Direktor 24 sata širi lažne vijesti i teorije zavjere o koronavirusu

8.5.2020.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Direktor 24 sata širi lažne vijesti i teorije zavjere o koronavirusu


PIŠE Mario Nakić

Možda ste primijetili napore domaćih medija koji se ovih dana iz petnih žila trude pokazati da je opća karantena u Hrvatskoj bila opravdana i "neophodna" iako još nitko nije uspio dokazati kako su državne represivne mjere utjecale na širenje i suzbijanje virusa u ovoj zemlji. Čini se kao da to rade organizirano i u nekakvom dogovoru, ali neću ulaziti u razloge. Razvidno je da će kriza izazvana općim lockdownom pogoditi veći dio gospodarstva, a mediji će biti prvi na udaru pa možemo reći da ima bar malo pravde. Što traže, to će i dobiti.

O tome kako je karantena utjecala na širenje i suzbijanje virusa pisat ću više u posebnom članku. Ovaj put bih ukazao na neprofesionalnost jednog od najvećih medijskih magova, odnosno onih koji bi trebali biti primjer struke i objektivnosti, poštivanja novinarske etike. Boris Trupčević je direktor 24 sata, jednog od najpopularnijih dnevnih listova i portala u Hrvatskoj. Osim toga, on je i predsjednik Udruge novinskih izdavača. Sinoć je, vjerojatno iz solidarnosti s kolegama iz Večernjeg lista, na Facebooku napao Švedsku objavivši linkove za 5 novinskih članaka u kojima se kritizira švedski model pristupa koronakrizi uz sarkastični komentar "Svjetski mediji se baš urotili protiv Švedske :)". Glavna objava mu je članak iz Newsweeka koji citira Andersa Tegnella, glavnog švedskog državnog epidemiologa:

"Približavamo se broju od 3.000 umrlih, strašan broj", rekao je glavni epidemiolog u Švedskoj agenciji za javno zdravstvo, Anders Tegnell, na konferenciji za medije u srijedu. Tegnell, koji vodi švedsku strategiju odgovora na COVID-19 i koji je ranije branio odluku Švedske da ne ide u lockdown, ovaj je tjedan priznao da "nije uvjeren" da je nekonvencionalna strategija bila najbolja opcija.

Kao izvor, Newsweek se poziva na švedski dnevni list i portal Aftonbladet. Međutim, na Aftonbladetu nema drugog dijela izjave iz Newsweeka. Jučer je Tegnell u Aftonbladetu dao prilično optimističnu izjavu da sljedećeg tjedna očekuju prokuženost od 30 posto u Stockholmu. Prokuženost je udio onih koji su zaraženi ili su bili zaraženi pa se pretpostavlja da vjerojatno imaju antitijela i da su otporni na virus.

Napisao sam Trupčeviću da je to lažna vijest jer čovjek to nije izjavio te sam mu ponudio članak o Tegnellovoj pressici u Aftonbladetu, ali mislim da ga nije ni pogledao jer je moj komentar ekspresno nestao s njegovog zida. Ostavio je lažnu vijest iako je sada već sigurno znao da ona nije istinita i da je riječ o manipulaciji.


(ovih komentara na njegovom zidu više nema)

Bilo mi je čudno otkud Newsweeku taj drugi dio Tegnellove izjave, onaj kojeg u Aftonbladetu nema pa sam pretragom američkih portala naišao na sličnu objavu otprije 3 dana u Business Insideru. I tamo se pozivaju na Aftonbladet, ali ovaj put "od petka". Fora je u tome, valjda, što nisu napisali KOJEG petka. Linkali su članak u Aftonbladetu. Za starije članke ima paywall pa ne možemo provjeriti je li taj citat stvarno u tekstu (u naslovu nije), ali ako ukucamo taj naslov u Google, vidjet ćemo da je članak objavljen 1. travnja. Prije 38 dana.

Ako je to istina da je prije 38 dana Tegnell rekao je da "nije uvjeren da je ovaj pristup bio najbolje rješenje", postavlja se logično pitanje kako ga tada nijedan svjetski medij, uključujući hrvatske jastrebove, nije prenio. No, uzmimo da je to točno i da je Tegnell to stvarno izjavio 1. travnja, ta izjava u ovom korona vremenu ne može biti jednako relevantna i danas, kad je stanje bitno promijenjeno.

7. travnja Tegnell je na novinarsko pitanje zašto je smrtnost u Švedskoj veća nego u drugim skandinavskim zemljama odgovorio da je vjerojatno slična, ali Švedska ima "točnije mjerenje". "Mi pratimo naše građane preko broja socijalnog osiguranja koji imaju svi. Svaka umrla osoba, ako nije prethodno bila testirana na koronu, provjeravamo nakon smrti". Tvrdi da Švedska ima točnije i transparentnije objavljuje podatke od drugih.

Provjeru koju sam ja napravio, lako je mogao napraviti i Trupčević, no čini se da on baš želi vjerovati kako je u Švedskoj katastrofa i da im baš ne ide. Toliko jako da će širiti propagandu čak i nakon saznanja da ona nije posve istinita. Zašto su američki portali Newsweek i Business Insider uzeli dio Tegnellove ovotjedne izjave i spojili je s dijelom izjave od 1. travnja, ostaje nejasno, ali je očito da se time stvara manipulacija jer se tijekom posljednjih mjesec dana stanje bitno promijenilo. Švedska je imala "peak" prije 2 tjedna te im je smrtnost otad u silaznoj putanji.

Drugi članak koji je podijelio je iz britanskog Telegrapha - senzacionalistički naslov kako je u Švedskoj stanje s umirovljeničkim domovima "katastrofa", ali članak se odnosi isključivo na domove umirovljenika. To je istina, korona je zahvatila umirovljeničke domove u stockholmskoj regiji i zato imaju visoku stopu smrtnosti. I sam je Tegnell priznao da je pogriješio što nisu ranije proveli sve potrebne mjere u domovima za starije i nemoćne.

Ali onda, Trupčević se spustio niže pa u seriju svojih ratničkih objava mudro ubacio i članak iz turskog Daily Sabaha. Riječ je o desničarskom portalu poznatom po čestom širenju lažnih vijesti i teorija zavjere. Njihov članak je o kod nas popularnoj teoriji zavjere o tome kako švedska država namjerno morfijem ubija svoje starije stanovništvo. Osim Daily Sabaha, koji je jedini objavio tu "ekskluzivu" na engleskom jeziku, ovu teoriju zavjere kod nas je proširio Večernji list. Naravno, riječ je o totalnoj gluposti sa sada već legendarnim dr. Jonom Tallingerom u glavnoj ulozi, čovjekom koji prodaje zaštitne maskice i traži donacije da postane novinar. I na to sam upozorio Trupčevića, no i taj komentar mi je ekspresno obrisao.

Među komentarima na ove lažne vijesti i teorije zavjere našao se i Večernjakov kolumnist Ivan Hrstić da likuje nad umiranjem Šveđana kao da je riječ o nekakvom svjetskom prvenstvu.Bilo bi zanimljivo vidjeti kako Hrstić objašnjava stanje u Tajvanu koji ima 60 puta nižu stopu smrtnosti od Hrvatske, a nije proveo ni dana u karanteni. Ili, recimo, Belgiju, Nizozemsku, Francusku i UK gdje se smrtnost od korone još uvijek ne spušta unatoč skoro dvomjesečnoj karanteni.

Ne bi ovo čak ni bilo nešto posebno da mi isti taj Trupčević, koji danas namjerno širi lažne vijesti i teorije zavjere o koroni, jučer nije solio pamet o novinarstvu. Na mojem zidu (pročitajte njegove komentare ispod objave, jako je zanimljivo) se pohvalio kako ima 25 godina iskustva u novinarstvu, ponudio mi je "svoju stručnu pomoć", dijelio "stručne savjete" i sebe naziva profesionalcem.

On zaista je profesionalac, ali ne kao profesionalni novinar nego profesionalni propagandist. Ovako pošteni ljudi s dobrim namjerama ne izvještavaju niti prenose, oni sigurno neće namjerno manipulirati informacijama da bi obmanuli javnost, a pogotovo neće širiti ružne teorije zavjere o tome kako Šveđani "namjerno ubijaju svoje starce". To već graniči s nacionalističkom mržnjom.

Mediji su ogledalo društva i korektiv vlasti. Kad vidimo kakvi su likovi na čelu najpopularnijih medija u Hrvatskoj, ne možemo se čuditi što se Hrvatska već 20 godina ne može pomaknuti naprijed.

EDIT Trupčević je naknadno, sljedećeg dana editirao svoj post (nakon što je vidio ovaj članak i kad je valjda shvatio što je napravio) da bi pokušao sve okrenuti na šalu. Pritom tvrdi da je on nepristran, što nije točno. Ima medija koji objavljuju i pozitivno i negativno o Švedskoj, ali samo Večernji list i 24sata gotovo svakodnevno objavljuju isključivo negativne članke od Švedskoj i pritom se ne libe koristiti dezinformacijama, pa čak i teorijama zavjere.

Vezano
Pobornici strožih mjera nisu svjesni svoga utjecaja na širenje epidemije
Preliminarno izvješće: Učinci lockdowna u SAD-u
Dnevna poslanica Đikića Hrvatima
Što o Koronafestu kaže prava struka - psihijatar Torre: ʼMi ne živimo već 9 mjeseci, živi koronaʼ
Hrvatska treba postrožiti mjere. Evo zašto...
Povučena velika američka studija o korisnosti maski protiv covida, situacija se nije razvijala prema planu
Zašto usporedba kuge i korone nema nikakvog smisla
Čačić je od ožujka do studenog negdje izgubio 18 respiratora. Sad šizi
3 najčešće teorije zavjere o koroni
Varaždinska županija financira druženja umirovljenika u jeku epidemije
Evo kako Nova TV obmanjuje javnost o koroni i slovenskim mjerama
Prijedlog Vladi i Stožeru: Informiranje o koronavirusu može biti vjerodostojnije, jasnije i transparentnije
Privatni sportski centar u Varaždinu odbija zatvaranje usprkos preporuci Stožera: ʼTo što tražite od nas je protuustavnoʼ
Udri jače, banijače!
Švedska strategija pod udarom kritičara u zemlji i izvan nje, ali Šveđani sada vjeruju Tegnellu više no ikada
Korona je najveći problem za Hrvatsku - misli 9% građana
Nekoliko podataka o zdravstvu koje trebate znati da biste sagledali širu sliku
Da je Ivan Gundulić živ, novinari bi ga optužili da potiče mržnju i širi teorije zavjera
Tko je kriv za rast broja ʼslučajevaʼ? Naravno, vi! A tko drugi?
Epidemiološke mjere Liberala (2): Kako steći imunitet na medijsku histeriju
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: