Divjak je produžena ruka Ribićevog sindikata, a HNS je uvijek bio stranka posebnih interesa

FOTO: Gov.hr
13.10.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Mediji provode javni linč nad nevinim čovjekom i pomažu državi da ga dokrajči. Njegov grijeh? Branio se od provalnika.
Ovaj profesor poziva bijelce na masovno samoubojstvo zbog robovlasništva
Aktivist Živog zida se uspoređuje s Hitlerom: 'Hitler je bio borac protiv bankarskog sustava'
Švedska - nacija koja si je pucala u sljepoočnicu
Zaštitnik uhljeba zna da radnici znaju da ih on ne predstavlja
Hoće li Bitcoin pomoći Bugarskoj da otplati nacionalni dug?
Želite da najveći bogataši plate više poreza državi? Onda bi vas ovaj graf mogao zanimati
Napad na Siriju nije opravdan ni legitiman i ovaj put nema podršku javnosti
Kovač prima prijeteće i uvredljive poruke od Thompsonovih fanova: ʼTi si četnik i jugokomunist!ʼ
Klimatski katastrofičari priznali da su im predviđanja bila pogrešna
Od mještana Ivanovca cijela Hrvatska treba učiti
Venezuela ne može tiskati nove putovnice zbog nestašice papira i tinte
3 razloga zašto HDZ rastura u anketama
Ovako protekcionizam ʼštitiʼ domaću proizvodnju: Zbog uvoznih carina GM otpušta 14.000 radnika
Nova europska politička grupacija, čiji će član vjerojatno biti i Živi zid, ima samo jedan zajednički cilj
Porod je jeftiniji u privatnoj nego u državnoj bolnici
Hoće li se Index i Jutarnji ispričati zbog širenja panike?
Rand Paul objasnio socijalistu Sandersu što je solidarnost
Tko je Ursula von der Leyen, nova predsjednica Europske komisije?
Još jedna statistika Eurostata pokazuje kako naš Zakon o radu utječe na radnike

Divjak je produžena ruka Ribićevog sindikata, a HNS je uvijek bio stranka posebnih interesa


PIŠE Mario Nakić

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak stala je na stranu sindikata i prosvjetnih radnika koji štrajkaju tražeći veće plaće. HNS, čija Divjak nije članica, ali je njihov kadar, uvjetovao je Plenkoviću nastavak podrške vladi ako ne ispuni zahtjeve štrajkača.

Zahtjev za povišicom u prosvjeti nije argumentiran nikakvim brojkama i podacima, već prvenstveno mitom o "potplaćenosti i necijenjenosti učiteljske profesije". Taj mit vrlo lako pada u vodu kad se usporede plaće učitelja u drugim europskim državama u odnosu na njihov BDP. Hrvatska već sada debelo preplaćuje učitelje, samo Njemačka i Danska su u našem rangu.

Također, ministrica Divjak i HNS dobro znaju da je broj učenika u hrvatskim osnovnim i srednjim školama od početka 2000-ih do danas smanjen za 20 posto, a u isto vrijeme se broj nastavnika zaposlenih na puno radno vrijeme povećao za 29 posto. Iako se takvo povećanje donekle može opravdati promjenama nastavnog programa i uvođenjem novih izbornih predmeta, i dalje ostaje činjenica da se broj nastavnika neumoljivo povećava, broj poreznih obveznika koji ih financiraju pada, a svi ti nastavnici konstantno traže više novca. I nemojte se zavaravati da će se udovoljavanjem ovih zahtjeva oni na bilo koji način zadovoljiti. Neće. Tražit će uskoro opet još.

Cijeli sustav uravnilovke je duboko nepravedan i na štetu samim učiteljima, onim koji kvalitetno rade svoj posao. Takvi će se uvijek osjećati izigrano jer gledaju svoje kolege koji rade loše, a nagrađeni su jednako kao i oni. Taj se problem sigurno neće riješiti jednakim povećanjem plaća svima.

Postoji i apsurd da, usprkos smanjenju broja učenika i povećanju zaposlenih nastavnika, i dalje se pojavljuje nedostatak stručnog kadra u pojedinim područjima poput matematike, fizike i informatike. Stručnjaci iz tih područja u stanju su naći bolje plaćen posao na tržištu, u privatnom sektoru. Ali povećanje plaće svim nastavnicima neće riješiti ni taj problem. Dapače, on će s vremenom biti sve veći i izraženiji.

U cijeloj toj priči najviše trpe djeca, odnosno korisnici usluge zbog kojih škola i postoji. Ministrica Divjak me nedavno oduševila kad je priznala činjenicu da škole postoje radi djece, a ne radi nastavnika. No, sada se pokazalo da je to iz njenih usta bilo samo floskula jer je brzo i lako stala na stranu posebnog interesa - sindikata učitelja - umjesto na stranu korisnika.

HNS je stranka već dobropoznata po klijentelizmu i licemjerju, tako da nije nikakvo iznenađenje što se oni tako ponašaju i sada. Njih ne zanimaju konkretni podaci niti dobrobit društva, njih zanimaju samo kratkoročni i jeftini poeni koje mogu osvojiti. U ovom slučaju, ne mogu vjerovati da ovo pišem, ali premijer Andrej Plenković je postupio najrealnije. I njegov odgovor da će im povisiti plaću "100%" je na mjestu. Možda bi i trebalo, ali znamo da njih ni to ne bi zadovoljilo. Za godinu dana tražili bi novu povišicu od 200 posto.

U ovom trenutku, bilo bi najbolje i najpravednije da se raspišu novi izbori i da se HNS konačno pošalje tamo gdje mu je i mjesto - u ropotarnicu povijesti. Dosta ste činili štetu građanima RH, učinili ste i previše štete radeći za posebne partikularne interese ovog ili onog lobija (HNS-u su omiljeni građevinski lobi, bankarski lobi i sindikat prosvjetara). Želimo stranke koje će gledati jednako na interese svih građana RH, a ne samo posebnih skupina koje parazitiraju na račun drugih i nikad im nije dosta.


VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
DRUŠTVO
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: