Županije ne treba ukidati, bolje im dajte veće ovlasti!

22.3.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Heroji napretka (1): Norman Borlaug, otac zelene revolucije
BiH je gospodarski na razini JAR-a, birači kažu da im je to OK
Vrdoljakovi argumenti za ukidanje predsjedničkih izbora su loši
SDP protiv sindikata: Ljevičari pali na ispitu vlastite demagogije
Ljevica je uništila brazilsku ekonomiju. Mladi traže 'manje Marxa, više Misesa'
The Economist izabrao Francusku za zemlju godine, evo zašto
Novinari vas redovito dezinformiraju: Koliko je stvarno oboljelih od korone u Hrvatskoj?
Zašto se konzervativci boje znanosti?
Glumica iz legendarnog ʼBoljeg životaʼ: ʼPustite nas da dišemo. Ako trebam umrijeti, umrijet ćuʼ
Smrtnost na cesti u Hrvatskoj od 1990. prepolovljena, ali još uvijek među većima u Europi
Hrvatska ima jedan ogromni problem - i svi se prave ludi
Klasični liberali, a ne ljevičari, bili su pioniri u borbi za LGBT prava
Radnička fronta pod udarom fanova: ʼTko vam je savjetovao ovakvu pozadinu?ʼ
HSLS napušta koaliciju s HDZ-om jer HDZ-u više nije potreban. Pupovac je samo izgovor, i to loš!
Donald Trump se boji da će ʼagresivni Crnogorciʼ izazvati WW3
Dok se drugovi u Hamburgu bore s kapitalizmom, hrvatski proleteri šute
Top 4 primjera u kojima se trebamo ugledati na Skandinaviju
Dva ključna razloga zašto Hrvatska treba poduprijeti ulazak Srbije u EU
Dva Hrvata odigrala ključnu ulogu u pokušaju uspostavljanja socijalizma u Čileu
Mises o kolapsu Weimarske republike i usponu nacista: Stranačke bande i kako je Hitler iskoristio kapitaliste

Županije ne treba ukidati, bolje im dajte veće ovlasti!


PIŠE Mario Nakić

Županije se definitivno neće ukidati, izjavio je nedavno premijer Andrej Plenković na što su neki novinari opet opalili po Mostu koji je u predizbornoj kampanji najavljivao drukčiju regionalnu podjelu Hrvatske.

Već godinama se kroz medije gura ta priča o navodnoj "uštedi" koja bi se u javnoj upravi postigla kad bi se ukinule županije i zamijenile za 4 do 5 regija, a također se priča i o ukidanju većeg broja općina. Takve su priče gurali uglavnom ljevičari i populisti pa nije ni čudo da se našla i na Mostovom popisu želja.

To nije nimalo dobra ideja. Ne samo da se ne bi ništa uštedjelo, već bi se napravila još veća šteta većem dijelu hrvatskog stanovništva (jer imajmo na umu da veći dio Hrvatske živi u ruralnim sredinama).

Međutim, nije dobra ideja niti ostaviti ovako kako je. Županije u ovakvom ustroju nemaju smisla, župani se biraju direktno na izborima, a da nemaju praktički nikakvu izvršnu moć. Biraju se i županijske skupštine kojima ispada jedini posao izglasati da određena državna dotacija bude prenesena na korisnika kojem ju je država i dodijelila. I naravno, izbor ljudi u upravna vijeća institucija kojima je županija osnivač, a financijer država.

Jeste li primijetili da ne mogu ništa bez države? Županija može biti bogata onoliko koliko Vlada dozvoli, tako da sposobnost župana i županijska vlast imaju ulogu statista. To tako ne bi trebalo biti, ali kod ovakve preraspodjele državnog novca drukčije ne može.

Županije gotovo da nemaju vlastitih primanja pa ovise o državi i dobroj volji političara u Zagrebu. To znači da nam je država potpuno centralizirana. Ako se pitate zašto neka općina propada, prije upiranja prstom u njenog načelnika provjerite koliko ona ostvaruje vlastitih prihoda, a koliko ovisi o dobroj volji Vlade. Ako je na državnoj vlasti jedna stranka, a u određenoj općini vlada druga, vrlo je vjerojatno da će ta općina propadati. Gotovo sve jedinice lokalne samouprave, izuzevši Zagreb i primorje, ovise o državnoj pomoći.

Tako ne bi bilo da je država decentralizirana, da veći udio novca od poreza (i PDV-a i poreza na dohodak i dobit) ide u proračun općine i županije u kojoj je porez ostvaren, a manji udio da ide u državnu blagajnu. Dakle, umjesto ukidanja županija i općina bilo bi bolje skresati ministarstva i državne agencije.

Pogledajte, na primjer, Švicarsku. Sastoji se od 26 kantona + grad Bern i svaki kanton ima svoju vladu. Švicarci uz najniže poreze u Europi uspijevaju financirati tolike kantone! Kako to? Pa tako što su skresali središnju vlast!

Svaki kanton u Švicarskoj donosi vlastite zakone i po tom pitanju imaju prilično široku slobodu. Samo Ustav i prava vezana za njega određuju se zakonima na državnoj razini.

Sad probajmo na trenutak zamisliti takav sistem u Hrvatskoj. Zamislite da, recimo, županijska skupština u Istri ima mogućnost legalizirati marihuanu na svome području, a županijska skupština u Osijeku legalizira proizvodnju marihuane. Slavonci bi proizvodili za prodaju turistima u Istri i svi bi profitirali!

Zamislite da svaka županija ovisi o sebi i vlastitom budžetu, da može kreirati većim dijelom vlastitu ekonomsku politiku pa bi se međusobno natjecale. Zašto ne? Konkurencija je uvijek dobra stvar.

Ovakav prijedlog nećete čuti niti iz jedne parlamentarne stranke zato što svaka od njih ima članove u dijelovima zemlje koji ovise i navikli su da ovise o donacijama središnje vlasti i u tome je problem. Centralizacija kakvu imamo ne pomaže ni razvijenima niti nerazvijenim dijelovima zemlje, što je očito u praksi, to mislim da ne moram objašnjavati.

A opet, ne pokazuje se nikakva volja da se to promijeni. Čak i kad se pojavi volja za promjenom, onda to bude nešto totalno destruktivno, tipa ukidanje županija i još veća centralizacija. Kao da se bojimo preuzeti odgovornost za sebe i svoj kraj, kao da svatko od nas unaprijed očekuje da će ovisiti onome pored sebe. To nije način da se postigne prosperitet.Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!
Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.
VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
Ocijeni članak
UKUPNA OCJENA
1
2
3
4
5
Ocjenjivanje sadržaja omogućeno je samo članovima Udruge Liberal.hr. Učlanite se - kliknite ovdje - da biste mogli ocjenjivati tekstove i dobili pristup drugim dijelovima portala za članove.
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i programer. Osnivač Liberala. Voli pisanje, filozofiju, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Web shop
PRIKAŽI VIŠE
Pretraži Liberal
Unesite pojam koji želite pretražiti
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Udruga "Liberal.hr"
O UDRUZI | UČLANI SE | DONIRAJ

PODRŽITE LIBERAL.HR:

IBAN za donacije: HR5923900011101229527
Model plaćanja: 00, poziv na br. primatelja: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: