AK Siget: ʼNije nas briga za zaposlenicu, samo za šefaʼ

5.9.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Njihovo reagiranje na optužbe zaposlenice protiv šefa zapravo je groteskno jer pokazuje kako će, bez obzira na sve, stati uz funkciju do kraja.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Resslerova obećanja su kao da ih je prepisao od Marasa ili Tomaševića
Top 4: Najbolje izjave naših političara prošlog tjedna
Koja je razlika između Hrvatske i civiliziranih država?
Top 3 lažne vijesti na koje su mnogi u Hrvatskoj nasjeli - i njihovi izvori
Na današnji dan 1980. umro je najveći likvidator komunista s ovih prostora
Za tužbe protiv crkvenih zvona Zekanović okrivio neoliberalizam
Što je protekcionizam i kako utječe na društvo?
Ova zemlja s religioznim katoličkim stanovništvom je na vrhu Europe po LGBT pravima
Predsjednik Venezuele opet rastura: S novčanica će obrisati 3 nule
Brunej uvodi brutalne kazne za istospolni seks i preljub
Po čemu je Duhaček vrjedniji od Čolakovića i zašto u Hrvatskoj nećemo još dugo imati lijepe stvari
Zašto visina Ribićeve plaće nije nikakav argument protiv njega
Sjećate se kad su rekli da ukidaju pečat? Nisu ga ukinuli
Afere sa zastavama i obilježjima pokazuju zašto Hrvati neće još dugo imati lijepe stvari
Plaže trebaju ići u privatnu koncesiju, ali ne na ovakav način
N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto
Građani Teksasa na referendumu izglasali da u Ustav uđe zabrana uvođenja poreza na dohodak
Zašto temeljni dohodak i progresivno oporezivanje nisu dobar odgovor na automatizaciju rada
Neki zbunjeni ljudi se čude što je policiji veći prioritet pronaći napadače na ljude nego čovjeka koji je zapalio zastavu
Nova analiza potvrdila: Nordijske zemlje imaju slobodnije tržište od SAD-a

AK Siget: ʼNije nas briga za zaposlenicu, samo za šefaʼ

Njihovo reagiranje na optužbe zaposlenice protiv šefa zapravo je groteskno jer pokazuje kako će, bez obzira na sve, stati uz funkciju do kraja.
PIŠE Mario Nakić

Nedavno je na Liberalu objavljen odličan članak Branimira Perkovića koji se pozabavio pitanjem poštivanja autoriteta u Hrvatskoj i zaključio da se kod nas poštuje funkcija sama po sebi, ništa više. Ako ste propustili, pročitajte ovdje.

A najnoviji događaji vezani za optužbe protiv predsjednika Autokluba Siget dokazuju upravo Branimirovu tezu. Naime, u priopćenju za medije Autoklub Siget je stao u obranu svoga predsjednika iako je njegova žrtva (ukoliko mu se dokaže djelo) upravo zaposlenica Autokluba Siget.

Damir Škaro, bivši HDZ-ov zastupnik i predsjednik AK Siget optužen je za silovanje, seksualno uznemiravanje i prijetnju jednoj zaposlenici. To su ozbiljne optužbe za ozbiljna kaznena djela, a one su još teže i ozbiljnije ako znamo da ga je prijavila liječnica žrtve. Evo što su na to odgovorili medijima iz AK Siget:

"Damir Škaro na čelo Autokluba Siget, čiji je predsjednik i danas, dolazi 2004. godine. Za predsjednika je jednoglasno izabran na izbornoj Skupštini. Njegova je funkcija volonterska, a profesionalno se radi o osobi visokih menadžerskih sposobnosti, čiji je doprinos razvoju i rezultatima Autokluba Siget nedvojben.

Autoklub Siget danas je najveći autoklub u Hrvatskoj, kojeg odlikuje najviša razina kvalitete i usluge, o čemu svjedoči više od 35.000 članova i više od 100.000 korisnika usluga. Nemamo nikakvih saznanja o informacijama vezanim za g. Damira Škaru objavljenim u medijima, te molimo da o ovoj temi kontaktirate nadležne državne institucije."

Ovo izgleda kao reklama ili preporuka za posao, potpuno ignoriranje teških optužbi. Moglo bi se čak i donekle razumjeti (ne i opravdati) ovakvo reagiranje da Škarina žrtva nije njihova djelatnica. Osim što se očito prave ludi (tvrde da nemaju nikakvih saznanja o optužbama njihove djelatnice, a predsjednik HAK-a je prethodno izjavio da su i ranije postojale indicije o njegovom nedoličnom ponašanju), potpuno su zaboravili da kažu išta u obranu žrtve, njihove djelatnice.

Žele li reći da su pametno izabrali predsjednika? Ono, uopće nije bitno kako se ponašaš na poslu, prema zaposlenicima, bitno je samo da si uspješan? Uopće nije bitno kako dolaziš do funkcije, bitna je samo ta funkcija i ona te čini višim od "običnih smrtnika".

Što je sa žrtvom, njihovom zaposlenicom? Spadaju li seksualna uznemiravanja u "visoke menadžerske sposobnosti"? Naravno, nitko nije kriv dok se ne dokaže da je, pa tako ni Škaro još nije kriv ni za što i ne možemo mu ništa prejudicirati. Nitko ne očekuje od AK Siget da osude svoga predsjednika, ali na ovaj način oni pokazuju da nemaju nimalo osjećaja samokritičnosti i empatije prema svojim zaposlenicima.

Mogli su to kratko reagiranje skratiti još više i jednostavno reći: "Nije nas briga za zaposlenicu, naš šef je zakon". U čemu je problem, pitate se? Pa u tome što ovdje većina građana tako reagira. Prvi refleks je čuvati leđa šefu, bez obzira kakav je i što učinio. Šef je šef, funkcija je funkcija. To se cijeni.


Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: