Austrijanci će zaštititi keš ustavom: ʼPlaćanje gotovinom je znak slobode i privatnostiʼ

30.8.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Tri najveće parlamentarne stranke složne su da plaćanje gotovinom treba biti zadržano i zaštićeno kao ljudsko pravo.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Austrijanci će zaštititi keš ustavom: ʼPlaćanje gotovinom je znak slobode i privatnostiʼ

Tri najveće parlamentarne stranke složne su da plaćanje gotovinom treba biti zadržano i zaštićeno kao ljudsko pravo.
PIŠE Mario Nakić

Najpopularnija austrijska stranka, konzervativni OVP koji vodi bivši kancelar Sebastian Kurz, predložila je da se gotovina (keš) zaštiti Ustavom. Prema njihovu prijedlogu, svaka tvrtka ili obrt koji obavlja bilo kakvu trgovinsku djelatnost prema krajnjim potrošačima, morat će imati mogućnost za plaćanje svojih usluga gotovinom.

U Austriji je predizborno vrijeme, izvanredni parlamentarni izbori su za mjesec dana. Plaćanje gotovinom preferira velika većina austrijskog stanovništva, najveći udio u Europskoj uniji. Čak dvije trećine ukupne trgovine u Austriji bilo je u gotovini, a prema nedavnoj anketi 90 posto Austrijanaca ne može zamisliti život bez gotovinskog plaćanja.

Stoga su i druge velike stranke prihvatile taj prijedlog. Desni populisti FPO podsjećaju da su oni to predlagali još ranije, a socijaldemokrati traže da se zahtijeva od banaka da postave više bankomata i u manjim mjestima te da se zabrani naplaćivanje naknade za isplate u gotovini. Znači, tri najveće austrijske stranke podupiru ustavnu zaštitu gotovine.

Nekome će ovakva "opsesija" gotovinom možda zvučati čudno, ali Austrijanci imaju dobre argumente. Kao što sam već u više navrata objašnjavao Hrvatima koji vole državnu kontrolu nad svim aspektima života građana, gotovina je jamac privatnosti.

Prema pisanju MSN-a, žena u 30-ima koja se predstavila kao Victoria, komentirala je da preferira gotovinu jer tako ne ostavlja trag. Pravni stručnjak za financije Werner Doralt kaže da Austrijanci jako vrednuju privatnost i skeptični su prema svemu što bi se moglo zloupotrijebiti protiv njih, uključujući i kartično plaćanje.

"Ako, na primjer, idem u shopping, i točno je zabilježeno što sam kupio, to je ugroza moje privatnosti."

U pravu je. Zagovornici ukidanja gotovinskog plaćanja tvrde da je to dobro za sigurnost, jer će onemogućiti financijske prijevare, pranje novca i drugi kriminal. Ali s druge strane ostajemo bez slobode.

Zamislite da nema gotovine, a već je poznato da banke šalju informacije o svakoj transakciji poreznoj upravi, a moguće i policiji na zahtjev. Zamislite da bilo koji niži službenik u lokalnoj banci, poreznoj, policijskoj upravi i drugim administrativnim uredima može za par minuta saznati sve pojedinosti o vama - kad ste točno kupili koji točno artikl, po kojoj cijeni, na kojoj lokaciji i u koje vrijeme.

Ne treba se previše truditi da dođemo do zaključka koliko će se to zloupotrebljavati u privatne svrhe - protiv supružnika koji možda nisu vjerni, protiv ljubavnika i ljubavnica, protiv susjeda koji su se nekome zamjerili itd. A trgovanje takvim privatnim informacijama postat će dobar crni biznis.

Ukidanje keša nailazi na najveću potporu u skandinavskim zemljama i Nizozemskoj, gdje se keš koristi u manje od 20 posto transakcija. To je zato što građani tih zemalja imaju visoko povjerenje u svoju državu i njene institucije. To je djelomično rezultat mentaliteta, dugogodišnje prakse i zakona. Ali u Austriji i Njemačkoj građani preferiraju gotovinu dobrim dijelom i zbog mračne povijesti. Vidjeli su u Drugom svjetskom ratu kako totalitarna i moćna država može uskratiti prava i slobode građana te kako lako može ugroziti njihovu privatnost.

Naravno, kartično i internetsko plaćanje sve je popularnije i bit će još popularnije u budućnosti - jer je praktičnije i lakše. S vremenom će se gotovinsko plaćanje svesti na minimum. Ali bitno je da ta mogućnost ostane jer keš je jamstvo privatnosti i osobne slobode.


Novo na Liberalu

Ljudska prava

PIŠE: LIZ WOLFE

Stanovnici Hong Konga žele sačuvati ono što imaju: bogatu metropolu koja njeguje zapadne vrijednosti

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Još malo o turističkoj sezoni: Kako stojimo u usporedbi s drugim zemljama?

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Medijska hajka bila je posve neopravdana: Iza nas je još jedna rekordna turistička sezona

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije američke općine više ne postoje: Stanovništvo nije htjelo plaćati lokalne namete pa su se samoukinuli

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Novo istraživanje: Uzroci rasta ekonomske nejednakosti u SAD-u i Rusiji

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Raspudić kao gubitnik koji traži opravdanje za poraz u suđenju i organizatoru

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

HSLS-ov doprinos kampanji ʼDa se bolje razumijemoʼ: Hrebak majstorski spustio Pupovcu i Škori

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ribićeva rulja se okrenula protiv njega: Tko je to mogao predvidjeti?

Ekonomija

PIŠE: HENRY HAZLITT

Henry Hazlitt (1894-1993) bio je novinar i kolumnist koji je pisao o ekonomiji za New York Times, Wall Street Journal, Newsweek i druge poznate novine i časopise. Autor je knjige 'Economics In One Lesson' (1946).

Henry Hazlitt: Abeceda tržišne ekonomije

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rezultat Švedske na PISA testu ruši rasističke mitove i argumente protiv vaučerizacije u isto vrijeme

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Indeks fleksibilnosti zapošljavanja: Danska bolja od SAD-a, Hrvatska pri samom dnu

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dobra vijest: Hrvati su među najboljim govornicima stranog engleskog jezika u svijetu

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: