Despot u obrani despotizma

9.9.2020.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Despot u obrani despotizma


PIŠE Mario Nakić

Mediji se još nisu uspjeli pomiriti s uspjehom subotnjeg prosvjeda protiv HDZ-ovog stožera i neustavnih mjera. Večernji list je izbacio još jedan adut - Zvonimira Despota. Ovaj se sjetio u kolumni podsjetiti na to koliko je on pametan, a mi glupi. Pa kaže:

"Ako nemate povjerenja u zdravstveni sustav, ako vam ne treba, dajte se odjavite na zdravstvenom osiguranju i za hitnu pomoć odsad se javite Cetinskom, Bujancu, Hasanbegoviću i Karolini Vidović-Krišto! Oni imaju svu potrebnu aparaturu i sredstva, znanje i vještine da vas održe na životu".

Mnogo pametno, buraz. Mnogo pametno!

Moram priznati da me zagolicao ovaj poziv da se odjavim s HZZO-a, rekoh nemoj zezat, zar se to može? Pa sam nazvao u HZZO, rekoh gospođo, meni je jedan mnogo pametni čiko iz Večernjaka rekao da se mogu odjaviti pa bih se odjavio evo, ionako ne koristim vaše usluge pa da vam više ne uplaćujem zdravstveno, da taj dio ide meni na račun. Kaže gospođa "NEMEŽE". Kako nemeže? Eto, nemeže.

Nažalost, nemoguće je odjaviti se s HZZO-a pa ću i dalje prisilno uplaćivati zdravstvo i za Zvonimira Despota.

Ne znam otkud je naš Zvone zaključio da nama smeta Hitna pomoć ili javno zdravstvo, dapače. Ali mislim da je problem u nečemu drugom. Naš Zvone se čini frustriran. Ni njemu nije lako, usrao se od straha zbog virusa koji vjerojatno nije ništa opasniji od gripe pa je popušio fore vladajućih i sad, eto, radi prljave poslove za njih. U tom silnom jadu, zadnja mu je i vjerojatno jedina utjeha da ima i onih za koje misli da su gluplji od njega.

"A, vidi ove! Pa oni ne vjeruju ni da korona postoji! Koje budale! Hahahahah! A ja, ovako pametan, znam da postoji! E, sad ću im reći svoje, baš ću ih ono oprati kako su glupi."

Osobno sam bio na tom prosvjedu i nisam tamo vidio nijednog teoretičara zavjere. To ne znači da ih nema. Vjerojatno su došli i takvi. Ali pazite sad ovo, mene ti teoretičari zavjere trenutno ne ugrožavaju ni na koji način. S druge strane, likovi poput Zvonimira Despota su ozbiljna prijetnja našim temeljnim pravima i slobodama.

Zvonimire, ajmo sad ozbiljno. Što ti još od nas hoćeš? Jesmo li se solidarizirali s tvojim iracionalnim strahom i zbog tebe se svi zatvorili dva mjeseca u domove? Jesu li desetci tisuća ljudi zbog tebe ostali bez posla? Jesmo li pristali da HDZ dobije praktički bezgraničnu moć ukidanja slobode kretanja, cenzure i hrpe drugih neustavnih mjera? Jesmo li, radi solidarnosti s tobom, pristali nositi brnjice u trgovinama i javnom prijevozu? Jesmo li pristali da stave brnjice na usta našoj djeci?

Što još od nas hoćeš? Evo, reci, što bi te moglo još zadovoljiti? Jer čini mi se da tvoja glad za represijom i društvenom destrukcijom nema granice. Sad ne smijemo više ni prosvjedovati? To želiš? Što je sljedeće, plinska komora, holokaust? Ozbiljno pitam, Zvonimire. Znam da je režimske pse teško zadovoljiti, pogotovo kad su frustrirani, ali evo, već smo dokazali da smo spremni učiniti sve radi tebe. Čekamo nove upute.

Vezano
Pobornici strožih mjera nisu svjesni svoga utjecaja na širenje epidemije
Preliminarno izvješće: Učinci lockdowna u SAD-u
Dnevna poslanica Đikića Hrvatima
Što o Koronafestu kaže prava struka - psihijatar Torre: ʼMi ne živimo već 9 mjeseci, živi koronaʼ
Hrvatska treba postrožiti mjere. Evo zašto...
Povučena velika američka studija o korisnosti maski protiv covida, situacija se nije razvijala prema planu
Zašto usporedba kuge i korone nema nikakvog smisla
Čačić je od ožujka do studenog negdje izgubio 18 respiratora. Sad šizi
Index istrage u ništa: Organizator nije kažnjen zbog Festivala slobode - Ćimić fabricirao ʼaferuʼ koje nije bilo
3 najčešće teorije zavjere o koroni
Varaždinska županija financira druženja umirovljenika u jeku epidemije
Evo kako Nova TV obmanjuje javnost o koroni i slovenskim mjerama
Prijedlog Vladi i Stožeru: Informiranje o koronavirusu može biti vjerodostojnije, jasnije i transparentnije
Privatni sportski centar u Varaždinu odbija zatvaranje usprkos preporuci Stožera: ʼTo što tražite od nas je protuustavnoʼ
Udri jače, banijače!
Švedska strategija pod udarom kritičara u zemlji i izvan nje, ali Šveđani sada vjeruju Tegnellu više no ikada
Korona je najveći problem za Hrvatsku - misli 9% građana
Nekoliko podataka o zdravstvu koje trebate znati da biste sagledali širu sliku
Tko je kriv za rast broja ʼslučajevaʼ? Naravno, vi! A tko drugi?
Epidemiološke mjere Liberala (2): Kako steći imunitet na medijsku histeriju
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: