizaciju u najgorem mogućem trenutku i poslala stotine tisuća ljudi na Zavod za zapošljavanje. Umjesto socijaldemokratske politike, kakvu bismo očekivali od vlade koju je predvodila nominalno (u nazivu) socijaldemokratska stranka, vidjeli smo poliku koja povećava ekonomsku nejednakost i koja podilazi bliskim elitama. Vidjeli smo politiku koja nije bila u stanju izvesti zemlju iz krize.

Konačno, Hrvatska je taman negdje pred kraj Milanovićeva mandata uspjela izaći iz krize, što se moralo dogoditi zbog ulaska u EU i povećanja izvoza, ali to se nije dogodilo zahvaljujući Zoranu Milanoviću nego usprkos njemu. On i njegova vlada bili su uteg hrvatskom gospodarstvu, zato je kod nas kriza trajala 5 godina dulje nego u ostatku svijeta.

Milanović je stoga kažnjen na izborima 2015. i onda opet 2016. godine, i to u vrijeme dok se gospodarstvo oporavljalo. Čovjek bi pomislio da će netko tko je tako loše vodio državu nakon takvog debakla nestati iz političkog života i od srama se više neće javiti, da će ostati upamćen tek kao osoba koja je vodila krivu politiku u krivo vrijeme i da ćemo ga se truditi što prije zaboraviti.

Hrvati su ga ipak odlučili nagraditi za sve što je napravio pa su ga izabrali za predsjednika. Milanović to zaista nije ničim zaslužio. Nije zaslužio ni u svojoj dosadašnjoj politici, ni kao premijer niti u oporbi, a nije zaslužio ni u predizbornoj kampanji. Podsjetimo se samo da je u debati rekao da je podizanje PDV-a "jedini način za izlazak iz krize". On je svjetonazorski OK, ali u ekonomiji je toliki analfabet da je to opasno. Srećom, na predsjedničkoj funkciji neće imati nikakve ovlasti vezane za ekonomsku politiku, ali svejedno, dobio je nagradu koju nije zaslužio.

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: