[ANKETA] Tražimo liberalnog kandidata za predsjednika RH

8.7.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Liberali trebaju imati predstavnika na predstojećim izborima. Tko bi to mogao biti?
PIŠE: MARIO NAKIĆ

[ANKETA] Tražimo liberalnog kandidata za predsjednika RH

Liberali trebaju imati predstavnika na predstojećim izborima. Tko bi to mogao biti?
PIŠE Mario Nakić

Prvi krug predsjedničkih izbora održat će se u prosincu, ali kampanja je već u punom jeku, a teren je već gotovo krcat zvučnim imenima koja se natječu za simbolički najvišu funkciju u hrvatskoj državi, a u stvarnosti funkciju za koju mnogi tvrde da je nepotrebna jer u vrijeme mira nema velikih ustavnih ni zakonskih ovlasti.

Ove godine izbor će biti velik za birače naklonjene ljevici (Zoran Milanović, Dalija Orešković, Katarina Peović), za one naklonjene desnici (Kolinda Grabar-Kitarović, Miroslav Škoro) i svestranom populizmu (Mislav Kolakušić, Ivan Pernar). Nedostaje, međutim, kandidat koji bi ponukao građane liberalnog svjetonazora, birače centra, da izađu na izbore.

Treba nam netko umjeren, tko ne naginje ni lijevom ni desnom populizmu, tko neće prikupljati poene na jeftinim obećanjima i praznim pričama o socijalnoj pravdi, vjeri i narodu; netko tko će biti realan, tko će biti u stanju reći građanima u kakvoj se situaciji zemlja nalazi, tko bi na predsjedničkoj funkciji bio u stanju tjerati vladu na brže i odlučnije provođenje potrebnih reformi u upravi, pravosuđu i gospodarstvu. Netko tko će postaviti prave probleme u fokus.

Možda će neki sada reći da takav kandidat nije potreban jer svejedno ne bi imao realne šanse pobijediti, ali s takvom konstatacijom se ne mogu složiti. Prvo, zato što ne možemo znati ako ne probamo. Rezultati prošlih europarlamentarnih izbora nam ne mogu biti dobar pokazatelj stanja s obzirom da jedine opcije koje su u kampanji nudile liberalan program nisu uložile dovoljno ne samo novca, već ja bih rekao ni kreativnog potencijala koji imaju. Kad bi se udružile snage, mislim da bi bilo puno lakše i efikasnije progurati liberalne ideje u hrvatsku javnost. Osim toga, dvije trećine registriranih birača u RH nije izašlo na prošle izbore.

Liberali trebaju imati barem jednog predstavnika na ovim izborima (idealno bi bilo da bude samo jedan, tako da se liberalno biračko tijelo ne rasprši) prvenstveno radi toga da se nastavi širiti liberalna ideja, ona o slobodi rada i poduzetništva, o slobodi izražavanja, transparentnosti države, jednakosti prilika i efikasnosti pravne države. To su teme koje samo klasični liberalizam može i treba nametnuti našoj političkoj sceni, a za to trebamo imati kandidate na svakim izborima.

Razmišljao sam o tome tko bi bio idealan kandidat, tko bi imao najviše šanse doprijeti do što širih masa, osvojiti više glasova i usput, naravno, tko bi najbolje ispromovirao liberalne ciljeve za Hrvatsku. Sveo sam izbor na četiri osobe. Meni osobno bi bilo drago da se bilo tko od njih kandidira jer bih s veseljem glasao za njega/nju, a vi na dnu teksta glasajte za osobu koja bi po vašem mišljenju bila naš najbolji kandidat. Redoslijed je nasumičan, dakle nije prvi navedeni moj najveći favorit. U ovom trenutku svi su jednaki favoriti za našu nominaciju, a vama prepuštam konačnu odluku.

Dario HrebakGradonačelnik Bjelovara i kandidat za novog predsjednika HSLS-a, poznat je prvenstveno po implementaciji projekta transparentnog grada. Bjelovar je s Hrebakom na čelu postao najtransparentniji grad u Hrvatskoj, jedina jedinica lokalne samouprave za koju možemo biti prilično sigurni da je čista od korupcije budući da građani imaju direktan uvid u svaki račun koji Grad plaća, i to u realnom vremenu, a Hrebak je najavio da će i transparentnost javnih natječaja dovesti na još višu razinu.

To je iznimno bitna tema u trenutku kada znamo da je korupcija problem broj jedan u ovoj zemlji. Protiv korupcije se treba boriti na više načina, ali prvi preduvjet za efikasnu borbu protiv korupcije je transparentnost rada javnih dužnosnika i službenika. U tom smislu, Hrebak je živi primjer onoga o čemu drugi kandidati u ovoj kampanji pričaju i obećavaju. On borbu protiv korupcije provodi u djelo. Takav nam čovjek treba na nacionalnoj razini jer očito je da zna točno kako riješiti probleme našeg društva.

Osim što je prvak u transparentnosti, Hrebak je i prvak u promidžbi klasičnog liberalizma, barem kad je riječ o političarima. U svom nedavnom intervjuu koji je dao Telegramu, objašnjava kako je praktični vjernik i protivi se pobačaju, ali nije za državnu zabranu abortusa. "Država ne bi trebala gurati nos u krevete građana, prvi ne želim državu u svojoj spavaćoj sobi. A vjernici znaju da ćemo svi jednoga dana odgovarati za sve što učinimo." Kao vjernik nema ništa protiv da homoseksualni parovi imaju jednaka prava poput ostalih: "Baš zato što poštujem obitelj, mislim da je za dijete bolje da odraste s istospolnim roditeljima, nego da odraste u instituciji."

Dakle, Hrebak bi možda bio idealan kandidat koji može pokazati cijeloj Hrvatskoj, u kojoj prevladavaju praktični vjernici-katolici, da je itekako moguće biti vjernik i liberal u isto vrijeme. Hrebak bi svojim javnim nastupima rušio predrasude obje strane - i one o katolicima koji onda "moraju biti desničari i protiv prava za pripadnike manjina", tako i one o liberalima koji "moraju biti protivnici vjere, crkve i obiteljskih vrijednosti".

Ivica PuljakSveučilišni profesor i znanstvenik s međunarodnim ugledom bio bi možda savršena suprotnost populizmu koji vlada trenutno u hrvatskoj mainstream politici. Puljak predstavlja mnogo toga što bi liberalizam u Hrvatskoj danas trebao biti - intelekt nasuprot teorijama zavjere, europeizam nasuprot nacionalizmu, napredak nasuprot stagnaciji i nazadovanju.

Hrvatska je posljednjih godina pod konzervativnim pritiskom, toga moramo biti svjesni, a ljevica nema niti može adekvatno odgovoriti. Puljak bi mogao, s vrijednostima koje promiče i predstavlja, biti dobar predstavnik liberalne i građanske Hrvatske, kakvog danas trebamo više no ikada. Samo da se malo više angažira i, po mojem mišljenju, okruži što kreativnijim timom kako bi njegove poruke bile oštrije i jasnije što širem krugu ljudi.

Nakon relativnog neuspjeha na europskim izborima, vjerujem da je možda izgubio volju za nastavkom političkog angažmana. Ali nadam se da to neće dugo trajati. Jedni izbori su samo jedna bitka, ima još puno bitaka prije nego se može proglasiti pobjeda ili poraz.

Neki mu predbacuju ateizam, što je po meni potpuno neutemeljeno. Većina dosadašnjih predsjednika RH bili su ateisti ili agnostici pa im se to nije toliko nabijalo na nos kao što se nabija Puljku, i to iz krugova onih koji se smatraju liberalima. To je glupo, nemojte to raditi. Jedini "problem" koji ja imam s njegovim stavovima, to je pitanje slobode govora, ali kad vidim kakvi su kandidati na ovim izborima i kakve sve ideje zastupaju, gospodin Puljak bi bio Adam Smith u odnosu na njih.

Ivana Ninčević LesandrićMost još nije službeno istaknuo svoga kandidata, a najavili su da hoće. Evo im prijedloga - kandidirajte Ivanu! Nakon debakla na prošlim izborima, nadam se da su u Mostu naučili pouku koja glasi - vaši glasači ne vole populizam. Odbacite jeftini populizam i okrenite se članovima svoje stranke koji su ušli u Most s namjerom da promijene zemlju nabolje, ali i koji dobro znaju što Hrvatska treba učiniti da bi se poboljšala.

Jedna od njih je svakako Ivana Ninčević-Lesandrić, Mostova zastupnica u Saboru. Popularnost je stekla beskompromisnim zalaganjem za poduzetničke slobode, s naglaskom na malo poduzetništvo, a potom i ukazivanjem na loš tretman žena u hrvatskim državnim bolnicama. Ivana je pokazala da se brine o stvarnim problemima građana i mogla bi privući glasače centra, lijevog centra i desnog centra.

Čelništvo Mosta bi trebalo razmisliti o zaokretu politike i definiranju svoje pozicije. Nadam se da neće izabrati zadovoljavanje najnižih strasti kao u prošloj kampanji. Ovi predsjednički izbori su prilika da se iskupe i vrate povjerenje birača, a kandidatura liberalke bi bila pravi način za to.

Nenad BakićNenad nije političar i čini mi se da uopće ne razmišlja o kandidaturi za bilo koju političku funkciju. Ali baš to mogla bi biti njegova prednost, uz sve što je dosad postigao u životu. A postigao je stvarno puno - od uspješnih poduzetničkih pothvata, preko filantropskog i humanitarnog rada za ono najvrednije što Hrvatska ima - naša mladost - do aktualnog spašavanja nekadašnjeg hrvatskog tekstilnog diva "Varteks" iz blata i od propasti.

Da bi to sve čovjek činio, mora biti prvenstveno veliki domoljub. Ne koristim sada tu riječ na način kao što je vole koristiti Zoran Milanović, HDZ-ovci i razni drugi muljatori, već mislim stvarno domoljub - ono što ta riječ po definiciji predstavlja. A takav čovjek bi trebao voditi zemlju.

Bakić ima iskustvo u poduzetništvu, znanje iz ekonomije i volju za pomaganjem zajednici. To nisu stvari koje bi on mogao obećati, to su područja u kojima se već dokazao i ima odlične rezultate koje mu nitko ne može osporiti. Mislim da bi upravo zbog toga baš on mogao poraziti sve dosad poznate kandidate na ovim izborima i pokazati kakvi su oni zapravo šarlatani.

Moram priznati, kad sam vidio onaj video kojim je Škoro najavio svoju predsjedničku kandidaturu, pomislio sam da bi on mogao biti solidan kandidat za kojeg bih možda mogao glasati. Škoro je obrazovan, uspješan poduzetnik i razumije ekonomiju. Ali ubrzo se pokazao kao obični populist koji pokušava uloviti nešto glasova u mutno, prodajući ljudima gotovo iste priče kao i Most na prošlim izborima.

Siguran sam da bi Bakić bio puno bolji od toga, njega ne zanima Drugi svjetski rat, ne zanimaju ga ustaše i partizani, on neće plašiti ljude uvođenjem eura i sličnim babarogama. Njega zanima budućnost, kako učiniti državu boljom i efikasnijom za našu djecu. To je suština i cilj liberalizma. Iako gospodin Bakić sigurno ne razmišlja o kandidaturi, možda bi trebao početi. Siguran sam da bi dobio široku podršku, i od svih političkih stranaka koje se iole smatraju liberalnima, i od građana koji nisu stranački opredijeljeni. Bakić bi, uvjeren sam, privukao i velik broj onih koji inače uopće ne izlaze na birališta, da glasaju.

Meni bi odgovarao bilo tko od kandidata koje sam nominirao. A sada je vaš red da izaberete u anketi onoga tko bi po vama bio idealan liberalni kandidat za predsjednika.

 

VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Vezano
Zašto je ipak dobro što se HSLS i Pametno ne mogu dogovoriti
Ništa od suradnje liberala na ovim izborima: Propali pregovori između HSLS-a i Pametnog
Liberali žele Bakića za predsjednika, ali Bakić ne želi (još) u politiku. Evo koga će podržati...
Festival kontradikcije i apsurda
Škoro nije totalna katastrofa, ali nije ni netko tko će donijeti ozbiljan pomak
Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!
Zašto bi kandidatura vođe najgore hrvatske vlade bila dobra za Hrvatsku
Hoće li Kolindu sukob s desnicom koštati pobjede na izborima?
Hrebak: ʼKad mi netko kaže da je lijevo-liberalan, meni se kosa diže na glaviʼ
Hrebak komentirao rezultat HSLS-a: ʼNisu nam krivi ni labudi ni mediji, sami smo kriviʼ
Hrebak pruža ruku Pametnom: ʼTreba nam jedna snažna liberalna opcijaʼ
Kome smeta rebrendiranje HSLS-a?
Najtransparentniji grad u RH: Građani Bjelovara će imati uvid u svaku kunu koja ode iz gradske blagajne
Bjelovar i Sveta Nedelja nastavljaju protržišne mjere. Neka se drugi gradovi ugledaju!
Hrebak: Hvala Bogu da država nije otkupila Inu!
Dosad najbolji prijedlog protiv iseljavanja: ʼPoslodavcima omogućiti lakše otpuštanje i zapošljavanje radnikaʼ
Dario Hrebak: I HSLS i Hrvatska trebaju redizajn, a bilo bi sjajno kad bi se liberali okupili u jednu opciju
Izaberite Liberala godine!
Još jedan Dan neovisnosti uz kurvinsku politiku i svodničku vlast: Ima li nade za nas?
Hoće li Hrebak vratiti HSLS iz mrtvih i pretvoriti ga u ozbiljnu liberalnu opciju?
Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Primijetio sam da jako puno ljudi ne razumije kako funkcionira ovaj temeljni zakon tržišne ekonomije pa je potrebno objasniti na najjednostavniji način.

Ekonomija za neznalice (1): Zakon ponude i potražnje

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Liberalima bi trebalo biti važno samo da svi imamo jednako pravo kandidature i jednake mogućnosti. Ishod ne smije ovisiti o našim urođenim karakteristikama.

Zašto se liberali trebaju suprotstaviti spolnim kvotama

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Novi ministar razvoja i investicija najavljuje porezne rezove i ukidanje zakonskih barijera za poslovanje i investiranje.

Nova grčka vlada najavljuje zaokret: ʼGrčka će postati najprivlačnija država za strane investitoreʼ

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Iako se Ursuli von der Leyen može spočitati puno objektivnih primjedbi na njen rad i program, našim oporbenim zastupnicima smeta samo njena nacionalnost.

Sinčić i Kolakušić sramote Hrvatsku pred cijelom Europom

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Iz njegovog pitanja premijeru ispada kao da su domaći poslodavci dobri, a strani poslodavci krše radnička prava. Ali većina Hrvata se s njim ne slaže.

Hrvati preferiraju strane poslodavce, a Grmoja ih želi otjerati iz Hrvatske

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska je po udjelu radnika, zaposlenih u industrijskoj proizvodnji, na razini Njemačke i Austrije.

Kulić obmanjuje javnost: Mit o deindustrijalizaciji Hrvatske

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Stručnjak za obrazovanje je predbacio beogradskom reperu što vrijeđa žene i prostači. Njegovi primjeri dobre glazbe, poput Prljavaca i Azre, nikada to nisu radili?

Jokić bi djecu učio plagiranju, prostačenju i seksizmu: ʼDobro je dok su našiʼ

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rat protiv droge se nastavlja iako je od početka osuđen na propast.

U Americi je više uhićenja zbog posjedovanja marihuane nego zbog svih nasilnih djela zajedno

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rekao je političarkama koje su pripadnice manjina, da se 'vrate u zemlje iz kojih su došle'. Većina tih političarki je rođena u SAD-u.

Trump je uspio nadmašiti samoga sebe: Je li ovo najodvratnija izjava nekog američkog predsjednika u povijesti?

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Tvrdi da nije fer što je preko ljeta croissant u njegovom mjestu trostruko skuplji nego u Zagrebu.

Načelniku Murtera se ne sviđa zakon ponude i potražnje, poziva državu da uradi nešto

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Željko Glasnović poziva vladu da proglasi ratno stanje i pošalje vojsku na granicu zbog migranata. Očito ne vidi problem u zločinu koji bi se lako mogao dogoditi.

Gospodine generale, hoćete li Vi biti taj koji će prvi zapucati na nenaoružane ljude na granici?

Politika

PIŠE: TOMISLAV STIPIĆ

Sad se ispričava članovima HNS-a zbog ulaska u koaliciju s HDZ-om, a on je predsjedao sjednicom kada su donijeli odluku o ulasku u tu koaliciju.

Naknadna pamet Matije Posavca

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: