Austrijanci će zaštititi keš ustavom: ʼPlaćanje gotovinom je znak slobode i privatnostiʼ

30.8.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Tri najveće parlamentarne stranke složne su da plaćanje gotovinom treba biti zadržano i zaštićeno kao ljudsko pravo.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Austrijanci će zaštititi keš ustavom: ʼPlaćanje gotovinom je znak slobode i privatnostiʼ

Tri najveće parlamentarne stranke složne su da plaćanje gotovinom treba biti zadržano i zaštićeno kao ljudsko pravo.
PIŠE Mario Nakić

Najpopularnija austrijska stranka, konzervativni OVP koji vodi bivši kancelar Sebastian Kurz, predložila je da se gotovina (keš) zaštiti Ustavom. Prema njihovu prijedlogu, svaka tvrtka ili obrt koji obavlja bilo kakvu trgovinsku djelatnost prema krajnjim potrošačima, morat će imati mogućnost za plaćanje svojih usluga gotovinom.

U Austriji je predizborno vrijeme, izvanredni parlamentarni izbori su za mjesec dana. Plaćanje gotovinom preferira velika većina austrijskog stanovništva, najveći udio u Europskoj uniji. Čak dvije trećine ukupne trgovine u Austriji bilo je u gotovini, a prema nedavnoj anketi 90 posto Austrijanaca ne može zamisliti život bez gotovinskog plaćanja.

Stoga su i druge velike stranke prihvatile taj prijedlog. Desni populisti FPO podsjećaju da su oni to predlagali još ranije, a socijaldemokrati traže da se zahtijeva od banaka da postave više bankomata i u manjim mjestima te da se zabrani naplaćivanje naknade za isplate u gotovini. Znači, tri najveće austrijske stranke podupiru ustavnu zaštitu gotovine.

Nekome će ovakva "opsesija" gotovinom možda zvučati čudno, ali Austrijanci imaju dobre argumente. Kao što sam već u više navrata objašnjavao Hrvatima koji vole državnu kontrolu nad svim aspektima života građana, gotovina je jamac privatnosti.

Prema pisanju MSN-a, žena u 30-ima koja se predstavila kao Victoria, komentirala je da preferira gotovinu jer tako ne ostavlja trag. Pravni stručnjak za financije Werner Doralt kaže da Austrijanci jako vrednuju privatnost i skeptični su prema svemu što bi se moglo zloupotrijebiti protiv njih, uključujući i kartično plaćanje.

"Ako, na primjer, idem u shopping, i točno je zabilježeno što sam kupio, to je ugroza moje privatnosti."

U pravu je. Zagovornici ukidanja gotovinskog plaćanja tvrde da je to dobro za sigurnost, jer će onemogućiti financijske prijevare, pranje novca i drugi kriminal. Ali s druge strane ostajemo bez slobode.

Zamislite da nema gotovine, a već je poznato da banke šalju informacije o svakoj transakciji poreznoj upravi, a moguće i policiji na zahtjev. Zamislite da bilo koji niži službenik u lokalnoj banci, poreznoj, policijskoj upravi i drugim administrativnim uredima može za par minuta saznati sve pojedinosti o vama - kad ste točno kupili koji točno artikl, po kojoj cijeni, na kojoj lokaciji i u koje vrijeme.

Ne treba se previše truditi da dođemo do zaključka koliko će se to zloupotrebljavati u privatne svrhe - protiv supružnika koji možda nisu vjerni, protiv ljubavnika i ljubavnica, protiv susjeda koji su se nekome zamjerili itd. A trgovanje takvim privatnim informacijama postat će dobar crni biznis.

Ukidanje keša nailazi na najveću potporu u skandinavskim zemljama i Nizozemskoj, gdje se keš koristi u manje od 20 posto transakcija. To je zato što građani tih zemalja imaju visoko povjerenje u svoju državu i njene institucije. To je djelomično rezultat mentaliteta, dugogodišnje prakse i zakona. Ali u Austriji i Njemačkoj građani preferiraju gotovinu dobrim dijelom i zbog mračne povijesti. Vidjeli su u Drugom svjetskom ratu kako totalitarna i moćna država može uskratiti prava i slobode građana te kako lako može ugroziti njihovu privatnost.

Naravno, kartično i internetsko plaćanje sve je popularnije i bit će još popularnije u budućnosti - jer je praktičnije i lakše. S vremenom će se gotovinsko plaćanje svesti na minimum. Ali bitno je da ta mogućnost ostane jer keš je jamstvo privatnosti i osobne slobode.

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: